19-04-2014, 12:45
Wszyscy powinni mieć świadomość tego, iż tego typu rankingi mają czysto subiektywny charakter. Moim zdaniem koledzy z redakcji świetnie wywiązali się z zadania i podali Wam zestawienie naprawdę solidnych aranżacji. Warto także mieć na względzie, iż ocenie podlegał całokształt kompozycji składający się na warstwę muzyczną danego tytułu, nie natomiast pojedyncze zeń utwory. Stąd zapewne brak w niniejszym zestawieniu Dovakhiina, TNT czy motywu z pierwszego Dragon Age. Zgodzę się iż są to kawałki świetnie brzmiące, jednak reszta warstwy audio z dajmy na to Skyrima nie zrobiła na mnie większego wrażenia, w przeciwieństwie do nadzwyczaj solidnego ogólnego poziomu udźwiękowienia takiego np. Heavy Rain.
Dochodzi też tutaj aspekt tworzenia muzyki od nowa i korzystania z gotowych kawałków - wspominałem już w tekście, iż priorytet miały dla mnie soundtracki stworzone specjalnie na potrzeby danego tytułu. Zdecydowanie łatwiej jest bowiem dobrać obecne na rynku aranżacje do gry wyścigowej czy strzelanki (i robiąc z tego fantastyczną robotę, co pokazało m.in. Spec Ops: The Line) aniżeli skomponować utwory od podstaw.
Należy się także z mojej strony niewielkie sprostowanie apropo niniejszego tekstu. Miałem mnóstwo rozterek w związku z wytypowaniem ulubionego kompozytora, koniec końców więc postanowiłem zrezygnować z tej nominacji, oddając pole do popisu reszcie piszących
Serdecznie zachęcam do podrzucania Waszych propozycji w komentarzach!
Dochodzi też tutaj aspekt tworzenia muzyki od nowa i korzystania z gotowych kawałków - wspominałem już w tekście, iż priorytet miały dla mnie soundtracki stworzone specjalnie na potrzeby danego tytułu. Zdecydowanie łatwiej jest bowiem dobrać obecne na rynku aranżacje do gry wyścigowej czy strzelanki (i robiąc z tego fantastyczną robotę, co pokazało m.in. Spec Ops: The Line) aniżeli skomponować utwory od podstaw.
Należy się także z mojej strony niewielkie sprostowanie apropo niniejszego tekstu. Miałem mnóstwo rozterek w związku z wytypowaniem ulubionego kompozytora, koniec końców więc postanowiłem zrezygnować z tej nominacji, oddając pole do popisu reszcie piszących

Serdecznie zachęcam do podrzucania Waszych propozycji w komentarzach!