08-05-2014, 20:49
Tak, dobrym pomysłem jest zostawienie Windowsa i instalacja Linuxa obok.
Ja polecam Ubuntu jednak. Z doświadczenia wiem, że jest on jednak najstabilniejszy z tej całej rodziny "cośbuntu", mimo że faktycznie lubi mulić.
A jeśli naprawdę lubi wyzwania to postaw Gentoo
Dwa razy w życiu próbowałem postawić ten system. Pierwszy raz zabrakło mi cierpliwości i zacząłem konfigurować wszystko "na odwal się". Nie udało sie. Za drugim razem po 48godzinnej walce system działał przy minimalnych pakietach 
Jak go postawisz to szacun na dzielni gwarantowany
Jeśli wolisz coś mniej hardcore'owego, ale jednak wymagającego, to Debian. Szybki, stabilny, ale bardziej wymagający niż Ubuntu.
Jeśli chcesz zacząć łatwo no to Ubuntu (w tym wszelkie odmiany), Mint. Nie wiem co tam jeszcze dzisiaj jest na topie.
Ja polecam Ubuntu jednak. Z doświadczenia wiem, że jest on jednak najstabilniejszy z tej całej rodziny "cośbuntu", mimo że faktycznie lubi mulić.
A jeśli naprawdę lubi wyzwania to postaw Gentoo

Jak go postawisz to szacun na dzielni gwarantowany

Jeśli wolisz coś mniej hardcore'owego, ale jednak wymagającego, to Debian. Szybki, stabilny, ale bardziej wymagający niż Ubuntu.
Jeśli chcesz zacząć łatwo no to Ubuntu (w tym wszelkie odmiany), Mint. Nie wiem co tam jeszcze dzisiaj jest na topie.