Witam,w tym temacie chciałbym zaciągnąć wasze zdanie na temat który z tych komputerów będzie lepszy 
Screeny dodaje w załącznikach
![[Obrazek: w3of.jpg]](http://imageshack.com/a/img854/3365/w3of.jpg)

Screeny dodaje w załącznikach

![[Obrazek: w3of.jpg]](http://imageshack.com/a/img854/3365/w3of.jpg)
![[Obrazek: uwcm.png]](http://imageshack.com/a/img845/6650/uwcm.png)
Który PC będzie lepszy do gier?
|
Witam,w tym temacie chciałbym zaciągnąć wasze zdanie na temat który z tych komputerów będzie lepszy
![]() Screeny dodaje w załącznikach ![]() ![]() ![]()
31-12-2013, 12:20
Ja brałbym zestaw pierwszy. Lepszy procesor, szybsze kości ramu to przede wszystkim. Jedyne co jest (lekko) wątpliwe to ten GTX. Ostatnio często spotykałem się z tym, że GTX'y nie radzą sobie z niektórymi grami ew. twórcy nie radzą sobie z tymi kartami. Ale to tylko moja subiektywna opinia.
"Nie ważne na czym grasz... ważne, że grasz"
![]()
31-12-2013, 12:46
HackBoyowi podziękuj za fachową opinię, tymczasem test procka jasno mówią że do gier się on zdecydowanie nie nadaje. Jest to jednostka APU, której cenę dyktuje zintegrowany z nią układ graficzny, przy składaniu PC pod gry raczej nieprzydatny. Sam procek swoją wydajnością plasuje się poniżej najwolniejszych dwurdzeniowców od Intela - modeli pokroju G2120 czy i3 2120. Taktowanie na poziomie 4,1GHz na niewiele się tu zdaje i takimi rzeczami w kwestii wyboru procesora nie powinno się sugerować w pierwszej kolejności. Ogólnie procki AMD bez solidnego overclockingu do gier za bardzo się nie nadają.
Układ graficzny w drugim zestawie także na plus właśnie tej konfiguracji, pamiątki o nominale 4GB w zupełności jeszcze wystarczą, zawsze wszak można za miesiąc czy dwa dokupić kostkę 4GB za symboliczną kwotę, jeżeli na razie budżet na to nie pozwala.
31-12-2013, 13:56
Fakt, nie przeanalizowałem, że to APU. Jeżeli chciałbyś koniecznie AMD to poszukaj czegoś pod AM3. Może Phenom II x6 ?
![]()
@theskrzynka, zestaw drugi kopie pierwszy glanem po mordzie. Moje wywody na temat tego pojedynku procesorów(tam mówiłem o 5800K, ale to bez różnicy dla nas) przeczytaj w wątku o kompie krzyro7, post nr. 4: http://arhn.eu/forum/Temat-Czy-to-dobra-konfiguracja-PC. Karta graficzna lepsza w drugim zestawie.
Jednak link do testu procesorów w grach muszę podać bezpośrednio, bo to najważniejsze http://pclab.pl/art50000-11.html Jak chcesz koniecznie 1600 MHz to weź zestaw drugi i jedną kość 4GB 1600 MHz zamiast dwóch 2GB 1333MHz. @HackBoyPL, po jaką cholerę pakować mu się w Phenoma II x6 do gier? Mój kumpel ma x6 ja x4 i nie ma różnicy w grach. Gry ledwo co zaczynają używać 4 rdzeni. Intel ma silniejsze rdzenie i te 6 w AMD dadzą mu tylko poprawę w programach profesjonalnych. Na gry to marnowanie kasy. Ten Intel ma dużo wyższą wydajność od jakichkolwiek Phenomów. Nie skazuj go na słabszą podstawkę ze słabszymi w grach procesorami. W grach różnica pomiędzy kośćmi 1600 MHz, a 1333 MHz wyniesie szalone ~0-1 FPS. @bleub, jaki masz procesor? Problem z GTXami i innymi envidjami jest taki, że słabo współpracują z procesorami 2-3 rdzeniowymi, bo mają zrypane sterowniki pod Win7/8. ![]()
31-12-2013, 15:06
Jadę na wolniutkim i3 2120 i 560Ti, nie widzę jednak związku, dlaczego mnie o to pytasz
![]()
31-12-2013, 15:19
O w mordę, miałem się o to spytać HackBoya, bo mówił, że wg. niego GTXy mają problemy. I myślałem, że ma dwurdzeniowca i GTXa, co daje obniżone możliwości w grach przez zrypane sterowniki dla dwurdzeniowców i mu się wydaje, że są słabsze niż powinny. Heh tak mnie sfrustrowała propozycja wstawienia AMD do gier, że mi się popieprzyło kto to pisał.
Ale też masz dwurdzeniowy procek, więc z ciekawości. Jak się spisuje ten GTX? nie działa Ci słabiej niż powinien czy jest jednak ok? ![]()
31-12-2013, 15:36
Operuję na Oknach z numerkiem 7 i wszystko jest w porząsiu. Konfiguracja ta nie jest demonem szybkości, znam jednakowoż jej możliwości i działa tak szybko, jak powinna.
