Liczba postów: 15
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Od jakiegoś czasu producenci myszek, klawiatur, słuchawek itd. zalewają rynek urządzeniami stworzonymi dla graczy. Czy tak naprawdę jest to nam potrzebne? Czy nie jest to najzwyczajniej w świecie próba wyłudzenia od nas pieniędzy?
Na początek weźmy pod lupę słuchawki. Są to urządzenia które ściśle są związane zgraniem w gry. Nie są nie uniknione, ale ciężko sobie bez nich wyobrazić granie. Pomyślmy, czym mogą się różnić zwykłe słuchawki od słuchawek produkowanych dla graczy? Standardowe słuchawki zazwyczaj nie mają mikrofonu. Nie oszukujmy się granie w sieci jest nie rozłączne z komunikacją podczas grania. Oprócz mikrofony słuchawki zwykłe i przeznaczone dla graczy nie różnią się niczym. Jeśli spojrzymy na słuchawki z niskiej półki różnice w cenie są niewielkie, zaś sprzęt przeznaczony do gier od najlepszych firm jest dużo droższy niż zwykły, klasyczny, nużąco podobny zestaw tej samej firmy. Mi osobiście wydaje się, że kupywanie drogie sprzętu jest nie na miejscu. Po co wydawać pieniądze skoro można kupić zwykłe słuchawki i dokupic do nich mikrofon za 10 zł który będzie się dobrze sprawywał.
Kolejny sprzęt to klawiatury. Jak wiadomo granie na PC bez klawiatury jest praktycznie nie możliwe(praktycznie bo zawsze można użyć pada). Producenci dobrze o tym wiedzą i próbują to wykorzystać. Próbują zrobić wszystko aby klawiatury przeznaczone dla graczy były zupełnie inne niż te zwykłe. Niestety nie za bardzo im się to udaje. Najpopularniejsze posunięcie to inny kolor klawiszy „w”„s”„a”„d”. Sorry ale dla mnie niema to najmniejszego sensu. Kto normalny grając patrzy się na klawiaturę a nie na ekran? Kolejna rzecz to podświetlenie klawiszy. Dość przydatne, ale nie tylko przy graniu. Chyba jedyne usprawnienie które można zaliczyć do udanych. Przymocowanie ekranu do klawiatury wydaje mi się jednym z najbardziej bezsensownych pomysłów(jeśli się mylę to mnie poprawcie). Nie wiem jakie to mam mieć zastosowanie. Wyskakujące powiadomienia od komunikatorów, czy tez zegar mamy przecież na ekranie. Jak wiadomo każde takie usprawnienie to koszty poniesione przez producenta. Jeżeli przez producenta to i przez nas. Najgorsze jest to że znani z youtube próbują nam za wszelką cenę wmówić, że sprzęt dla graczy jest lepszy niż zwykły. Nie potrafię tego zrozumieć w czym jest lepszy. Ja gram na zwykłym zestawie od tracera, ma już 5 lat, jest mega zniszczony ale nie wyobrażam sobie grania na czymś innym.
Na koniec zostawiłem najlepsze-Myszka. W niej można zmienić wiele. Bardziej ergonomiczny kształt, lepszy laser, dodatkowe guziki. Zgadzam się na dobrze dopasowanej myszce do dłoni gra się lepiej, ale dokładniejszy laser by się bardziej przydał grafikom niż graczom. Dodatkowe guziki z boku myszki otagowane jako przydatne w mmo i rpg. Niby fajne,ale obsłużenie 9 guzików kciukiem jest nie wykonalne. Próbowałem kiedyś grac na takim sprzęcie i udało mi się opanować obsługę 4 przycisków. Ja takie posunięcia ze strony producenta nazywam próbą wyłudzenia pieniędzy. Jak można sprzedawać coś co jest w ogóle nie grywalne i nie potrzebne?!
Jeśli się w jakiejś kwestii mylę, proszę poprawcie mnie. Z chęcią również poznam wasze zdanie na ten temat.
Liczba postów: 125
Liczba wątków: 2
Reputacja:
95
Mam podswietlana klawiature i ekran przymocowany doń i musze przyznac ze niestety gra sie kiepsko...
Reputacja:
0
A napewno zapłaciłeś za nią nie mało
Liczba postów: 640
Liczba wątków: 51
Reputacja:
216
 mówisz o tej z Intermarsze za 26zł? mam taką samą i rzeczywiście kiepska :/
Liczba postów: 125
Liczba wątków: 2
Reputacja:
95
apple - i wszystko jasne
Liczba postów: 63
Reputacja:
2
24-07-2012, 09:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-07-2012, 10:00 przez Budyn583.)
