Liczba postów: 8
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Siemka
Czy pomożecie mi złożyć kompa za około 2000 zł(najlepiej troszkę mniej)?
Za wszelką pomocą wielkie dzięki!
PS Komputer chciałbym przede wszystkim do gier.
Liczba postów: 268
Liczba wątków: 14
Reputacja:
100
Coś się poradzi. Masz na myśli samą jednostkę centralną (wszystkie komponenty w niej zawarte, czy też przykładowo bez dysku/napędu/zasilacza?) czy pełen zestaw z monitorem, klawiaturą i myszką?
Liczba postów: 147
Liczba wątków: 28
Reputacja:
27
Podaj także jakim oprogramowaniem dysonujesz. Jeżeli masz już Windows najlepiej w wersji 7 to zaoszczędzisz kilkaset złoty. Zakładam, że nie chcesz linuxa bo jak powiedziałeś chcesz komputer do gier, a te rzeczy w tej chwili raczej się wykluczają.
Liczba postów: 120
Liczba wątków: 27
Reputacja:
3
19-02-2013, 03:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-02-2013, 03:01 przez szymon1051.)
(19-02-2013, 02:43)Dymek napisał(a): Jeżeli masz już Windows najlepiej w wersji 7 to zaoszczędzisz kilkaset złoty. Brak logicznego sensu zdania  .
A po za tym on pyta o bebech więc należy założyć że ma windowsa  .
Reputacja:
0
19-02-2013, 12:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-02-2013, 12:59 przez bloodvenice.)
najlepiej jakbyście złożyli CAŁEGO kompa (a Windowsa nie mam i też chciałbym się poradzić jaki najlepszy) oraz monitor z wejściem D-Sub oraz HDMI (HDMI po to bo mam konsolkę).
Składam od zera ponieważ kiedyś zlamiłem i zamast uzbierać na stacjonarkę to kupiłem pierwszy lepszy laptop (a dokładnie Fujitsu Siemens,Windows Vista 32-bity Home Basic)
Klawiaturę posiadam.Miło by było jakbyście polecili jakąś dobrą myszkę.
Reputacja:
3
A głośniki masz? Bo może monitor z głośnikami  . A windows ma się zmieścić w tych 2 tysiącach ?
Reputacja:
100
19-02-2013, 14:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-02-2013, 17:35 przez bleub.)
Ciężko będzie, dorzucając monitor i system zmieścić się w 2000zł.
Powiedzmy że taka buda, do tego system, budżetową klawiaturę i myszkę w graniach 100zł za komplet i monitor, np. taki. Przekraczamy budżet wrzucając praktycznie najbardziej budżetowy stuff - z PC taniej zejść się nie opłaca, procesor to najniższa możliwa półka, to samo z zasilaczem czy kartą graficzną (tańszej zwyczajnie nie ma sensu kupować). Monitor z HDMI w tej granicy cenowej nie ma prawa bytu, trzeba by wyłożyć co najmniej 2 stówki więcej.
PS. Na morelach po wklepaniu kodu O6A2MVKEK1 przy potwierdzeniu zamówienia wysyłka i montaż ksoztują tylko złotówkę, kodzik LP4VT3IVI0 natomiast dorzuca za polskiego złotego kuriera i pendrive 4GB GoodRama.
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 0
Reputacja:
1
Jeżeli dobrze rozumiem - chcesz kupić skrzynkę wraz z Windowsem oraz monitorem za 2000 zł?
Co do systemu, to na pewno musi on być w wersji 64 bitowej. Jeśli podoba Ci się Windows 8, to bierz Windowsa 8. Jest on chyba jednak troszkę droższy od Windowsa 7, który w moim przekonaniu jest świetny. (ceny podaje ze sklepu morele.net, możesz znaleźć taniej)
Np. Windows 7 64 bitowy w wersji OEM to koszt min.300 zł.
Najtańszy monitor z HDMI i D-Sub z rozdzielczością 1920x1080, 22 cale, bez głośników to koszt ponad 400 zł.
