(25-06-2014, 11:16)bigpoppa napisał(a): 2. Co do chłodzenia procesora: myślę, że podkręcałbym do 4200, 4300 i nie spodziewałem się, że będę potrzebował wydajniejszego (i większego chłodzenia) niż to co dałem w linku... Masz na myśli, że mogę mieć problem ze zmieszczeniem np. czegoś takiego http://proline.pl/?p=NOC+NH-D14 ?
Nie chodzi o coś wydajniejszego bo to świetny wentylator (osobiście mam SilentiumPC Fortis 2, który chłodzi Haswella i5 4670K podkręconego na 4,4GHz na napięciu 1,260V i po godzinie testowania w AIDA64 nie osiągnął więcej niż 75 stopni, czyli przyzwoicie jak na budżetowy cooler), tylko po prostu o rozmiary, które często przysłaniają sloty pamięci i kart graficznych. Akurat jeśli chodzi o wybrane przez ciebie chłodzenie to obczaj ten filmik: https://www.youtube.com/watch?v=alATt-bdcFE Masz tutaj wszystko o tym, jak leży to chłodzenie w obudowie.
Nawet moje chłodzenie zasłania pierwszy slot kart pamięci RAM - zaraz zrobię zdjęcie. To oznacza, że jest to dość ważne.
EDIT:
![[Obrazek: 2vkdfs4.jpg]](http://i58.tinypic.com/2vkdfs4.jpg)
Chipset raczej nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o to czy procesor pasuje do gniazda, bardziej liczy się tu podstawka. Natomiast po prostu ja składając komputer zaledwie kilka tygodni temu wybrałem MSI z Z87 i podkręcanie okazało się naprawdę bajecznie proste. To po prostu moja opinia. A sama płyta musi mieć solidną i dobrze chłodzoną sekcję zasilania, gdyż zwiększanie napięcia procka czasem powoduje wygrzewanie się obwodów. Jak będę miał czas to sam sobie poczytam o Z97, bo tak naprawdę to ostatnio jakoś niespecjalnie mnie ten temat interesował.
A co do kart - to po prostu zależy od ciebie i porównania w benchmarkach (jeśli bierzesz je pod uwagę). nVidia ma tę przewagę, że obsługuje więcej wodotrysków takich jak PhysX. Słyszałem o tym, że radeony ze względu na architekturę będą przyjaźniejsze grom które najpierw powstają na konsole, a potem zostają przeportowane na PC ze względu na to, że nextgeny są również w dużej mierze oparte o technologie AMD, ale szczerze dla mnie to typowy bullcrap i dopóki tego nie potwierdzimy, wojna będzie trwać

Testy bywają bardzo różne i sporo zależy od gry. Na PurePC porównując stockowe R9 290 oraz MSI 780 Gaming (karty są jak najbardziej porównywalne) wyniki pokazały, że:
- Radeon lepiej radzi sobie w 3DMarku
- R9 290 był lepszy od zielonego w Battlefield 3: Comrades
- R9 290 lepiej poradził sobie w Crysis Warhead
- R9 290 totalnie sponiewierał konstrukcję zielonych osiągając niemal 10fps więcej w Hitman Absolution
- R9 290 dobił konstrukcję od zielonych osiągając znaczącą przewagę w Wiedźmin: Zabójcy królów
- Za to GTX 780 od MSI zmiażdżył radka w Far Cry 3
- Zieleniak rozłożył na łopatki radeona w Metro Last Light
- GTX Trochę lepiej poradził sobie w TES Skyrim
- GTX miał więcej klatek na sekundę w Assasins Creed III
- MSI 780 Gaming miał mniejsza wahania FPS w Crysis 3, natomiast ogólna liczba klatek była dla obu kart na granicy błędu pomiarowego
- Kontrukcja Zielonych okazała się znacznie oszczędniejsza, gdyż Radeon pod obciążeniem pożerał znacznie, znacznie więcej watów z zasilacza
Werdykt końcowy? cóż... wsio ryba, obydwie karty są zajebiste. Jeśli zależy ci na PhysX i shadowplay, bierz geForce. Jeśli nie - wziąłbym konstrukcję ze stajni czerwonych.