Zacznijmy od początku:
Ze słuchawkami się nie zgodzę, headsety dla graczy mają mikrofon z prostego powodu, podczas rozgrywki nie da się siedzieć tak, żeby komunikować się przez ten ustawiony z przodu mikrofon za 10 zł, jak się nie obrócisz to i tak cię słychać tak jak trzeba.
Dodatki do klawiatur pokroju ekraników itp. faktycznie nie pomagają w większości przypadków, ale znajdzie się ktoś komu by się to spodobało. (wyświetlanie niektórych informacji podczas gry, np. temperaturę poszczególnych podzespołów) Zapomniałeś wspomnieć o klawiaturach "konfortowych", tylko o wadach specjalnego sprzętu prawisz.
Przejdźmy do myszek. Z twoim zdaniem na temat kształtu mogę się zgodzić, w kwestii lasera już nie. Są takie bestie, które potrafią tak grać, serio. Dodatkowe przyciski się już zwykłym graczom nie przydadzą, ale maniacy MMORPG powinni szybko opanować nawet dodatkowe dziewięć przycisków i z pewnością je docenią.
Podsumowując: Problemem nie jest wyłudzający kasę producent sprzętu, tylko kupujący, który nie potrafi, albo nie chce, się zastanowić czy dana funkcjonalność mu się przyda. Co do arta, jednostronny, bardzo jednostronny. Boli mnie to.
Reputacja:
0
(24-07-2012, 09:58)Budyn583 napisał(a): Ze słuchawkami się nie zgodzę, headsety dla graczy mają mikrofon z prostego powodu, podczas rozgrywki nie da się siedzieć tak, żeby komunikować się przez ten ustawiony z przodu mikrofon za 10 zł, jak się nie obrócisz to i tak cię słychać tak jak trzeba.
No z tym się nie zgodzę. takie mikrofony zazwyczaj są prawie jak pojemnościówki. Nigdy nie miałem z tym problemu, alby ktoś mnie nie słyszał przez taki mikrofon.
(24-07-2012, 09:58)Budyn583 napisał(a): maniacy MMORPG powinni szybko opanować nawet dodatkowe dziewięć przycisków i z pewnością je docenią.
Uwierz, opanowanie tych 9 przycisków jest najnormalniej w świecie nie możliwe. No chyba żebyś co chwile zmieniał pozycje ręki, ale wydaje mi się, że myszka w dłoni powinna leżeć w jednym miejscu.
Artykuł jedno stronny bo to moja subiektywna ocena. Nie widzę plusów korzystania z takiego sprzętu. Możesz powiedzieć, że jestem ograniczony. Ale ja uważam że to jest najzwyczajniej w świecie wywalanie pieniędzy w błoto.
Liczba postów: 379
Liczba wątków: 1
Reputacja:
223
white, trzymales kiedys w rekach sprzet do grania razera, astro albo chociaz logitecha, czy widziales tylko na jutubie i szukasz usprawiedliwienia dla tego, ze nie kupisz czegos takiego? wiesz co to jest klawiatura mechaniczna? wiesz do czego sluza przyciski programowalnych makr? ja wydalem na sam headset ponad 1000, nie zaluje ani zlotowki
Liczba postów: 30
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
24-07-2012, 12:32
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-07-2012, 12:45 przez Dramer.)
Słuchawki - idąc do sklepu i oglądając słuchawki widać znaczną różnicę jeżeli chodzi o słuchawki gamingowe i te zwykłe. Najczęściej zwykłe słuchawki tak jak napisałeś nie oferują mikrofonu, ale nie oferują też przestrzennego dźwięku bo muzyki najlepiej słuch się na stereo. Słuchawki gamingowe najczęściej są 5.1 lub 7.1 (nie mówię tu o słuchawkach za 10 zł tylko o wyższej półce) każdy wie że to nie prawda ale efekt przestrzennego dźwięku jest. Poza tym kwesta psucia się zanim kupiłem swoje aktualne słuchawki kupowałem tanie badziewia innych firm które wytrzymywały max miesiąc.
Klawiatury - tu masz troszkę racji wiele proponuję nie przydatne gadżety. Posiadam klawiaturę logitech'a która ma tylko kila klawiszy multimedialnych. Korzystam tylko z guzików głośniej/ciszej i wyciszenia dźwięków (nie wyobrażam sobie klawiatury bez nich), reszta jest mi zbędna. Brakuję mi tylko podświetlenia bo dużo gram po nocach i programowalnych makr . Podsumowując klawiatury, czy warto kupować te najdroższe gamingowe ? Raczej tak.
