Programowanie na starsze konsole jest dość trudne. Najlepiej jest umieć assemblera, czasem da się pisać w c, ale z tego co wiem taki kod jest wolniejszy. Ja też bardzo chciałbym pisać gry, na retro konsole także. 2 lata temu zacząłem czytać symfonię c++ (polecam), kończę czytać ją drugi raz (dla utrwalenia). Z samej symfoni nie nauczysz się jak wyświetlać grafikę na ekranie, odtwarzać dźwięki itd, nauczysz się tylko samego języka c++ z kilkoma ważnejszymi bibliotekami, później będziesz musiał znaleźć sobie jakąś bibliotekę do gier (SDLa poleca bardzo wielu ludzi, wraz z kursem lazyfoo po angielsku). Nauka języków programowania to bardzo trudna praca, tak jak pisanie gier. Jest taka strona, cpp0x.pl, są tam kursy c++, polecam ci je tylko na sprawdzenie czy ci się ten język podoba. Z nich nie nauczysz się zbyt wiele, ale przynajmniej będziesz miał jakiś pogląd na ten temat.
To tyle, mam nadzieję że pisałem w miare zrozumiale (jestem trochę nie wyspany).
To tyle, mam nadzieję że pisałem w miare zrozumiale (jestem trochę nie wyspany).