17-12-2015, 01:56
Witajcie
Posiadam laptopa HP pavilion 15-n268sa.
Jego podzespoły:
15.6'' Diagonal HD BrightViev LED Display
1 TB Hard Drive (Wymieniłem na dysk SSD kingstona 128 gb)
8192MB DDR3 SDRAM (2x4gb 800mhz CL9)
WLAN
DVD Optical Drive (zastąpiony kieszenią na dysk gdzie włożyłem mój 1TB HDD)
AMD Quad-Core A10-5745M Accelerated Processor
Radeon Graphics
Windows 8.1
I mam zamiar go wyczyścić, zmienić pastę i ewentualnie wymienić jakieś części (lub windowsa na 10). Po prostu chcę aby działał jak najlepiej. I tu rodzi się pytanie: Co mogę wymienić aby zwiększyć wydajność mojego laptopa w grach.
Myślałem aby wymienić ram na 2 x 4gb 1600 mhz CL9 (ewentualnie 8gb z większym taktowaniem i opóźnieniem)ale nie wiem czy była by jakaś zmiana w tytułach np. Dying Light, CS:GO, Wiedźmin 2/3, Crysis i takie tam ale i także gry casualowe/platformowe jak terraria czy nawet minecraft. Lub także kartę sieciową aby wykrywała sieci z dopiskiem 5g zamiast 2.4g co zwiększy ping w grach sieciowych.
Jako załącznik dodałem raport z programu CPU-Z pokazujący statystyki i podzespoły mojego laptopa.
Posiadam laptopa HP pavilion 15-n268sa.
Jego podzespoły:
15.6'' Diagonal HD BrightViev LED Display
1 TB Hard Drive (Wymieniłem na dysk SSD kingstona 128 gb)
8192MB DDR3 SDRAM (2x4gb 800mhz CL9)
WLAN
DVD Optical Drive (zastąpiony kieszenią na dysk gdzie włożyłem mój 1TB HDD)
AMD Quad-Core A10-5745M Accelerated Processor
Radeon Graphics
Windows 8.1
I mam zamiar go wyczyścić, zmienić pastę i ewentualnie wymienić jakieś części (lub windowsa na 10). Po prostu chcę aby działał jak najlepiej. I tu rodzi się pytanie: Co mogę wymienić aby zwiększyć wydajność mojego laptopa w grach.
Myślałem aby wymienić ram na 2 x 4gb 1600 mhz CL9 (ewentualnie 8gb z większym taktowaniem i opóźnieniem)ale nie wiem czy była by jakaś zmiana w tytułach np. Dying Light, CS:GO, Wiedźmin 2/3, Crysis i takie tam ale i także gry casualowe/platformowe jak terraria czy nawet minecraft. Lub także kartę sieciową aby wykrywała sieci z dopiskiem 5g zamiast 2.4g co zwiększy ping w grach sieciowych.
Jako załącznik dodałem raport z programu CPU-Z pokazujący statystyki i podzespoły mojego laptopa.