Przejdźmy do myszek. W domu korzystam z gryzonia który mam dodatkowe przyciski, używam ich non stop w różnych celach, przeglądanie internetu, obróbka filmów, zabawy z grafiką i oczywiście grania (nie gram w mmo) . Gdy idę na zajęcia z informatyki i mam coś związanego z grafiką nie potrafię funkcjonować bez dodatkowych przycisków. W grach tak samo mam dwa guziki pod kciukiem i ustawiam w nich różne rzeczy, w fable na przykład pod kciukiem miałem przywoływanie zielonych orb.
Reputacja:
0
Grem, miałem w rękach sprzęt od razera i jakoś mnie nie powalił. Wolę zwykła klasyczną myszkę od logitecha. To tylko moje subiektywne zdanie. Każdy gra na tym na czym lubi. Denerwuje mnie tylko to że niektóre firmy próbują nam w mówić, że bez specjalistycznego sprzętu nie da się grać...
Liczba postów: 379
Liczba wątków: 1
Reputacja:
223
24-07-2012, 12:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-07-2012, 13:17 przez grem.)
stawiasz teze a potem nieudolnie jej bronisz w oparciu o co? ze raz trzymales w rekach myszke razera i ci nie podeszla? bo widzisz, ja uzywalem takiej przez lata i przesiadlem sie na (gamingowego) logitecha g700 glownie dlatego, ze ma nie 2 a 4 przyciski pod kciukiem.
i nikt nam nie usiluje wmawiac, ze bez dedykowanego sprzetu nie da sie grac. to ty usilujesz udowodnic, ze wydawanie nan pieniedzy jest nieusprawiedliwione. zapytaj kiedys zawodowego gracza w starcrafta jak czesto zmienia klawiature/myszke. mozesz sie mocno zdziwic
Liczba postów: 267
Liczba wątków: 39
Reputacja:
64
1. Słuchawki a mikrofon.
Zauważyłeś, że firmy robiące sprzęt elektroniczny sprzedają nam dwa produkty:
a) słuchawki do codziennego użytku
b) słuchawki dla graczy (zawsze headset- nigdy nie widziałem "gołych" słuchawek dla graczy)
I uważasz, że zabierają Ci Twoje piniondze, bo przecież jest to takie samo, a dedykacja headsetów pod graczy nie ma sensu, bo przeciez można sobie mikrofonik za dyche dokupić.
Teraz chcę Ci wyjaśnić pewną rzecz. Jako pierwsze wybrałem wygodę. Zauważ, że dodatkowy, stojący mikrofon za 10zł nie zawsze jest dobrej jakości, może Cie lepiej słychać tylko w jednej pozycji, która prawdopodobnie jest dla Ciebie nie wygodna. Zajmuje Ci to miejsce na biurku. Przy podróżowaniu (wybór dla grających na laptokach) łatwiej chyba wziąć ze sobą jeden headset, który to mikrofon sobie zawijasz (nie zajmuje Ci to miejsca wcale) niż brać i osobno słuchawki i osobno mikrofon.
2. Bajerowane klawiatury
Pierwsza sprawa. Czy grając w jakąkolwiek grę, najczęściej jakieś CW albo cokolwiek, masz możliwość zerknięcia sobie na zegarek? Czy grając w jakąkolwiek grę, wolałbyś żeby wiadomość z komunikatora/emaila/czegokolwiek innego wyskoczyła Ci na ekranie, przerywając Ci grę ?
Przyciski innej kolorystyki. Czy zastanawiałeś się kiedyś, w jakim celu na niektórych przyciskach (czy to klawiatura, telefon, kalkulator) po co robi się wypukłe kreseczki/kropeczki? Mogę Ci tylko wytłumaczyć, że kolorowe "bezsensowne" guziki również są inne w dotyku, co może bardzo pomagać w grze (sam nie raz potrafię się pomylić).
3. Myszki
Tutaj jesteś moim mistrzem. Używasz codziennie zwykłej, najzwyklejszej myszki składającej się z 2 przycisków + scroll, jesteś do niej przyzwyczajony, jak i do tego układu. MASZ OKAZJE TESTOWAĆ MYSZKĘ DEDYKOWANĄ DLA GRACZY, WYGLĄDAJĄCĄ, WAŻĄCĄ I INACZEJ FUNKCJONUJĄCĄ NA PARE GODZIN. Oceniasz, że jest do dupy, bo Ci nie pasuje, bo w pare godzin nie ogarnąłeś 9 przycisków, dedykowanych głównie pod MMORPG. Miej tą okazje testować myszki (nie, nie jedną sztukę) dedykowane dla graczy, pograj miesiąc, dwa, trzy. Potem będziesz mógł oceniać granie na każdej innej myszce, testując ją minimum 2 dni.