Sumując - pozostało nam jeszcze 1300 zł na skrzynkę (opcjonalnie głośniki, myszkę, listwę).
Jeśli chodzi o zestaw oparty na Intelu:
Proponuję Intel Celeron G550 za ok. 160 zł - 2 rdzenie, podstawka LGA 1155; nie jest to demon prędkości, ale niczego lepszego w tej cenie nie widzę
Płyta główna: Gigabyte GA-B75M-D3V, cena ok. 220 zł - LGA 1155, chipst B75, obsługa DDR3 do 16 GB (2 sloty), zintegrowana karta dźwiękowa, sieciowa, jesta PCI Express 3.0 x16, nawet jeden port Sata3 oraz USB 3.0. Chyba warto, chociaż można pewnie znaleźć coś lepszego.
Jako kartę graficzną poleciłbym Ci Radeona 7750 od Sapphire w wersji 2 GB - wydaję mi się, że można na niej pograć w większość nawet nowych gier na nisko-średnich. Pytanie tylko czy procesor wytrzyma. Cena - ok. 335 zł
Najtańsze 4 GB Ram DDR3, 1333 MHz to koszt min. 80 zł. Nie ma sensu brać 2 GB, to po prostu za mało.
Co do zasilacza, to Chieftec GPA-400S8 powinien być ok. 400 Wat, sprawność ok. 80 %. Cena - ok. 135 zł.
Najtańszy napęd DVD to koszt ok. 60 zł.
Co do dysków - masz możliwość wyboru między Seagate a Western Digital. Cena za 500 GB od Segate to koszt 200 zł, od WD 215-220 zł. (nie wiem która z tych firm jest mniej awaryjna, lepiej aby wypowiedział się ktoś, kto ma o tym większe pojęcie niż ja)
Obudowa - tutaj kwestia gustu. Osobiście polecam Brutusa 410 od SilentiumPC - nawet nie najgorsza obudowa, w miarę chłodzona. Cena - 135 zł. Możesz znaleźć coś tańszego lub coś, co bardziej ci się podoba.
Podsumowując - za skrzynkę z Windowsem 7 i monitorem zapłacisz ok. 2050 zł.
Czy to ma sens? Nie wiem. Wydaję mi się jednak, że możesz zaoszczędzić kupując używane podzespoły, monitor czy nawet całą skrzynkę.
Do ceny podanej powyżej powinieneś doliczyć też:
*koszt listw
*koszt myszki
*koszt głośników
Pozdrowionka
Liczba postów: 26
Liczba wątków: 2
Reputacja:
2
19-02-2013, 17:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-02-2013, 17:47 przez MrPiesek.)
A więc tak moja propozycja jest następująca:
*Procesor: AMD Phenom II x4 955 Black Edition
*Płyta Główna: ASRock Extreme 3 Socket AM3+ Chipset 970
*Karta Graficzna: Sapphire Radeon HD 7850 2GB OC
*Zasilacz: SilentiumPC DeusG1 500W 80Plus Bronze
*Dysk twardy: Western Digital Caviar Blue 500 GB Sata III
*Pamięć Ram: Good Ram 2x4 GB 1333 MHz CL9
*Obudowa: SilentiumPC Brutus 430 Pure Black USB 3.0
Ceny wzięte z serwisu morele.net jeśli u nich byś zamawiał taki zestaw to przesyłka i złorzenie kompa miał byś za złotówke tylko napisz mi że zamawiasz tam to dam ci promocyjny kod który tą promocje uaktywnia. Sorki bo przekroczyłem troszke budżet o jakieś 150 zł ale jeśli dołorzysz te 150 zł to masz komputer na najbliższe lata  A później możesz dokupić sobie jakiś Cooler na procek i podkręcić go sobie to przyzwoitej prędkości  Polecam się na przyszłość MrPiesek 
Bleub nie za darmo tylko za symboliczną złotówkę jak coś
Jeśli chciał byś tańszy zestaw to napisz to coś złożę ale tego zestawu na intelu nie bierz moim zdaniem nie opłaca się inwestować w Pentiumy 2 rdzeniowe strata pieniędzy
Reputacja:
0
Co myślicie o powyższym "składaku" ?
