Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Newschool... › PC v
« Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 ... 41 Dalej »

Upgrade laptopa
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Upgrade laptopa
voyaga Offline
ten, który nie kupuje gier
*
Liczba postów: 47
Liczba wątków: 13
Reputacja: 4
06-06-2016, 15:39
Witam!

Przy okazji padnięcia dysku twardego przyszedł w końcu czas aby troszkę udoskonalić lapka. Swojego poczciwego Lenovo Y580 używam praktycznie tylko do przeglądania Internetu, zdarza się czasami obróbka zdjęć, a jeszcze rzadziej odpalenie jakiejś niewymagającej gierki (-3, 4 lata). Kilka dni temu poszedł mi dysk twardy, mogłem się tego spodziewać bo przez ostatnie kilka tygodni strasznie mulił przy najprostszych czynnościach jak przenoszenie folderów. Po krótkiej lekturze zainteresował mnie temat dysków SSD i SSHD. Nie ukrywam, że przyspieszenie kompa podczas zwyczajnego użytkowania (czyt. Internet, ładowanie plików, aplikacji itd.) bardzo byłoby mi na rękę. Od około 3 lub 4 lat jestem zupełnie zielony w tym temacie i przestałem śledzić informacje i newsy na temat podzespołów komputerowych.
Mój problem polega na tym, że nie wiem jaka marka i model jest dzisiaj wiodąca, co może się przełożyć na szybkość działania i niezawodność. Czy rozwiązanie SSHD może dorównywać SSD + HD? Akurat w moim modelu mam możliwość zainstalowania dysku SSD w miejscu standardowego dysku HDD, a dysku HDD w miejscu napędu optycznego, bądź też dołożenie do dysku HDD dysku SSD w miejscu portu mSata. Zależy mi najbardziej na dużej pojemności i szybkości. Myślałem jeszcze nad zakupem nowych dwóch kości Ramu w miejsce tych starych (aktualnie 2x2gb 1600, po zmianie 2x4gb 1600 Samsunga), jeżeli poprawi to chociaz troche szybkość działania lapka.

Poprosiłbym o nakierowanie mnie na najbardziej korzystne rozwiązanie z dyskiem twardym dyskiem, jakieś marki oraz rozwiązanie zagwozdki czy dołożenie, a w zasadzie wymiana Ramu ma sens.

Pozdrawiam serdecznie!
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 06-06-2025, 17:29 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.