Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Newschool... › PC v
« Wstecz 1 ... 31 32 33 34 35 ... 41 Dalej »

Komputer stacjonarny czy laptop
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Komputer stacjonarny czy laptop
MrRzemix Offline
Pong
*
Liczba postów: 13
Liczba wątków: 7
Reputacja: 0
23-07-2013, 10:20
Hej,mam juz 7-letniego laptopa, myśle nad kupnem nowego kompa, będę go używał głównie do: montażu filmów, nagrywania dźwięków i gameplay-ów, grania, obróbki zdjęć, programów graficznych itd. myślę nad stacjonarnym ale tata mówi że laptopa lepiej ( do tego stopnia że mam przedstawić mu argumenty czemu chce stacjonarny) on mówi że teraz niemal każdy kupuje laptopy, stacjonarki to przeszłość, ide niedługo na studia ( za 2 lata) informatyczne i laptop będzie lepszym wyborem ( tu się zgodzę ). Co mi bardziej radzicie? cena to coś koło 2300 zł za skrzynkę, i 3000 zł za laptopa. Co radzicie?
Szukaj
Odpowiedz
luklew Offline
Beniz
Liczba postów: 128
Liczba wątków: 10
Reputacja: 135
23-07-2013, 14:02
Moim skromnym zdaniem lepiej będzie jednak jak kupisz stacjonarkę. Przedstawię argumenty od myślników, byś łatwiej mógł je sobie wybrać i przekazać tacie:
- laptop może ci się okazać dużo mniej wygodny do pracy, skoro obrabiasz zdjęcia i montujesz filmy, to z czasem pewnie zaczniesz odczuwać potrzebę posiadania drugiego ekranu. Ale nie przy połączeniu ~15" + 23", ale 23" + 23"
- możliwość doboru podzespołów i późniejszej ich wymianie na nowsze
- większa moc obliczeniowa i brak "gorącej klawiatury" podczas grania w gry
- nie oszukujmy się: laptop do gier - to nie brzmi dobrze
- idziesz na studia dopiero za 2 lata. Do tego czasu laptop za 3000zł może się mocno zużyć. Nie wiem jacy producenci wchodzą w grę i czy bardziej stawiasz na wytrzymałość czy na moc obliczeniową, ale z doświadczenia wiem, że "tanie" laptopy mają sporo problemów później z odprowadzaniem ciepła.
- komputer stacjonarny też przeniesiesz do akademika. Więcej zachodu, ale nie jest to awykonalne. Być może za 2 lata będziesz miał prawo jazdy i samochód?
- laptop, którego teraz kupisz stanieje po tych 2 latach. Nie jestem w stanie ci powiedzieć o ile, ale być może wcale nie będziesz musiał dużo dołożyć do tych 700zł (zakładając że ci tyle zostanie po 3000-2300). Najwyżej drugie tyle Torll
- bateria w laptopie prawdopodobnie nie będzie w najlepszej kondycji po 2 latach. Chyba że ci na tym nie zależy.
- za 2 latka stracisz gwarancje, padnie ci coś na mobo i co? Torll

