Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Newschool... › PC v
« Wstecz 1 ... 16 17 18 19 20 ... 41 Dalej »

Zestaw do gier.
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Zestaw do gier.
Dymek Offline
Commodore 64
**
Liczba postów: 147
Liczba wątków: 28
Reputacja: 27
28-09-2014, 21:14
Cześć!
Ostatnio zastanawiam się nad złożeniem nowego komputera, zestaw ma być do grania w full HD. Nie planuje niczego w wyższej rozdzielczości, interesują mnie zestawy na których wszystko będzie śmigać na maksymalnych detalach, ewentualnie bez jakiś zbędnych upiększaczy (tak, mówię do ciebie crisis 3 Winking ). Cena musi się zamknąć w przedziale 4500 do 5000 zł. Jak do tej pory sam sobie wybrałem taki zestaw:
http://www.morele.net/inventory/info/UeMHD9/

Posiadam już dysk HDD hitachi 7k500-500, SSD Kingston SSDNow V300 120GB oraz DVD rom także nie rozważam zakupu tych części. Zastanawiam się także nad Geforce GTX970. W przyszłości planuję podkręcanie, więc warto aby proponowany sprzęt był do tego przystosowany.
Szukaj
Odpowiedz
Ame Offline
Fajer Stajl Fajerbol !!!
**
Liczba postów: 191
Liczba wątków: 6
Reputacja: 13
28-09-2014, 23:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-09-2014, 00:36 przez Ame.)
Zaraz wykręcimy jakieś cacko. Żeby nie było, że mój placeholderowy post jest bezwartościowy dodam, że i7 się nie opłaca.

Na końcu podam proponowany zestaw na dziś, jeszcze bez GTX 970. Najpierw jednak kilka pytań.

Czy wolisz pojedynczą mocną kartę, czy dwie słabsze, które przebiją wydajnością tą droższą pojedynczą kosztem generowania mikro przycięć?
Czy będziesz komputerka używał do czegoś innego niż granie?
Czy masz jakieś wymagania typu karta dźwiękowa?
Jakieś preferencje względem producentów?
Czy chciałbyś obudowę fabrycznie wyciszoną, czy nie jest Ci to potrzebne?

Zestaw: http://www.morele.net/inventory/info/pC7B5X/

Na ten moment potęga. Poczekałbym jednak z zakupem na wyjście nowych kart.
[Obrazek: MLG%2BTop%2BNep.png]
Szukaj
Odpowiedz
Dymek Offline
Commodore 64
**
Liczba postów: 147
Liczba wątków: 28
Reputacja: 27
29-09-2014, 13:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-09-2014, 13:43 przez Dymek.)
Wolę jedną mocną i to jakaś nowszą, prawdopodobnie w najbliższej przyszłości zrobię SLI. (GTX 970 bardzo mnie kusi)
Kartę dźwiękową mam, asus xonar dg.

Wolałbym jednak zostać przy i7 i 16gb ram z dwóch powodów, po pierwsze bawię się w obróbkę grafiki 3d oraz przez najbliższej kilka lat nie mam zamiaru już nic dokupować do komputera. Co do obudowy, to chciałbym aby sprzęt był cichy kiedy nie jest w stresie.
Szukaj
Odpowiedz
Ame Offline
Fajer Stajl Fajerbol !!!
**
29-09-2014, 14:42
http://www.morele.net/inventory/info/6rSoDE/

Do tego na przykład MSI GTX 970 Gaming.
Szukaj
Odpowiedz
Stallion Offline
Atari 2600
*
Liczba postów: 33
Liczba wątków: 0
Reputacja: 1
30-09-2014, 11:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-09-2014, 11:45 przez Stallion.)
@Ame
Cytat:http://www.morele.net/inventory/info/6rSoDE/
Taki zasilacz jest tu zbędnym wydatkiem. W zupełności wystarczy CM G550M, gdyż samo SLI również raczej nie jest dobrym pomysłem, a już na pewno nie do wyciszanej obudowy. W przypadku braku mocy lepiej jest sprzedać starą grafikę i kupić nową, wydajniejszą niż bawić się w SLI. Można by przyoszczędzić na płycie głównej jeśli nie będzie SLI.