Reputacja:
2
A sprawdzałeś ceny bo ten składak przekroczył 2k o jakieś 150 zł a jeśli chcesz coś jeszcze tańszego to daj znać
Liczba postów: 139
Liczba wątków: 6
Reputacja:
-2
No ja myśle że jednak Amd phenon 965 BL, by był lepszy
Reputacja:
2
ale kwota i tak już jest większa niż nasz kolega chciał  a jak chce dołożyć jeszcze to może wziąć 965 BL tylko wybierałem tak podzespoły aby nie przekroczyć za bardzo tej kwoty i tak mi się nie udało chcąc mieć jak największą wydajność za tą cenę
Reputacja:
100
19-02-2013, 21:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-02-2013, 21:36 przez bleub.)
By zejść nieco z ceny, zdecyduj się na 4GB RAMu (czwórka do gier jest wystarczająca), lepszy, tańszy i mniej awaryjny dysk oraz skromniejszy zasilacz.
@down
WDki masowo przychodzą na gwarancję, potwierdzone źródło (™) znajomego który takowe naprawia.
Reputacja:
2
z zasilaczem i pamięcią się zgodzę ale powiem ci jedno dyski Seagate są słabe już mi się 3 zrąbał nie kupuj tego szajsu nigdy !!
Reputacja:
0
dobra komp może być w okolicach 2300-2500 zł tyle że z jakimś Windowsem (nie chce 8)
Reputacja:
2
To kup sobie Windows 7 64 bitowego i wymień procesor na Phenoma II x4 965 BL i 8 GB i jest git maszynka
Reputacja:
3
20-02-2013, 00:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-02-2013, 00:34 przez szymon1051.)
(19-02-2013, 12:58)bloodvenice napisał(a): najlepiej jakbyście złożyli CAŁEGO kompa (a Windowsa nie mam i też chciałbym się poradzić jaki najlepszy) oraz monitor z wejściem D-Sub oraz HDMI (HDMI po to bo mam konsolkę).
Składam od zera ponieważ kiedyś zlamiłem i zamast uzbierać na stacjonarkę to kupiłem pierwszy lepszy laptop (a dokładnie Fujitsu Siemens,Windows Vista 32-bity Home Basic)
Klawiaturę posiadam.Miło by było jakbyście polecili jakąś dobrą myszkę.
(19-02-2013, 17:29)MrPiesek napisał(a): A więc tak moja propozycja jest następująca:
*Procesor: AMD Phenom II x4 955 Black Edition
*Karta Graficzna: Sapphire Radeon HD 7850 2GB OC
*Obudowa: SilentiumPC Brutus 430 Pure Black USB 3.0
Ceny wzięte z serwisu morele.net jeśli u nich byś zamawiał taki zestaw to przesyłka i złorzenie kompa miał byś za złotówke tylko napisz mi że zamawiasz tam to dam ci promocyjny kod który tą promocje uaktywnia. Sorki bo przekroczyłem troszke budżet o jakieś 150 zł ale jeśli dołorzysz te 150 zł to masz komputer na najbliższe lata A później możesz dokupić sobie jakiś Cooler na procek i podkręcić go sobie to przyzwoitej prędkości Polecam się na przyszłość MrPiesek 
Bleub nie za darmo tylko za symboliczną złotówkę jak coś
Jeśli chciał byś tańszy zestaw to napisz to coś złożę ale tego zestawu na intelu nie bierz moim zdaniem nie opłaca się inwestować w Pentiumy 2 rdzeniowe strata pieniędzy
To chcesz sam komp w tej cenie? Czy cały zestaw (komp, monitor, głośniki, mysz, klawiatura)? Bo monitor to z jakieś 300 zł, klawiatura 30 zł, mysz 40 zł, głośniki 50 zł.