Reputacja:
0
Grałem na takiej myszcze prze 1.5 miesiąca dla ścisłości
Reputacja:
64
I dalej nie odpowiedziałeś mi na pytania, które Tobie zadałem.
Reputacja:
2
(24-07-2012, 12:12)white napisał(a): Takie mikrofony zazwyczaj są prawie jak pojemnościówki.
Boże, daj mi siłę. Za długo jechałem na takich mikrofonach, żebym dał sobie wmówić, że brzmią jak pojemnościowe.
Reputacja:
0
24-07-2012, 14:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-07-2012, 14:40 przez white.)
Ja zazwyczaj jak gram to wyłączam komunikatory i inne takie pierdoły.
Budyn nie chodzi o obrzmienie ty oto że zbierają dość dobrze nie trzeba wkładać ich sobie do ryja żeby było coś słychać. Jasne że z wypasionymi mikrofonami to one sie nie równają, ale do komunikacji w grach mi wystarczają w 100%
Reputacja:
64
24-07-2012, 14:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-07-2012, 14:47 przez Witold.)
Nie wiem, co wkładasz sobie do ryja, w każdym bądź razie nam chodzi o jakość dźwięku, a nie głośność, bo tą mocną mogą mieć i mikrofony za 5zł, ale będziesz burczał jakbyś leciał śmigłowcem, lub mieszkał przy stacji kolejowej.
Co kogo to interesuje, że akurat TY, jedna jednostka sobie tego nie używa. Nie jest Ci to potrzebne, nie kupuj. Nikt Ci zwykłych klawiatur ze sklepu nie wywalił. Dla mnie akurat ekran w klawiaturze to byłby super bajer jeżeli o wiadomości własnie chodzi, bo sprzedaję trochę na allegro, czy rozmawiam ze znajomymi, lub po prostu czekam na coś, i myślę, że wiele innych osób również jest mojego zdania, nie tylko grających.
Reputacja:
2
24-07-2012, 14:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-07-2012, 14:49 przez Budyn583.)
(24-07-2012, 14:38)white napisał(a): Nie trzeba wkładać ich sobie do ryja żeby było coś słychać.
Sprawdź proszę jakie masz ustawione wzmocnienie mikrofonu, bardzo mnie to interesuje. Powiedz też mi proszę, jakiej karty używasz. (zintegrowana/nie-zintegrowana)
Przy takich mikrofonach pewnie ze 30 decybeli.
Reputacja:
0
24-07-2012, 14:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-07-2012, 14:56 przez white.)
wzmocnienia nie mam włączonego. Karta to creative sound blaster audigy
Witold, ten artykuł miał na celu przedstawić moje poglądy na ten temat, wiec nie rozumiem o co chodzi.
Reputacja:
2
W takim razie normalna karta ratuje kiepski mikrofon. Spróbuj to podłączyć do czegoś gorszego - przeżyjesz szok.
Reputacja:
0
Możliwe. Ja mówiłem jak to wygląda na moi sprzęcie. Jeśli kogoś w jakiś sposób uraziłem albo coś to przepraszam ten artykuł miał przedstawić mój pogląd na temat sprzętu sprzedawanego dla graczy. Nie jestem alfą i omegą i nie wiem wszystkiego, przedstawiłem to co zaobserwowałem i to co uważam.
Reputacja:
2
Spoko, po prostu wielu ludzi zbulwersowało, że to co nosi nazwę artykułu jest subiektywną opinią. Przynajmniej powstała to jakaś zajmująca dyskusja.
Reputacja:
0
Mi osobiście się wydaje, że artykuł może być subiektywna opinią
Reputacja:
2
24-07-2012, 15:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-07-2012, 15:16 przez Budyn583.)
Nie wykluczam takiej możliwości, niestety zbyt duża subiektywność czasem prowadzi do takich dyskusji. Ale to chyba nawet dobrze, w końcu forum jest po to, żeby prowadzić dialog.
BTW:
Opinia na temat subiektywności artykułów jest subiektywną opinią. Gdybym nie miałbym zostać wyzwany od gimbusów powiedziałbym: INCEPCION
|