Liczba postów: 108
Liczba wątków: 19
Reputacja:
3
Hejka!Tu znowu Lotnik i tak jak w temacie,szukam gry typu click&point,najlepiej z jakąś fabułą.
Gdyby można było,to przy tytule dajcie 2-5 słowny opisik.
Dzieki!
Liczba postów: 370
Liczba wątków: 65
Reputacja:
77
Ostatnio bardzo popularny i z resztą świetny McPixel jest na pierwszych miejscach.
Jeżeli dobrze poszukasz to może dostaniesz jeszcze CDA z tą właśnie grą.
Na prawdę polecam.
"Nie ważne na czym grasz... ważne, że grasz"
Liczba postów: 18
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Polecam "Back To The Future the game" od Telltale Games.
Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Ja polecę serię Deponia. Gry przygodowe z ciekawymi postaciami i dużą dawką humoru.
Liczba postów: 68
Liczba wątków: 20
Reputacja:
104
To the Moon - ambitna historia i do tego pastisz kilku gatunków gier;
Machinarium - zagubiony robot, świetna, nietypowa kreska;
Botanicula - nie grałem, ale też zbierała dobre recenzje, jesteś na drzewie robaczkiem, twórców Machinarium;
Gemini Rue - dopiero przede mną do ogrania, cyberpunk, zbiera wysokie oceny;
Gry Daedelic - aktualnie są w humble bundle, kojarzę przede wszystkim Deponię (taki nowy Monkey Island), reszta mi się gdzieś obiła o uszy, ale za szczegółami musiałbym szukać, te co jeszcze kojarzę z paczki: A New Beginning i The Whispered World.
No i zawsze masz klasykę, Larry, Broken Sword, Gabriel Knight, Monkey Island, osobiście polecam Broken Sword, chociaż każda z tych gier jest już dość mocno oldchsoolowa.
Liczba postów: 147
Liczba wątków: 14
Reputacja:
14
Sprawdź gry od Teltalle Games.
Jeżeli nie grałeś jakimś cudem w The walking dead to musisz spróbować.
Tak jak kolega wyżej polecam również McPixela.
![[Obrazek: 76561198056146311.png]](http://badges.steamprofile.com/profile/default/steam/76561198056146311.png)
^
|
|
|
Chętnie każdego przyjme
Liczba postów: 108
Liczba wątków: 19
Reputacja:
3
Właśnie kupiłem Deponie i JEST ZAJEklimatyczna 
Dzięki!
Liczba postów: 188
Liczba wątków: 53
Reputacja:
176
Superbrothers: Sword & Sworcery EP - niezwykle klimatyczna przygodówka z dużym naciskiem na eksplorację świata. Grafika to w większości pixelart, nieco poszerzony trochę nowszą technologią, co daje bardzo fajne wrażenia wizualne. Zwieńczeniem tego jest ścieżka dźwiękowa autorstwa Jima Guthriego, która podkreśla wszystko to, co dzieje się na ekranie. Ja sam uwielbiam słuchać całego soundtracku poza grą, jest po prostu świetny. Możesz sprawdzić sobie ten tytuł, jest stosunkowo tani i często pojawia się w różnych wyprzedażach.
Liczba postów: 9
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Polecam serie Reksio Jest świetna dla młodych oraz starych ludzi .
Liczba postów: 15
Liczba wątków: 5
Reputacja:
3
hm... z klasyków to: Myst, Reah: zmierz się z nieznanym, Schizm: Prawdziwe Wyzwanie, Schizm 2: Kameleon, Sentinel: Strażnik grobowca. To gry z tajemniczymi światami i trudnymi do nieboskiej potęgi zagadkami logicznymi. Posiadają baardzo wciągające fabuły. Szczególnie Myst. Na pewno wszystkie części Gabriel'a Knight'a, Syberię 1,2, The Longest journey- Najdłuższa Podróż, Seria Atlantis, Sanitarium i wsio! Te wymienione wyżej to typowe "niezwykłe" przygodówki z baardzo dobrymi fabułami ale są niestety stare. Przy Myście, Gabriel'u Knight'cie dosbox chyba będzie nieodzowny. Przy atlantisie i reszcie prócz syberii obu myślę że wystarczy zgodność z Win XP SP3 i uruchomienie jako administrator.
PS: Atlanitis potrzebuje patch'a o którym zapomniałem
Liczba postów: 38
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
Jeśli nie masz nic przeciwko retro-oprawie, polecam przygodówki od Wadjeteye Games. W szczególności serię Blackwell - mimo że nie lubiłem nigdy żadnych cyklów o mediach (w sensie że o osobach kontaktujących się z duchami), to ten bardzo przypadł mi do gusty - klasyczna forma, genialnie przedstawiony towarzysz głównej bohaterki, poziom trudności znośny dla osób niewprawionych w tym gatunku. Do tego jeszcze niestworzony przez Wadjeta, ale wydany pod jego egidą tytuł - Primordia. Ponura, postapokaliptyczna przyszłość, w której egzystują jedynie roboty, znowu zabawny i dodający kolorytu towarzysz głównego bohatera, ciekawy i nietypowy klimat (główny bohater jest wyznawcą religii czczącej ludzi, przez co spotyka się nieraz z rezerwą ze strony innych członków tamtejszych społeczności)... Warto sięgnąć po ten tytuł
Jeśli szukasz czegoś trudniejszego, to polecam stareńkie I Have No Mouth & I Must Scream. Jako "wprawkę" gorąco polecam najpierw przeczytanie krótkiego opowiadania Harlana Ellisona pod tym samym tytułem (nie jest to konieczne, ale IMO warto). Sama gra jest naprawdę urozmaicona (gramy pięcioma różnymi postaciami w diametralnie odmiennych sceneriach), nieliniowa, IMO baaardzo trudna i niestety, ma kilka momentów w których można się przyciąć "bez możliwości odwrotu". Jest ona obecna na GOGu i Steamie, więc z dostępnością nie powinno być problemu.
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
The Longest Journey: Najdłuższa podróż
Gra z 1999, "W 2004 roku strona Adventure Gamers umieściła ją na jedenastym miejscu na liście 20 gier przygodowych wszech czasów"
Liczba postów: 316
Liczba wątków: 18
Reputacja:
223
Heh, nikt nie wspomniał jeszcze o bardzo fajnych "Poszukiwaczach Zaginionej Warszawy" która mimo, że krótka jest naprawdę ciekawa i watro zagrać, nawet dla fajnie przeprowadzonej oprawy lektorskiej  I tak, jest za darmo :>
Liczba postów: 49
Liczba wątków: 5
Reputacja:
1
17-02-2014, 22:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2014, 22:26 przez PanRobal.)
O Jezu, moja ulubiona gra to Machinarium. Ma przepiękną oprawę graficzną i muzykę Tomasa Dvoraka. Droga nie jest, ma wspaniałą, wręcz genialną fabułę i psychodeliczny klimat rdzy i wszystkich blaszanych robotów, jak z "Czarnoksiężnika z Oz". Bierz, nie będziesz żałował
Liczba postów: 218
Liczba wątków: 16
Reputacja:
14
Jak inni również polecam Machinarium, szczególnie za genialny soundtrack. Na uwagę zasługuje również kultowa już Syberia, która mimo około dziesięciu lat na karku trzyma się bardzo dobrze i mile ją wspominam. W nowym CD-Action pojawił się Leisure Suit Larry: Reloaded i chociaż nie został jeszcze przeze mnie ograny, to myślę, że warto na niego zerknąć.
|