Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Newschool... › PC v
« Wstecz 1 ... 20 21 22 23 24 ... 41 Dalej »

Pad do PC - warto ? jaki ?
Strony (2): 1 2 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Pad do PC - warto ? jaki ?
JakRasz Offline
Marzyciel Sprzętowy
*
Liczba postów: 28
Liczba wątków: 5
Reputacja: 0
07-06-2014, 16:49
Witam

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad padem do PC.
Niestety nie wiem jaki jest najlepszy do komputera i który z PC wogule działa.
W cenach się nie orientuje jak i w jakości.
Grałem jedynie na padzie od PS3 na PS3 i grało się nawet przyjemnie, prócz bólu palców wskazujących od tylnych klawiszy i kciuki od ruszania analogami. Grałem w Call of Duty Black Ops 2 w trybie zombie = ciągle celowanie i ruch.
Na padzie od Xbox 360 nie grałem nigdy.

I jeszcze jedna sprawa jakie gry na PC mają możliwość używania pada ?

Pozdrawiam Winking
Szukaj
Odpowiedz
guy_fawkes Offline
SNES
Liczba postów: 363
Liczba wątków: 1
Reputacja: 63
07-06-2014, 17:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-06-2014, 17:14 przez guy_fawkes.)
Jako że w przypadku większości multiplatformowych gier PC otrzymuje podrasowane porty z konsol, zdecydowana większość współczesnych produkcji skupiających się na akcji posiada wsparcie dla pada. Standardem jest kontroler od X360 - gry mają zaimplementowaną jego obsługę i jako hinty wyświetlają jego przyciski. Inne pady też oczywiście działają, nawet te chińskie pierdółki za kilkanaście złotych, ale tu trzeba się liczyć z faktem, że takowy może zostać rozpoznany nieprawidłowo i wystąpi konieczność korzystania ze specjalnych emulatorów, które też nie we wszystkich grach będą działać. Sam przez długi czas używałem Tracera RedRacer i emulatora, ale w końcu przesiadłem na pad od X360 i nie żałuję. Znakomita ergonomia i bezproblemowe działanie z grami (często nawet niezależnymi zręcznościówkami) to jego największe atuty.
Polecam zerknąć na tę listę: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_gam...ut_support

@Madej: Nie pomagasz, bo takie hasełko może rzucić każdy. Podeprzyj swoją "radę" jakimiś argumentami.
[Obrazek: fs.png]
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Madej Offline
Pong
*
Liczba postów: 19
Liczba wątków: 2
07-06-2014, 17:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-06-2014, 17:23 przez bleub.)
Tylko i wyłącznie pad od Xboxa 360 Smiling

"Tylko Legia!" Prosiłbym o argumentowanie swoich wypowiedzi, wszak regulamin jasno tę kwestię określa. Założycielowi tematu niewiele pomożesz stwierdzeniem powyższego typu.
~b

Szukaj
Odpowiedz
JakRasz Offline
Marzyciel Sprzętowy
*
07-06-2014, 17:41
guy_fawkes

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_gam...ut_support - tutaj są podane gry które są na PC i działają na Padach tak ?

A takie pytanie dopytujące - który z padów obsługuje lepiej i więcej gier na PC ? Xbox 360 czy PS3 ?
Chińskich podróbek nie planuje kupować.
Niestety według zdania wielu graczy, osoby grające na padach np w BF3 nie mają szans w multiplayer z użytkownikami myszy.
Ja osobiście chciałbym grać w pare gierek na padzie ze względu na wygodę i chciałbym się nauczyć grać na padzie.

Nie podoba mi się jedynie rozmieszczenie analogów na padzie od xboxa które nie są ułożone obok siebie tylko na miejscu krzyżaka w PS3 jeden a drugi w normalnym miejscu.
Szukaj
Odpowiedz
Wiklu Offline
MC
*
Liczba postów: 37
Reputacja: 8
07-06-2014, 18:14
Ułożenie analogów nie zmienia nic w wygodzie użytkowania. (Ba, moim zdaniem ułożenie gałek xboksowych jest wygodniejsze, choć to może kwestia przyzwyczajenia)
Xboksowy kontroler będzie obsługiwał chyba wszystkie gry, które są przystosowane do pada, bo to główny pad używany przez graczy na PC Winking
Możesz też rozważyć kupno nowego pada od Xbox One, niedawno M$ udostępnił oficjalne sterowniki pod Windowsa, ale o ile mi wiadomo na razie da się grać tylko przewodowo.
Szukaj
Odpowiedz
guy_fawkes Offline
SNES
07-06-2014, 18:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-06-2014, 18:45 przez guy_fawkes.)
@JakRasz: Tak, to jest lista pecetowych gier z obsługą pada od X360. Są też starsze gry, w które można grać za pomocą kontrolera, ale nie będzie wtedy np. hintów podpowiadających określony przycisk i może wystąpić konieczność samodzielnej konfiguracji klawiszologii.
Który pad? Przecież już Ci na to pytanie odpowiedziałem w pierwszym poście - pad od X360, bo to STANDARD. W przypadku padów od PS3 trzeba się bawić z dodatkową konfiguracją.

