Cytat:Jesteśmy tu przede wszystkim po to, żeby pomóc koledze u góry, a nie komentować każdą linijkę postu powyżej.
Uwierz mi, odpowiedziałem na poszczególne elementy Twojego postu, by pomóc autorowi tematu.
Cytat:Może i solidny zasilacz 450W da sobie radę, ale to jest myślenie na krótką metę.
To nie była moja propozycja odnośnie zasilacza, a jedynie fakt, który chciałem przekazać, jednocześnie pokazując, że suche 600 watt jest tu jak najbardziej zbędne.
Cytat:Karty Maxwell, jak sam powiedziałeś, na tą chwilę nie pobierają wiele energii, ale następne wykonane w tej samej litografii prawdopodobnie będą pobierały więcej.
Skąd wiesz, że będą? Masz kryształową kulę? Oprócz podnoszenia zegarów, producenci kart mimo użycia tego samego rdzenia, zazwyczaj starają się w serii zachować co najmniej podobny (jak nie obniżyć) pobór prądu przez dany segment mimo zwiększenia taktów. Mimo to zapas przy 450-500 watt jest na tyle spory, że powinno to wystarczyć w zupełności również na ewentualną wymianę komponentów w przyszłości.
Cytat:Za trzy lata OP ani nie wymieni karty, ani nie dorzuci drugiej do SLI z zasilaczem 450W.
Dlaczego nie wymieni karty? Za trzy lata zapewne karty będą pobierać jeszcze mniej prądu. Jest to związane z aktualnym trendem obniżania poboru energii przez sprzęt elektroniczny, również przez karty graficzne. Można to łatwo prześledzić przyglądając się takim produktom przez ostatnie kilka lat.
Kolejna sprawa, że w tej chwili SLI jest zupełnie nieopłacalnym rozwiązaniem pod względem poboru prądu przez taki setup i kosztów drugiego GPU względem przyrostu wydajności w wielu grach. Tym bardziej przy takim zestawie. M.in. dlatego, że jego płyta główna
nie wspiera SLI.
Cytat:Dobry zasilacz 600W jest takim minimum, które pozwala w przyszłości przy rozbudowie nie martwić się ewentualnym brakiem mocy.
Bzdura. Solidny zasilacz 500 watt wystarczy do praktycznie każdej konfiguracji single GPU. 600 watt jest tu kompletnie zbędne i podawane bez żadnych konkretnych argumentów. Dodatkowo blado to wygląda wspomnianej przeze mnie tendencji obniżania poboru prądu przez komponenty komputerowe.
Cytat:Kupowanie części do komputera 'aby na tą chwilę starczyło' jest nieopłacalne w dłuższym rozrachunku.
Kupowanie części na zapas jest nieopłacalne w dłuższym[color=#000000](i krótszym zresztą też) rozrachunku. Dlaczego? Co chwila wychodzi jakaś nowa technologia, nowa karta graficzna, nowy DirectX itd. Kupowanie płyty głównej za 1500 zł nie da Ci tego, że będziesz mógł tam wkładać ciągle nowe procesory i wszelkie inne komponenty przez najbliższe kilka lat. Dlatego kupowanie na zapas a nie na konkretne potrzeby i na "miarę" jest bez sensu. Akurat zasilacz jest tutaj komponentem, który stosunkowo najbardziej jest podatny na użycie w przyszłości, niemniej kupowanie zasilacza do tego zestawu, o mocy która już teraz zupełnie nieuzasadniona i niepotrzebna, jest bez sensu, ponieważ

- solidny zasilacz około 500 watt wystarczy w zupełności do obecnie planowanej konfiguracji
- zasilacz taki wystarczy aktualnie do każdego zestawu single GPU, więc wątpliwe, że nie podoła innemu nowemu single GPU w przyszłości
- Multi GPU jest teraz zupełnie nieopłacalne, wątpie żeby się to zmieniło za owe "3 lata" o których wspomniałeś, tym bardziej, że będą to już wtedy stare GPU i możliwe, że nie będą wpierać ówczesnych technologii
-jego płyta główna nie wspiera SLI (choć i tak będzie to już na tyle leciwy sprzęt, że nikt nie będzie się tym przejmował).