05-05-2014, 18:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-05-2014, 17:13 przez Dark Archon.)
Dla przyzwoitości i dlatego, że sam byłem ciekaw co z tego będzie, przedstawiam wam wstępne zestawienie "efektów" pierwszego miesiąca Patreona.
Mam nadzieję, że nie poiminąłem żadnej kwoty.
Końcowo, z trochę ponad $900 ostało się zaledwie £115 funtów (~$195), większość z tej kwoty została zainwestowana w materiały, pozostałe £23 też na pewno się nie zmarnuje.
Kwota £23 może wydawać się śmiesznie mała, ale należy pamiętać, że:
- Każdy kolejny miesiąc Patreona będzie oznaczał wzrost zysku. Bonusy takie jak pocztówki czy koszulki przyznawane są jednorazowo, więc zakładając, że w przyszłym miesiącu skład "patronów" nie zmieni się, kwota końcowa wzrośnie o ponad £100
- Patreon pokrywa też w 100% koszt prowadzenia strony. Oznacza to, że wszelkie dotychczasowe zyski (np. z reklam na stronie, Dinarów czy Youtube'a) mogą zostać zainwestowane w rozwój serwisu.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim, którzy zdecydowali się nas wspomóc!
Edit: Dzięki wielkiej pomocy serwisu cupsell.pl udało nam się uzyskać koszulki dla Patreonowiczów całkowicie gratis co jest dla nas oczywiście wielką oszczędnością!
Kod:
Zestawienie Patreona - kwiecień 2014
$919,50 : Zadeklarowane kwoty
$858,84 : Wpłaty otrzymane do 05/05/2014
$59,22 : Opłata za przetworzenie kart
$42,98 : Marża systemu Patreon
-----------------------------
$756,64 : Kwota końcowa
£448,83 : Szacowana kwota w funtach
-----------------------------
WYDATKI:
Nagrody patreona:
£19,28 : Pocztówki (100 sztuk)
£11.73 : koszt wysyłki pocztówek (34 sztuki, 59,50 zł)
£73.04 : cena koszulek (11 sztuk, 374 zł)
£70 : szacowany koszt loot boksów (10 sztuk)
£30 : koszt wysyłki loot boksów (150 złotych)
Koszty utrzymania arhn.eu:
£16 : Domeny (~200 funtów rocznie)
£87 : Serwery arhn.eu
£6 : Serwer teamspeak (~62 funty rocznie)
£47 : Abonament Creative Cloud
Wydatki dodatkowe:
£25 : dodatkowe gry do Time Warp: PlayStation 2
£25 : GameGadget
£40 : PlayStation 3 z kompatybilnością wsteczną do Time Warp:PS2
BILANS KOŃCOWY:
£23.78
Mam nadzieję, że nie poiminąłem żadnej kwoty.

Końcowo, z trochę ponad $900 ostało się zaledwie £115 funtów (~$195), większość z tej kwoty została zainwestowana w materiały, pozostałe £23 też na pewno się nie zmarnuje.
Kwota £23 może wydawać się śmiesznie mała, ale należy pamiętać, że:
- Każdy kolejny miesiąc Patreona będzie oznaczał wzrost zysku. Bonusy takie jak pocztówki czy koszulki przyznawane są jednorazowo, więc zakładając, że w przyszłym miesiącu skład "patronów" nie zmieni się, kwota końcowa wzrośnie o ponad £100
- Patreon pokrywa też w 100% koszt prowadzenia strony. Oznacza to, że wszelkie dotychczasowe zyski (np. z reklam na stronie, Dinarów czy Youtube'a) mogą zostać zainwestowane w rozwój serwisu.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim, którzy zdecydowali się nas wspomóc!

Edit: Dzięki wielkiej pomocy serwisu cupsell.pl udało nam się uzyskać koszulki dla Patreonowiczów całkowicie gratis co jest dla nas oczywiście wielką oszczędnością!