Poza tym nie ma sensu narzekać na to, że gracze używający myszy mają przewagę nad tymi grającymi na padzie, bo to oczywistość. Gałki nie dają takiej szybkości i precyzji, co gryzoń, choć wiele zależy od umiejętności samego gracza - lama będzie dostawać w tyłek nawet na gamingowej myszy za kilkaset złotych.Na PC pad najlepiej nadaje się do trzecioosobowych gier akcji (jak Assassin's Creed, Prince of Persia), platformówek, bijatyk i wyścigów. W tych gatunkach duet klawiatura + mysz nie dają takiej wygody, co dobry pad.
Z kolei ułożenie gałek na padzie od X360 w niczym nie przeszkadza (na dodatek są wklęsłe, co mnie osobiście daje lepszą precyzję sterowania), a do tego dostajesz wygodne spusty.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
JakRasz Offline
Marzyciel Sprzętowy
*
07-06-2014, 19:25
Mhm

Gier jest bardzo dużo według tej listy i jest naprawdę sporo tych w które planuje grać.
Na pada do Xbox 360 muszę się przyzwyczaić.
A co do padów Xboxa - lepiej Xbox 360 czy Xbox One ?
Osobiście nie wiem który jest lepszy i czy wogule się czymś różnią.

Grać w gry na padzie będę głównie w gry single.
Więc z przewaga nie powinno być problemów
Szukaj
Odpowiedz
guy_fawkes Offline
SNES
07-06-2014, 20:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-06-2014, 20:13 przez guy_fawkes.)
Pad od Xboksa One jest nowocześniejszy. Ma lepszy krzyżak, niż poprzednia generacja i spusty z własnym systemem wibracji. Minusem jest fakt, że nie ma jeszcze w sprzedaży dedykowanej wersji dla pecetów - musiałbyś kupić konsolową i podłączyć go przez kabel micro USB do komputera, a sterowniki pobrać ze strony Microsoftu. Poza tym jest droższy - ok. 200 zł.

Z kolei pad od Xboksa 360 jest tańszy i występuje w wersji dla pecetów z odbiornikiem. Ten ostatni można też dokupić osobno. Cena zestawu z odbiornikiem to ok. 150 zł. Natomiast wersję przewodową kupisz za ok. 100 zł. Trzeba też pamiętać, że wersja bezprzewodowa domyślnie używa zwykłych baterii, a nie akumulatora, jak DualShock 3. Można oczywiście użyć akumulatorków albo dokupić specjalny zestaw Play & Charge Kit, ale to podnosi cenę o dodatkowe kilkadziesiąt złotych. Dotyczy to także pada od Xboksa One.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
JakRasz Offline
Marzyciel Sprzętowy
*
07-06-2014, 20:50
To pad do kompa jest jakiś specjalny ?
Myślałem że do komputera podłącza się normalny pad bez żadnych specjalnych części.
Pad do Xbox 360 raczej kupie ale nie wiem jaki zestaw - bezprzewodowy, przewodowy nie mam pojęcia.
Pad można kupić w sklepie taki do PC czy przez internet ?
Szukaj
Odpowiedz
guy_fawkes Offline
SNES
07-06-2014, 21:18
Poniekąd. Bezprzewodowe pady od Xboksów łączą się z konsolami za pomocą opracowanej przez MS technologii w odróżnieniu od DualShocka 3 bądź Sixaxisa, które używają Bluetootha. W związku z tym aby podłączyć taki pad do komputera potrzebujesz albo wersji przewodowej, albo specjalnego odbiornika podłączanego do portu USB.
Wybór wersji uzależnij od tego, w jakiej odległości od monitora mógłbyś siedzieć podczas grania. Bezprzewodowy pad to przede wszystkim duży zasięg i wygoda użytkowania kosztem wydatków na baterie.

Taki pad kupisz w sklepach komputerowych czy elektromarketach, ale tam raczej musisz liczyć się z wyższymi cenami. Rozejrzyj się po ofercie sklepów na Allegro - stamtąd właśnie brałem przykładowe ceny nowy egzemplarzy.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
JakRasz Offline
Marzyciel Sprzętowy
*
07-06-2014, 21:43
Mhm

Mam malutki pokoik więc najwyżej mogę siedzeć 2,5 m od ekranu (tyle będę miał od stacjonarki jak ją do pokoju przeniosę co planuje) po przekątnej siedząc na łóżku co będzie w wsji bezprzewodowej wygodniejsze.
A jakich bateri wymagają pady Xbox 360 ? (Oczywiście te bez akumulatorków które się ładuje)