@Dymek
Cytat:prawdopodobnie w najbliższej przyszłości zrobię SLI
Cytat:Wolałbym jednak zostać przy i7 i 16gb ram z dwóch powodów, po pierwsze bawię się w obróbkę grafiki 3d oraz przez najbliższej kilka lat nie mam zamiaru już nic dokupować do komputera.

Trochę sam sobie zaprzeczasz, skoro nie chcesz nic dokupować a jednak planujesz dokupić kartę do SLI. Dwa GTX 970 do Full HD to overkill. Oczywiście do zastosowań bardziej profesjonalnych niż granie, i7 i więcej RAMu jest wskazane, ale odpowiedz sobie w jakich proporcjach będziesz się koncentrował na jednym i drugim.
i5 i 8GB Ramu z lepszą grafą da Ci większa wydajność w grach, niż i7 i 16GB (które do gier są po prostu stratą pieniędzy) ze słabszą. Ewentualnie mógłbyś w to miejsce kupić SSD.
Szukaj
Odpowiedz
Ame Offline
Fajer Stajl Fajerbol !!!
**
30-09-2014, 11:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-09-2014, 12:23 przez Ame.)
To czy SLI jest dobrym lub złym pomysłem zależy od kart i momentu dokupienia drugiej. Często komuś nie starczy pieniędzy na nową kartę nawet po sprzedaniu starej, a SLI może się wtedy przydać. Wszystko zależy od sytuacji. A obudowa ma być cicha w niskim obciążeniu, co da się zrobić nawet w SLI.
Zasilacz dałem, bo jednak chciał SLI.
Płyta i zasilacz nie do SLI:
http://www.morele.net/inventory/info/tU740e/

i5 i 8 GB RAM:
http://www.morele.net/inventory/info/httHUv/ - na kartę zostaje bardzo dużo(ale nie na tyle żeby kupić GTX 980, który jest nieopłacalny).

Z racji ceny GTX 980 i jego nieopłacalności brałbym i7 i 16GB. Ewentualnie możesz sobie dokupić jeszcze lepsze wentylatory, na przykład Enermax TB Silence z PWM - sztuk 3. 2 na obudowę i jeden na cooler.
Szukaj
Odpowiedz
Stallion Offline
Atari 2600
*
Liczba postów: 33
Liczba wątków: 0
Reputacja: 1
30-09-2014, 12:31
Cytat:To czy SLI jest dobrym lub złym pomysłem zależy od kart i momentu dokupienia drugiej. Często komuś nie starczy pieniędzy na nową kartę nawet po sprzedaniu starej, a SLI może się wtedy przydać.
Na tę chwilę jest to kiepska opcja, m.in. ze względu na monitor full HD z którym bez problemu poradzi sobie jedna karta.

Cytat:obudowa ma być cicha w niskim obciążeniu, co da się zrobić nawet w SLI.
Nie chodziło mi o samą ciszę, a o temperaturę jaka w wyciszanej obudowie przy SLI będzie znacznie wyższa.

Cytat:Osobiście wziąłbym jednak zestaw z i7 i 16GB, bo i tak nie ma sensu kupować GTX 980(ma kosztować ponad 2300zł), lepiej będzie kupić GTX 970.
Nawet jeśli teraz cena gtx980 będzie na wyrost, to nie ma co na siłę wydawać kasę na i7 i Ramy, jeśli kolega będzie się "bawił 3D" raz na ruski rok i przy mało wymagających projektach. Wszystko zależy od konkretnych zastosowań, warto uświadomić, że przyrost w grach w takim wypadku będzie znikomy, a ubytek z portfela wyraźny.
GTX 970 to dobry wybór, nadmiar gotówki można przeznaczyć np na SSD. Dodatkowo można się przyjrzeć spadającym cenom kart poprzedniej generacji.
Szukaj
Odpowiedz
Ame Offline
Fajer Stajl Fajerbol !!!
**
30-09-2014, 12:55
SSD już jest w zestawie. I póki co nie wiemy czy będzie się bawił rzadko czy często, więc robię to w ciemno :P
Na dobrą sprawę trzeba poczekać żeby się kolega określił co chce robić dokładnie.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 09-05-2025, 11:11 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.