Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Allschool... › Offtop Wszelaki v
« Wstecz 1 ... 9 10 11 12 13 ... 22 Dalej »

Początki nauki programowania + jakiś poradnik
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Początki nauki programowania + jakiś poradnik
kokoshkv Offline
*gdakanie*
Liczba postów: 399
Liczba wątków: 42
Reputacja: 49
06-04-2014, 20:35
Witam, ostatnimi czasy, będąc w domu mam, jakoś trochę więcej wolnego czasu, który chętnie spożytkowałbym, na naukę programowania. Przeglądając różne fora, wpadły mi dwa języki Java, oraz C++. Jak myślicie na start, któryś z tych dwóch byłby dobry? Czy macie może inne propozycje? Swoją drogą szukałbym, również jakiegoś poradnika, czy czegoś w tym stylu, który wprowadziłby mnie w tajniki tego zajęcia. Miło by było, gdyby był to poradnik w wersji "fizycznej".
Pozdrawiam
[Obrazek: chicken_run_high_background_widescreen_h...sktop1.jpg]
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
janekz7 Offline
Pong
*
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 0
Reputacja: 0
06-04-2014, 21:03
c++ jest lepszy i można go użyć go do wszystkiego

proszę to jest najlepszy kurs : https://www.youtube.com/watch?v=ErOzmh3BiXU
Szukaj
Odpowiedz
Haptisim Ω Offline
Układam klocki... Eeee ratuje świat.
*
Liczba postów: 34
Liczba wątków: 2
Reputacja: 3
06-04-2014, 21:15
Najpierw sprecyzuj co byś chciał konkretnie pisać? Jeśli jesteś kompletnie zielony to Java odpada już w przedbiegach z powodu tego, że jest to stricte język obiektowy (wyższy poziom abstrakcji i bez znajomości pewnych podstaw po prostu się pogubisz i zniechęcisz). W C++ znowuż masz bogactwo bibliotek. Dochodzi również aspekt wydajności. C++ jest 'szybszy', ponieważ jest interpretowany na język maszynowy (pewne naleciałości jeszcze po Assemblerze), zaś Java to działa na zasadzie maszyny wirtualnej (Minecraft jest napisany w Javie i mimo dupnej grafiki, wymagania ma też dupne). Z książek zawsze polecam:
1. Java - B. Eckel - "Thinking in Java"
2. C++ - wszyscy polecają Grębosza (dla mnie średniak), ale podstaw podstaw to dobrym wyborem jest "C++ dla każdego." gdzie autor prowadzi cię za rączkę tłumaczy wszystko jak krowie na rowie Winking
I przeglądaj stackoverflow!

Jeśli masz więcej pytań to śmiało uderzaj na PM (z chęcią pomogę)
[Obrazek: 76561198002709802.png]
[Obrazek: uwsLf0g.png]
Szukaj
Odpowiedz
kokoshkv Offline
*gdakanie*
Liczba postów: 399
Liczba wątków: 42
Reputacja: 49
06-04-2014, 21:37
W tych sprawach jestem kompletnie zielony. Dziękuje również, za polecenie poradników. Zabieram się właśnie, za oglądanie tego kursu, a jutro poszukam jakiegoś książkowego poradnika.
[Obrazek: chicken_run_high_background_widescreen_h...sktop1.jpg]
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Krzaku Offline
There is no spoon.
**
Liczba postów: 85
Liczba wątków: 10
Reputacja: 28
06-04-2014, 22:16
Zobacz w dziale gracze-graczom jest kawałek o colobocie :-) moze połączyć przyjemne z pożytecznym Torll

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
Szukaj
Odpowiedz
luklew Offline
Beniz
Liczba postów: 128
Liczba wątków: 10
Reputacja: 135
06-04-2014, 22:42
Był już taki temat niby, ale jeśli chodzi o rozwijanie swojej wiedzy, to nie będę pod tym względem surowy.

Najlepiej będzie jak sprecyzujesz co chcesz tworzyć. Popatrz na rynek, zobacz czy podchodzi ci tworzenie apek mobilnych na androida. Może na iOSa. Może na Windows Phone. Może na wszystko. Wtedy popatrz też na webappki (z tego co wiem, to facebook na iOS jest w html5). No i jesli chcesz robić strony to PHP, CSS, MySQL to podstawy. A może chcesz robić apki desktopowe? Też musisz sprecyzować co dokładnie i na jaką platformę.

Czyli po tym co napisałem, właściwie pewnie nic nie wynika i każdy to samo pisze.

Jednak moim zdaniem 2 najcenniejsze rady:
1. Zadać sobie pytanie: Co chcę osiągnąć?
2. Jeśli chcesz szybko widzieć efekty, to polecam PHP. Jeśli apki desktopowe (lub na WP) to C# .NET. Ja zaczynałem od C# i bardzo to był przyjemny początek.

Oczywiście trzeba znać podstawy podstaw. A do tego polecam byle jaki komplator (w szkołach/na studiach używają Dev-C++) i nauka jak działają algorytmy. W tym najbardziej pomogła mi książka darmowa "Od zera do gier kodera" (chociaż tam nauka była na Visual C++).
Jednak najważniejsze moim zdaniem: Postawić sobie cel i do niego dążyć.

(Czyli zamotałem i pewnie nie wiesz od czego zączać Laughing A to dlatego, że nie wiem ile już umiesz. Jeśli nic, kompletnie nic, to zacznij od tej książki "Od zera do gier kodera", jesli zrozumiesz działanie aplikacji, to możesz próbować w dowolnym języku - mam znajomego, co w 1/3 tej książki zaczął w PHP i do dziś pracuje w firmie jako programista Winking )
Szukaj
Odpowiedz
Lesteross Offline
#nikogo
*
Liczba postów: 29
Liczba wątków: 0
Reputacja: 3
07-04-2014, 19:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-04-2014, 19:18 przez Lesteross.)
http://gynvael.coldwind.pl/?id=238 - tu jest ciekawe rozważanie na temat, jak rozpocząć naukę programowania.

Słyszałem, że język C++ jest zbyt trudny na początek nauki programowania. Sam od niego zaczynałem i muszę chyba przyznać rację, bo takie typy danych jak wskaźniki, referencje są ciężkim orzechem do zgryzienia dla żółtodzioba Smiling. Sam uczyłem się chyba od gimnazjum, a tak naprawdę ogarnąłem ten język w stopniu dobrym wtedy, kiedy kupiłem i przeczytałem książkę "thinking in C++" Bruce'a Eckela, czyli chyba z rok temu Smiling. Ogarnianie języka c++ może więc zająć lata Smiling.
Szukaj
Odpowiedz
Yoruko Offline
Pong
*
Liczba postów: 11
Liczba wątków: 1
Reputacja: 1
22-04-2014, 00:26
ja uczyłam sie od c/c++, teraz gdybym miała wybór zaczęłabym od C#.
Uczyłam się głównie z książki "Symfonia c/c++" mogą ją polecić Winking
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 16-06-2025, 19:44 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.