11-11-2015, 20:38
Warto też pamiętać, że wśród gier strategicznych oprócz RTS-ów są jeszcze strategie turowe jak np. Civilization. Swojego czasu grałem trochę w Age of Empires 2, czy Empire Earth, ale jednak to w Civilization III, a potem w Civilization V grało mi się przyjemniej, może głównie dlatego, że są spokojniejsze i miałem więcej czasu do namysłu. Aczkolwiek szkoda, że ostatnie gry z obu serii (AoE i EE) pojawiły się ponad 8 lat temu (nie liczę AoE HD i Online, o którym nawet nie wiedziałem).
Ciekawostka: do AoE 2 HD kilka dni temu wyszło nowe DLC, African Kingdoms.
Z RTS-ów grałem także w Blitzkrieg, inna zasada działania, bo nie rozwija się tu wiosek, wojsk itd, ale bądź co bądź też RTS. W przyszłym roku wychodzi trzecia część, więc nie jest tak źle z RTS-ami. Są jeszcze gry z serii Total War, nie grałem w żadną, ale też są w pewnym stopniu RTS-ami.
Ciekawostka: do AoE 2 HD kilka dni temu wyszło nowe DLC, African Kingdoms.
Z RTS-ów grałem także w Blitzkrieg, inna zasada działania, bo nie rozwija się tu wiosek, wojsk itd, ale bądź co bądź też RTS. W przyszłym roku wychodzi trzecia część, więc nie jest tak źle z RTS-ami. Są jeszcze gry z serii Total War, nie grałem w żadną, ale też są w pewnym stopniu RTS-ami.