Liczba postów: 3
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Witam
Mam problem a dotyczy on tego,że szykuje się do zakupienia nowego pc do gier. Działam na stary laptopie i jest mi trochę żal, że słyszę o nowych tytułach a ja mogę tylko pomarzyć o graniu. Denerwuje mnie ciągłe formatowanie laptopa i wiele innych problemów. Postanowiłem więc zaoszczędzić i kupić coś nowego i oto ten problem. Nie mam pojęcia o kartach graficznych, procesorach itp. a nie chce za pół roku jechać do sklepu.
Mam nadzieje, że ktoś pomoże mi złożyć odpowiedni sprzęt do grania w nowe tytuły.
[/size]
Liczba postów: 73
Reputacja:
9
Podstawowym pytaniem jest to jaki masz budżet. Ile mógłbyś przeznaczyć na sprzęt? Bez tego ani rusz.
Komputer będzie przeznaczony tylko do gier i przeglądania sieci czy planujesz coś jeszcze na nim robić (np. edycja wideo, grafika 3d itp.)?
Liczba postów: 3
Reputacja:
0
Tak jak pisałeś między innymi do gier i przeglądania neta. Budżet wynosi tak ok. 2000zł
Liczba postów: 28
Reputacja:
1
Zestaw jest słabszy, nie kompletny. Płyta główna ani procesor nie umożliwiają podkręcenia więc dodatkowe chłodzenie w tym przypadku jest zbędne.
Liczba postów: 28
Reputacja:
1
To że ma laptopa było od początku...
"Dobry komputer" to pojęcie względne, za 2000PLN mozna złozyc komputer który uciągnie wszystkie nowe gry na ustawieniach średnich.
Liczba postów: 73
Reputacja:
9
Ale drama :P.
IMO build Aditora jest dobry. Sam chciałem zasugerować podobny zestaw procek + płyta. Jedyne co jeszcze moim zdaniem warto dorzucić to 8GB RAM zamiast 4. Obecnie to standard i ceny niezbyt wygórowane.
Co do coolerów, pudełkowe są jak najbardziej OK. Komputer nie będzie żyłowany, więc warto tu zaoszczędzić.
Mam jeszcze uwagę odnośnie karty R9. Trochę się grzeją i są przeraźliwie głośnie, zresztą to tak jakby 7870 XT w nowym wydaniu. Lepiej spróbować w tej cenie dostać używaną 7950. Sam byłem zainteresowany tymi nowymi R9 i uznałem, że raczej pójdę w stronę 7970 (to już inna półka cenowa). Ale to tylko moja opinia.
Liczba postów: 440
Liczba wątków: 12
Reputacja:
38
Zawsze możesz odwalić mnie i zamiast kompa kupić konsolę. I problemy z kompatybilnością znikają na całą generację.
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Intel Core i5-4440 BOX
MSI B85M-G43
Gigabyte GTX 660 WF2X (najtańsza z wszystkich 660 i tak samo wydajna i cicha. R9 270 jest w większości testów tak samo wydajna w niektórych gracz ma tylko 1 klatkę na sekundę więcej a jest droższa o ponad 100 zł )
4GB Kingston HyperX 1600 MHz
Seagate Barracuda 500GB
Corsair VS 450W
LG GH24NSB0 Black (lub jakikolwiek inny napęd)
Cały zestaw około 2000 kupując w jednym sklepie (czy to Pro-Line czy Komputronik [Najlepiej wybrać taki co masz blisko jakieś salon stacjonarny aby było łatwiej z dodaniem sprzętu na gwarancje]) głupotą jest kupowane każdej części w innym sklepie gdzie trzeba dodać do każdej części cenę przesyłki.
Do tego wybierz sobie jakąś obudowę jaka ci się podoba. A jeśli trzeba coś taniej to zmiana procka na troszkę mniej wydajny.
Ja na razie odpuściłbym sobie jakieś dodatkowe chłodzenie na CPU a zatroszczył się przewiem w obudowanie (min 2 wentylatory)