Liczba postów: 53
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Ja bym przy tym nakładzie wymienił na Intela - mimo wszystko często jest wydajniejszy w przypadku gier. Przy grafie nie patrz też na pamięć, tylko prędkość, takie rzeczy. Polecam do tego Benchmark.pl , by się zorientować mniej więcej. Ja osobiście na PCta wydałem 1800zł, w nim jest zasilacz 500W, 4GB ram, Intel i3, geforce GTX 550 TI, obudowa jakaś, płyta główna... i dysk twardy najlepiej od Western Digital, nigdy przy WD nic się nie psuło.
"Towarzyszu Burłak, znaleźliśmy nową dostawę... " ~ Płatonow x10000
Reputacja:
2
Golab ale wiesz że intel i3 jest na takim samym poziomie wydajności co Pentium G860  dlatego moim zdaniem nie warto brać intela puki niema się na conajmniej Intel i5 2500K inaczej jest to bez sensu a amd ma tanie procesory przy czym możemy pozwolić sobie na jeden z lepszych modeli  Wiadomo że przy wybieraniu karty graficznej patrzy się na zegary rdzenia ale pamięć też ma znaczenie jak chcemy grać w dużych rozdzielczościach
Reputacja:
0
Ostatecznie wyszło mi coś takiego:
*Procesor: AMD PHENOM II X4 965 3,4GHz S-AM3 BOX
*Karta Graficzna: GeForce with CUDA GTX 660 Gigabyte 2GB DVI HDM VGA
*Silentium PC Brutus 430 Pure Black USB 3.0
Wyszło około 2300 zł
Reputacja:
100
Wszystko pięknie fajnie tylko nie widzę w tym zestawie napędu optycznego  . No i śmiem twierdzić że Phenom bez kręcenia może odrobinkę tego GTX660 hamować, choć tragedii być nie powinno.
@MrPiesek
Wybacz, ale z każdym kolejnym postem piszesz coraz większe głupoty. Core i3 jest znacznie szybszy od Celeronów z serii G, mniej więcej o 35-40% w zależności od modeli które byśmy porównywali. Na jego korzyść w zestawieniu z Phenomem przemawia też przyszłościowa podstawka w razie chęci upgrade do i5 za czas jakiś i sporo mniejsze zużycie prądu.
Reputacja:
2
Tak powiem ci tyle najpierw prosze czytać moje posty ze zrozumieniem po napisałem że i3 jest mniej więcej na takim samym poziomie co Pentium a nie Celeron !! a jeśli mi nie wierzysz to popatrz sobie na testy i benchmarki dam ci jeden przykładowy http://pclab.pl/art51367-3.html to że podstawka jest przyszłościowa to się zgodzę ale poco dokładać te 100 zł do procesora który wydajnościowo jest podobny do Pentiuma ?? a zawsze chyba lepsze 4 rdzenie i możliwość podkręcenia ??
Reputacja:
100
Fakt, mea kulpa, nie rozumiem czemu w głowie siedział mi Celeron, chyba dlatego że polecałem go na początku wątku. Wciąż jednak Pentium G860 jest od 15 do nawet 40% wolniejszy od i3 3220  więc nie nazwałbym ich "porównywalnymi". Wydaje mi się że warto by dopłacić, chociażby do Hyper Threading.
Z Phenomem natomiast kwestia jest dyskusyjna, na papierze szybszy od i3, w grach jednakże różnice się zacierają i postawiłbym tutaj kosztem niewiele większej wydajności niższe zużycie prądu i przyszłościową platformę. Jeżeli autor wątku planuje kręcić - Phenom będzie lepszą opcją, w przeciwnym wypadku lepiej sprawi się i3.
Reputacja:
2
No tak tu masz racje ale myślę że jeżeli już ma taką płytę to lepiej wziąć Phenoma i go kręcić jeżeli autor nie zamierza go kręcić to tak jak mówisz lepiej wziąć Intela.A jeśli chodzi o tego Pentiuma to jest taka kwestia że każda nowsza gra potrzebuje co najmniej 2 rdzenie i różniecę miedzy i3 widać pod większym obciążeniem
|