Liczba postów: 10
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Witam, jak w tytule wspomniałem mam problem z PlayStation 3.
Otóż to że konsola po 30 minutach grania się wyłącza i nie mogę jej włączyć przez około 10 minut, co to może być ?
- Konsola jest po gwarancji
- Da się to jakoś samodzielnie naprawić ?
- Znacie jakąś dobrą firmę która się tym zajmuje ?
Liczba postów: 399
Liczba wątków: 25
Reputacja:
163
Po prostu się wyłącza? Nie ma żadnych dźwięków przez nią wydawanych? Spróbuj odczekać trochę po włączeniu konsoli przed zagraniem, albo zostaw na trochę dłużej niż zwykle wyłącza się po graniu. Jeżeli będzie tak bez względu na to co robisz, to mam dla ciebie bardzo złe wieści (Also, avatar z Okami, pjeńć)
Happy to be on the food chain at all.
Reputacja:
0
Konsola po 10 minutach grania zaczyna bardzo głośno chodzić ''Coś jak suszarka'' ?
Reputacja:
163
To spróbuj ją zostawić włączoną jeszcze na jakiś czas i sprawdź, czy po prostu siedząc w XMB też się wyłącza - Jeżeli tak będzie, równie dobrze możesz wyrzucić konsolę albo opchać za prawdziwe grosze
Reputacja:
163
Objawy bardzo przypominają mi YLODa, więc możesz sam sobie odpowiedzieć. Co prawda ja z tym na szczęście styczności nie miałem, więc jeżeli tak bardzo ci zależy na ratowaniu swojej konsoli, to poczekaj jeszcze na wypowiedź kogoś, kto miał identyczny problem i czy ewentualnie sobie z nim poradził
Reputacja:
0
Konsola stała całą noc, żadnego restartu nie było tylko obudowa była bardzo gorąca i z obudowy poczułem zapach spalenizny ?
Liczba postów: 20
Liczba wątków: 5
Reputacja:
2
Rozkręć, przeczyść z kurzu radiator i wszystko inne. Aczkolwiek wyłącza się w taki sposób jakby potrzebna jej była naprawa BGA. Pod którymś z układów na polu lutowniczym pękła kula cynowa i po prostu trzeba będzie ściągnąć układ i zastąpić cynę nową, a wszystko przez dyrektywę ROhS. Każdy YLOD, albo jak w X360 RROD to nic innego jak zasady dyrektywy wydanej przez ekologów, która mówi o tym, że cyna w przemyśle ma być bezołowiowa, a co za tym idzie traci na swoich właściwościach rozszerzalności i kurczliwości przy zmianie temperatury. Cyna po prostu przestaje być "plastyczna" i zamiast poddawać się zmianom zachodzącym przy nagrzewaniu się pęka!
Teraz konsola pochodzi Ci trochę, nagrzeje się i przy pewnej temperaturze zmienia objętość tak, że traci styk na którymś polu i pyk - wyłącza się. Kiedy ostygnie i wróci do właściwości przy temperaturze pokojowej na chwilę znów jest "styk".
Naprawa kosztuje około 300-400 zł w serwisach..
Liczba postów: 70
Reputacja:
114
26-01-2013, 17:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-01-2013, 17:43 przez Wojt.)
Podłączę się pod temat. Od czasu do czasu podczas grania mam 1-2 sekundowe przerwy w obrazie(czarny ekran), dźwięk i gra działają podczas tej przerwy. Mam ps3 slima 320, czytałem w sieci, że to może być wina kabla HDMI i przyznam szczerze, że na jednym strasznie krótkim kablu(0,8m) tego problemu nie miałem ale przestał działać. Mam wrażenie, że końcówka kabla w play'u nietypowo się nagrzewa. Może to też być wina tanich kabli HDMI(max 25zł zapłaciłem).
Czy to może być problem z gniazdem? Czy po prostu mój wąż w kieszeni zawinił?
Liczba postów: 8
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Wątpię by długość kabla miała znaczenie, jest to najprawdopodobniej wina taniego (słabej jakości) kabla.
Reputacja:
0
Konsola odebrana była dokładnie wina tego co mówił Bobek, Dzięki.
Liczba postów: 20
Reputacja:
2
Apropo przewodu HDMI - wlacz konsole i sprobuj poruszac wtyczka kabla najpierw przy ps3, a potem przy telewizorze. Jesli nic sie nie bedzie dzialo tzn, jesli nie bedzie tak przygasal ekran podczas poruszania to wyrzuc do kubla przewod i kup lepszy. Jesli bedzie sie cos dziac mozliwe, ze ktores gniazdo HDMI jest uszkodzone i trzeba je wymienic.
Liczba postów: 2
Reputacja:
0
Jeśli chcesz darmowy sposób (najlepiej jest mieć PS+ bo savy są w chmurze):
-format systemu
-przysunięcie konsolki do ściany (tyłem żeby kabel był oparty o ścianę w górę)
-nie ruszanie jej
to powinno pomóc ale prostszym sposobem jest właśnie zakup nowego kabla
Wiem może format nie jest potrzebny ale często przy takich problemach uszkadzamy sobie pliki i zapisy z gier. Sam musiałem to wykonywać bo to był jedyny sposób.
Liczba postów: 2
Reputacja:
0
Ja mam pytanie gdy gram na mojej konsoli np w Battlefield 3 lub w Dark Souls to konsola łapie zwieche nic się nie da zrobić a jak naciśnie się przycisk power to konsola wyłącza ekran i pika parę razy przed wyłączeniem czasami zdarza się tak że naciśnięcie przycisku power nic nie daje i trzeba konsole odczepić od zasilania co skutkuje przywracaniem przez nią systemu. Posiadam Ps3 slim 320 Gb i prosiłbym o pomoc z tym problemem
Liczba postów: 7
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Jeśli dzieje się to tylko w tych grach to zacząłbym od usunięcia danych gry z dysku ( nie save ) i zainstalowania od nowa. Płyty bez rys ?
Miałem taki przypadek w Mass Effect 3. Pomogło mi usunięcie patcha i granie na wersji 1.0.