16-12-2013, 23:56
(16-12-2013, 19:21)wujo444 napisał(a): A ja się nie zgodzę. Żeby recenzja była dobra nie wystarczy, żeby była subiektywna. Opinia musi być poparta odpowiednią argumentacją. Niekoniecznie musi pokazywać lepszy przykład ("jak Ci się nie podoba to zrób lepiej" - kocham ten tekst), ale recenzent powinien uzasadniać dlaczego uważa element/całość za taka a nie inny.Przecież Archon wspomniał o tym w materiale...
Przykro, że trzeba gimbusom tłumaczyć takie rzeczy. W komentarzach pod filmikiem na YT już widzę pajaców dalej idących w zaparte, więc jeśli nie zrozumieli jasno sformułowanego przekazu, nie ma dla nich żadnej nadziei.
Sam również jestem wielkim orędownikiem zrezygnowania z ocen, bo w przeważającej większości przypadków stanowią tylko pożywkę dla wykłócających się idiotów, którzy nie czytają samej recenzji. "Dlaczego aż tyle?/Dlaczego tak nisko? Powinno być... [...]" - za takie komentarze powinno się stawiać pod ścianą. Dobry, rzetelny krytyk z pewnością wszystko odpowiednio uargumentował, ale przecież czytanie (i to ze zrozumieniem) boli.
Cóż, zawsze mi się wydawało, że granie to hobby dla ludzi inteligentnych, a nie współczesnych jaskiniowców, którzy od merytorycznej dyskusji wolą obrzucanie się błotem, bo ktoś miał czelność obrazić ich ukochaną grę lub też wychwalić coś, czego absolutnie nie rozumieją.