Liczba postów: 12
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
06-11-2015, 00:10
Chcę sobie grać w gry, w ogóle chcę coś robić na kompie. Ale mam dużo problemów:
- mam zawalone programami i ważnymi plikami 2 dyski,
- nie mogę usunąć moich ważnych plików,
- nie mogę usunąć jednego dysku, bo już się we wszystkim tam pogubiłem, a podobno z dwoma dyskami bardziej ścina,
- mam (jak już mówiłem) części sprzed prawie 10 lat,
- nowy komputer będę prawdopodobnie za min. rok,
- mam zainstalowane CCleaner i Razer Cortex, ale ten drugi nic nie daje
- mam łącznie 4, ale bardzo ważne partycje dysków
Skutki:
- TF2 nawet w oknie w rozdz. 480p 4:3 z najgorszymi ustawieniami bardzo laguje
- cały komp mi laguje - nie mogę normalnie robić filmików, bo kilka minut materiału w 720p 16:9 30 kl./s zapisuje się przez 2h, a już nie wspomnę o Full HD
Czy może ktoś z Was mi pomóc? Będę ogromnie wdzięczny! Specyfikacja techniczna mojego komputera jest na moim profilu.
W razie czego, napiszę wszystko, co potrzeba i będę na bieżąco odpowiadał.
Cytat:To nie życie jest trudne,
To Mario jest trudny... 
Liczba postów: 332
Liczba wątków: 16
Reputacja:
262
06-11-2015, 00:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2015, 00:17 przez Sate.)
Nie wiem czego ty oczekujesz... Nie ma tutaj cudotwow...
Edit:
Czy ja dobrze widze... WINDOWS 7 64bit na procku 32bit????!!!!
Liczba postów: 188
Liczba wątków: 3
Reputacja:
28
Nie ma bata, musisz ręcznie poczyścić dyski, do tego polecam program Revo Uninstaller, który usunie pozostałości po zbędnych programach. Polecam również przeskanować komputer jakimś skanerem (sam od czasu do czasu używam Dr.Web Cure it!).
Chociaż moim zdaniem najłatwiej i najszybciej byłoby po prostu chwilę posiedzieć, skopiować ważne pliki na nośnik przenośny, a dyski potraktować formatem i zainstalować na jednym z nich system. Twoje podzespoły jak sam napisałeś mają prawie 10 lat, z doświadczenia wiem, że TF2 nie lubi się z starymi sprzętami, szczególnie teraz gdy Valve wrzuca do niego wszystko co wpadnie im do głowy.
Cytat:nie mogę normalnie robić filmików, bo kilka minut materiału w 720p 16:9 30 kl./s zapisuje się przez 2h, a już nie wspomnę o Full HD
Masz na myśli renderowanie? Jeśli tak, to nie ma co się dziwić w końcu twój sprzęt obchodzi niedługo pierwszą komunię świętą

Być może generalne wyczyszczenie coś pomoże, ale nie liczyłbym na zaskakujące rezultaty (tutaj mogę się mylić).
Prawdopodobnie skończyłem z gierkami.
Liczba postów: 41
Liczba wątków: 2
Reputacja:
15
06-11-2015, 00:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2015, 00:59 przez Grucha.)
Z tym procesorem czyszczenie nic nie da. Po prostu jest to staroć. Współczesne oprogramowanie go zalewa obliczeniami, a on się po prostu dławi. Twoja płyta obsługuje kilka wydajniejszych procesorów więc można by pewnie za 10-15 zł kupić coś mocniejszego, ale szansa, że znajdziesz coś takiego w stanie nadającym się do użytku jest marna. Skok wydajności, też będzie niemal żaden. Za kilkadziesiąt do 100 zł można kupić jakąś używaną płytę główną np. z 2 rdzeniowym Pentium Dual Core. Tu skok wydajności będzie już kilkukrotny i odczuwalny. Ewentualnie jak nie chcesz wydawać kasy możesz przerzucić się na starsze oprogramowanie. Poczciwy Windows XP i programy w wersjach sprzed 2008-2010 roku powinny trochę złagodzić problemy. Oczywiście o przyspieszeniu obliczeń, zapisu itd możesz zapomnieć.
Liczba postów: 12
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Odpowiedź do Sate'a: To jest możliwe, jeśli zgadzają się taktowanie procesora i parametry płyty głównej.
Odpowiedź do Gruchy: mam aktualnie w posiadaniu jeden AMD Athlon X2 64, ale nie do tego płyty; wgrywanie gorszego Windowsa nic nie daje.
Odpowiedź do Banana: Wg specyfikacji i mojego doświadczenia, bez mojego syfu TF2 szedłby świetnie, ale problem jest taki, że nie mogę niczego usunąć - wszystkie moje programy są mi potrzebne niezmiernie, a jest ich z kilkanaście.
Cytat:To nie życie jest trudne,
To Mario jest trudny... 
Liczba postów: 332
Liczba wątków: 16
Reputacja:
262
Do Satego*
Nawet jezeli zgadza sie taktowanie itd nie jest do zalecane... Ale robta co chceta.