11-03-2013, 18:18
Faktycznie znaczyłoby to "Wolność jest rośliną, która rośnie szybko jeśli dużo kosztuje". Wydaje się że ma to sens, jednak mam wątpliwości co do słowa "money" ponieważ strona z kodem znajduje się między stronami datowanymi między latami 1754 a 1755, więc jeżeli była wtedy napisana to George W. nie mógł wiedzieć że w roku 1785 wprowadzony będzie dolar amerykański. Niestety nie ma daty na stronie z kodem co nie zaprzecza że był on dołączony do dziennika później.
Moje umiejętności jako historyka są niewielkie zatem trudno jest mi dopatrzyć się tutaj innych możliwości zamiast wspomnianego słowa.
Co do reszty kodu, sprawdzałem różne możliwości i wątpię że jest on wykorzystany w ten sam sposób co kod wewnętrzny. Miejmy nadzieję że reszta kodu w ogóle coś szyfruje a nie jest tu tylko dla ozdoby, i ktoś w końcu wpadnie na rozwiązanie.
Moje umiejętności jako historyka są niewielkie zatem trudno jest mi dopatrzyć się tutaj innych możliwości zamiast wspomnianego słowa.
Co do reszty kodu, sprawdzałem różne możliwości i wątpię że jest on wykorzystany w ten sam sposób co kod wewnętrzny. Miejmy nadzieję że reszta kodu w ogóle coś szyfruje a nie jest tu tylko dla ozdoby, i ktoś w końcu wpadnie na rozwiązanie.