Liczba postów: 1
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
10-11-2015, 21:29
czy tylko ja czy może jakieś większe grono graczy dostrzega pustkę na rynku gier strategicznych RTS... są nowe strzelaninki itp nawet diablo3 juz ma jakieś tam dodatki itp
ale nie ma żadnej ciekawej gry strategicznej pokroju Red Alerta albo Warcrafta... wiem był jakis czas temu starcraft ale jakoś mnie nie przekonuje ta gra... uwielbiam wieczorami siedziec i uzbrajać się przed napaścią na sąsiednią wioskę... jednak jako zagorzały gracz RTSów czuje się zaniedbany przed deweloperów...
Co wy na ten temat sądzicie? podzielacie moje zdanie a może mi jakaś premiera czegoś ciekawego uciekła?
Liczba postów: 80
Liczba wątków: 3
Reputacja:
7
no niestety ale w dzisiejszych czasach robi się gry masowe po jak największą publikę a obecnie najliczniejsza grupa odbiorców to dzieci w wieku 11-16 lat i niedzielni gracze a dziecko mając do wyboru CoD i settlersów raczej weźmie coś z jego punktu widzenia bardziej interesującego. Poza tym wielki boom na RTSy skończył się kilka(no może trochę więcej) lat temu i zostali tylko ludzie którym naprawdę podobał się dany temat.Po trzecie media branżowe nie rozgłaśniają premier tego typu jak np niedawno wydane "anno 2205" .
settlersi i warcraft 3 to dobre gry ale przydał by się jakiś powiew świeżości w tym temacie
Liczba postów: 13
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Warto też pamiętać, że wśród gier strategicznych oprócz RTS-ów są jeszcze strategie turowe jak np. Civilization. Swojego czasu grałem trochę w Age of Empires 2, czy Empire Earth, ale jednak to w Civilization III, a potem w Civilization V grało mi się przyjemniej, może głównie dlatego, że są spokojniejsze i miałem więcej czasu do namysłu. Aczkolwiek szkoda, że ostatnie gry z obu serii (AoE i EE) pojawiły się ponad 8 lat temu (nie liczę AoE HD i Online, o którym nawet nie wiedziałem).
Ciekawostka: do AoE 2 HD kilka dni temu wyszło nowe DLC, African Kingdoms.
Z RTS-ów grałem także w Blitzkrieg, inna zasada działania, bo nie rozwija się tu wiosek, wojsk itd, ale bądź co bądź też RTS. W przyszłym roku wychodzi trzecia część, więc nie jest tak źle z RTS-ami. Są jeszcze gry z serii Total War, nie grałem w żadną, ale też są w pewnym stopniu RTS-ami.