31-12-2013, 15:39
Te GT którego mam jest strasznie słaby, jest to spowodowane szybkością szyny i rodzajem pamieci ale gdy go kupowałem patrzyłem tylko na wielkość pamięci, bo nie wiadomo czemu wydawało mi się, że im większa pamięć tym szybsza karta. "Słabość" karty widać nawet na moim (słabym) 2 rdzeniowym procku. Faktycznie nie jest on już pierwszej młodości, ale karta i tak jeszcze go ogranicza. Przykładowo Saints Row 2, który powinien chodzić raczej bez problemu (chociaż wiem, że jest słabo zoptymalizowany) ścina na najniższych ustawieniach graficznych. A przechodząc do GTX'ów ludzie u mnie w klasie mający je skarżyli się kiedyś, że mają one problem z niektórymi grami i nawet na 2 razy lepszej konfiguracji gra na najniższych detalach potrafi działać w 10FPS. Potem poszukałem o tym i faktycznie, można w sieci znaleźć dość dużo osób skarżących się na te karty.
To tylko moja opinia, co do GT mówię co widzę (używając) co do GTX to tylko moje sugestie, żebyś przed zakupem sam "poszperał" w sieci szukając info na ich temat. ![]()
![]()
01-01-2014, 13:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-01-2014, 13:29 przez theskrzynka.)
Czyli "fachowcy " ze sklepu komputerowego doradzili mi jednym słowem kijowy zestaw
![]() Ok więc dzięki za wszystko . Zapewne kupie zestaw nr2 ale jeszcze zamienię kości ramu na 2x4GB jakieś fajne ![]() Ale to za jakiś tydzień bo na razie mój budżet tego nie udźwignie ;/ Jakbyście mieli jakieś sugestie co do tego zestawu z intelem w podobnej cenie to mówcie chętnie posłucham i może zastosuje . A nie uważacie , że mogę podmienić obudowę i napęd dvd z zestawu 2 na ten z zestawu 1 ? Przy tym zaoszczędzę około 40-50 zł. I mieć już część pieniędzy do kości ramu 2x4GB Co lepiej kupić procesor intel core i5 4570 i inna płytę główną czy kości ramu 2x 4GB? Odrazu zaproponujcie mi zestaw z procesorem intel core i5 4570 i płytą główną , która będzie z nim kompatybilna ![]()
01-01-2014, 14:18
Obudowa to standard ATX, dla wszystkich komputerów taki sam, więc spokojnie możesz zamienić. Kwestia tylko chłodzenia, odprowadzania powietrza z procesora i ogólnie wentylacji. Kupując komputer do gier warto zapłacić trochę więcej ale kupić już porządną obudowę która będzie zapewniała dobry obieg powietrza.
Procek który podałeś (i5 4570) jest na podstawkę 1150 więc płyt masz ogrom, ja znalazłem 2 dość ciekawe. ASRock Z87 Extreme4 lub ASRock Z87 Extreme3 (troszkę "biedniejsza" ,ale też mniej prądożerna i tańsza)
![]()
01-01-2014, 15:08
theskrzynka, będziesz coś podkręcał przed kolejną wymianą komputera(zwracając uwagę na to, że 4570 kręci się bardzo słabo)? Jeżeli nie to płyta na Z87 jest stratą pieniędzy i lepiej wziąć którąś z tych, które doradziłem Ci w poprzednim twoim temacie. Jak tam już mówiłem, 4570 możesz wziąć również.
Tak z ciekawości, po co dwa takie tematy? ![]()
01-01-2014, 16:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-01-2014, 16:25 przez theskrzynka.)
nie będę podkręcał procka .
A możesz mi polecić jakąś tanią i dobrą płytę główną która będzie kompatybilna z intel core i5 4570? Płyta musi mieć 3 usb najmniej Szczerze mówiąc chce ustalić dobry sprzęt , żeby ogarniał mi każdą grę bez lagów na jednych z wyższych ustawień i było cały czas około 60 fps na grach ![]() ten procek kupie : http://www.morele.net/procesor-intel-cor...07-584881/ proszę dobierz mi płytę ![]() Tylko jakąś tanią ![]()
Najtańsza dobra płyta pod ten procesor :
http://www.morele.net/plyta-glowna-gigab...3h-582757/ Można wykombinować jeszcze tańszą, ale to będzie się wiązało z posiadaniem słabszej sekcji zasilania bez radiatora i słabszymi komponentami. Płyta główna to jednak szkielet komputera i nie warto przesadzać z oszczędnością w tym przypadku. ![]()
02-01-2014, 21:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2014, 21:55 przez theskrzynka.)
A, więc tak : kupuje zestaw numer 2 tylko procesor zmieniam na intel core i5 4570 i płytę główną taką jak zaproponował mi użytkownik Ame .
Ale może podać mi ktoś kości ramu 2x4GB kompatybilną z tym zestawem ? ![]() A może te kości są dobre ? http://www.morele.net/pamiec-patriot-vip...9k-502513/
03-01-2014, 17:40
ok,więc dzięki
![]() |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|