Można dużo więcej, ale ogólnie wniosek taki: Bierz stacjonarny, ciesz się dużą wygodą i mocą obliczeniową, grami, fapami, itd. . A za 2 lata jak będzie potrzeba to kupisz sobie laptopa i tak.
Szukaj
Odpowiedz
Ra-V88 Offline
Game & Watch
**
Liczba postów: 98
Liczba wątków: 3
Reputacja: 5
23-07-2013, 14:55
Biorąc pod uwagę zastosowanie komputera jakie wyżej opisałeś, bierz komputer stacjonarny. Porównując sprzęty w tej samej kategorii cenowej stacjonarka zawsze będzie mocniejsza niż laptop. Dodatkowo "pudło" można modernizować, za 2 lata wymienisz kartę graficzną, dołożysz trochę ramu i sprzęt będzie jak nowy. Po upływie takiego samego okresu na laptopie będziesz mógł co najwyżej usmażyć jajecznicę, bo zapewne w takiej temperaturze będzie pracował (miałem kilka laptopów i każdy po paru latach zaczynał się przegrzewać mimo czyszczenia itp.). Laptopa też nie zmodernizujesz (a na pewno nie za takie same pieniądze jak stacjonarkę).
Jedynym sensownym argumentem za laptopem w twoim wypadku może być jego mobilność, ale:
- przez dwa lata wiele się może zmienić i wcale na studia nie pójdziesz, albo pójdziesz na inne,
- jak na studiach będzie ci potrzebny sprzęt na zajęcia to niedrogo kupisz lepszego laptopa. Dwa lata to dużo, w tym czasie odłożysz trochę kasy.
[Obrazek: Ra-V88.png]
Szukaj
Odpowiedz
MrRzemix Offline
Pong
*
Liczba postów: 13
Liczba wątków: 7
Reputacja: 0
23-07-2013, 15:03
ok, dzięki, a możecie jeszcze powiedzieć czy lepiej kupić gotowca czy lepiej złożyć?
Szukaj
Odpowiedz
MichuB Offline
trance_for_life
**
Liczba postów: 50
Liczba wątków: 2
Reputacja: 2
23-07-2013, 15:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-07-2013, 15:07 przez MichuB.)
zalety stacjonarki to zdecydowanie większa wydajność (przy odpowiedniej cenie zakupu), obecnie kupowane teraz czterordzeniówki od Intela z palcem w nosie pociągną 3-4 lata bez wielkich strat wydajności (mówię to jako właściciel 2,5 letniego i5-2500k, które nie ogranicza mnie obecnie w żadnych grach), w lapkach niby też są i5, ale tak naprawdę to są to 2 rdzeniówki z HT, za prawdziewgo 4 rdzeniowca trzeba sporo wydać
kolejny plus rozbudowa, za 2-3 lata dokupujesz nową kartę graficzną i cieszysz się max detalami znowu, w lapku niewykonalne, bo tam tylko ramu idzie dołożyć i wymienić hdd na ssd

dla mnie laptop powinien być jak najlżejszy, a coś mocnego, co udźwignie obróbkę video lekkie nie będzie (sam mam służbowego HP EliteBook 8560p i waży to o 1,5kg za dużo, noszenie tego to masakra, ale za to jest prawie pancerny, a w pracy w serwisie wytrzymałość liczy się podwójnie)

także osobiście brałbym stacjonarkę, jako komputer mobilny z powodzeniem może robić tablet lub smartfon

e: PC tylko składać
PC + Vita, PS3 w fazie zakupu (odłożone na jesień), 3DS i DS Lite w planach
Szukaj
Odpowiedz
Danjiu Offline
Atari 2600
*
Liczba postów: 33
Liczba wątków: 5
24-07-2013, 14:28
Nigdy nie kupuj gotowca z supermarketu!!! W cenie gotowca złożysz sobie dwa razy mocniejszy i "bezpieczniejszy" (tu mam na myśli jakość m.in. zasilacza).
Szukaj
Odpowiedz
MichuB Offline
trance_for_life
**
Liczba postów: 50
24-07-2013, 20:18
z tym dwa razy mocniejszy to poleciałeś mocno, składając kupuje się pewne podzespoły (i wie się dokładnie co się wkłada do środka), w markecie jest dużo crapu, ale można dostać PC na dobrych podzespołach również, tylko trzeba się orientować
PC + Vita, PS3 w fazie zakupu (odłożone na jesień), 3DS i DS Lite w planach
Szukaj
Odpowiedz
supaplex Offline
I'm awesome
**
Liczba postów: 141
Reputacja: 76
24-07-2013, 20:22
Nie, w markecie nie można dostać PC na dobrych podzespołach. Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd.

Co do tematu, zdecydowanie stacjonarka i zdecydowanie "składak". Pod tym linkiem są najlepsze możliwe konfiguracje, można brać w ciemno. W sklepach typu morele.net czy techplanet mogą złożyć ci kompa i przysłać gotowego (należy tylko wpiąć kartę graficzną, minuta roboty).

http://forum.pcformat.pl/Zestawy-kompute...iec-2013-t
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 15-05-2025, 01:45 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.