07-07-2014, 23:51
Człowiek to bardzo ciekawy twór. Można dywagować o tym, czy ludzie głosują na te gry tylko dlatego, że same w sobie nie mają kompletnie żadnego sensu i robią to dla jaj, czy rzeczywiście widzą coś w nich. Ja bym optował ku pierwszej z opcji. To dowodzi tego, że Greenlight w obecnej formie to kompletny błąd, który powinien dawno zostać zamknięty/usunięty bądź zmodernizowany. Ja byłbym za opcją modernizacji, gdyż w obecnej formie dochodzi do tego typu sytuacji, gdzie "zielone światło" dostają takie gry, jak Symulator Kamienia czy chociażby Air Control. Byłbym za tym, by Valve postawiło twórcom startującym do Greenlighta warunek: obowiązek dołączenia jakiejś bety czy dema tytułu, by gracz miał szansę przetestować grę i sam w ten sposób ocenić, czy pomysł i sama gra mu się rzeczywiście podoba, czy nie, i wtedy dawać te zielone światło dla danego projektu. Sam wychodzę z założenia, że nie warto zawczasu finansować gier, gdyż jak nie raz doświadczenie pokazało, z gigantycznych zapowiedzi wychodzi kompletne nic. Lepiej poczekać, zobaczyć wersję ostateczną, jakąś recenzję i wtedy finansować twórców za dobrze wykonaną robotę. Takie jest moje zdanie w tym temacie.