A tak wogule dlaczego pady do komputera mają być na baterie w przeciwieństwie do wersji konsolowej ?
Rozumiem że wersja bezprzewodowa pada ma taki odbiornik USB jak mysz bezprzewodowa ?
Czy coś ala pendrive, modem internetu USB ?
Szukaj
Odpowiedz
guy_fawkes Offline
SNES
07-06-2014, 22:18
2 baterie AA (R6).
Chyba coś źle zrozumiałeś - Xboksowe, bezprzewodowe pady po prostu są na baterie, obojętnie czy wersje pc, czy konsolowe. Tak sobie wymyślił ich producent, Microsoft, że opcjonalne akumulatory będą sprzedawane oddzielnie.
Tak wygląda pecetowy odbiornik dla pada od X360: [Obrazek: pc-wireless-gaming-receiver-for-xbox-360...5_zoom.jpg]

Konsola go nie potrzebuje, bo ma już wbudowany.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
JakRasz Offline
Marzyciel Sprzętowy
*
07-06-2014, 22:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-06-2014, 22:28 przez JakRasz.)
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4278449581

Przykładowy zestaw bezprzewodowy.
Właśnie przed przeczytaniem ppsta zerknąłem na Allegro i zauważyłem właśnie taki odbiornik Winking
Ogólnie tego jest nawet sporo na Allegro
Będę musiał się tylko nauczyć który anolog to co i który przycisk to co.

A jak przełączyć grę z obsługą padów na pad ?
Po prostu włączając pada samo się przestawia ?

PS: Na konsoli Xbox 360 ten znak Xbox na padzie wchodził do menu - jaką funkcję pełni na PC ?
Tą samą ?

@edit
Czy te zestawy jak ten z linka posiadają w sobie płytę ze sterownikami do Pada na PC ?
Szukaj
Odpowiedz
guy_fawkes Offline
SNES
07-06-2014, 22:36
(07-06-2014, 22:26)JakRasz napisał(a): A jak przełączyć grę z obsługą padów na pad ?
Po prostu włączając pada samo się przestawia ?

PS: Na konsoli Xbox 360 ten znak Xbox na padzie wchodził do menu - jaką funkcję pełni na PC ?
Tą samą ?

@edit
Czy te zestawy jak ten z linka posiadają w sobie płytę ze sterownikami do Pada na PC ?
1. Zależy od gry. Jedne ustawiają go od razu, inne wymagają ustawienia tego w opcjach.
2. Na PC uruchamia menu klienta Games for Windows Live. Tego w najnowszych grach już nie spotkasz, bowiem usługa została zamknięta. Do wywoływania menu samej gry służy z reguły przycisk Start.
3. Tak, jest w nich płyta ze sterownikami i 2 baterie na dobry początek.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
JakRasz Offline
Marzyciel Sprzętowy
*
07-06-2014, 22:48
Bo się bałem że trzeba będzie pobierać osobno sterowniki do pada :p
Jestem osobą która woli mieć gry i inne na płytach, ,,namacalnie" w ręku.

Co to te Games for Windows Live ?
Uruchamia nagrywanie czy jak ?

Pad PC różni się czymś od pada do konsoli ?
Patrzę na zdjęcia tego PC Pada i czy z tyłu powinno być takie pudełeczko na baterie ? Jako gracz pada od PS3 nie miałem takiego (nie pamiętam czy była to wersja z akumulatorkiem) nigdy.
W wsji konsolowej też takie jest ?

PS: Przepraszam za tyle pytań ale chcę wiedzieć wszystko co się da oraz nic ale to nic nie wiem tak sam z siebie bo konsoli Xbox nie posiadam.
Szukaj
Odpowiedz
Obi Offline
Game & Watch
**
Liczba postów: 65
Liczba wątków: 11
Reputacja: 23
07-06-2014, 23:02
Ja polecam (standardowo) Speedlink Xeox, świetny pad do PC, bezprzewodowy i z wbudowaną baterią. Do plusów mozna zaliczyć też to że ejst on stylizowany pod pada od Xboxa 360 Smiling
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
guy_fawkes Offline
SNES
07-06-2014, 23:46
@JakRasz:
1. Games for Windows Live było takim pecetowym Xbox Live - pozwalało zbierać achievementy, grać na multi, czatować, a także dawało dostęp do sklepu z cyfrowymi wersjami gier. W zamyśle usługa ta miała umożliwiać wspólną grę użytkownikom X360 i pecetów, ale w praktyce pozostało to tylko w sferze marzeń. Klient GfWL nie umożliwiał nagrywania.

2. Pad od X360 w wersji PC i konsolowej różni się praktycznie tylko obecnością odbiornika w pudełku.

3. To jest pojemnik na baterie, występuje tylko wersji bezprzewodowej tego pada, zarówno dla PC, jak i konsoli. Niektórym użytkownikom trochę przeszkadza jego umiejscowienie z tyłu pada, ale da się z tym żyć.
DualShock 3/Sixaxis nie ma żadnej wypukłości z tyłu, gdyż akumulator jest wbudowany i użytkownik nie może go samodzielnie wymienić.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
JakRasz Offline
Marzyciel Sprzętowy
*
08-06-2014, 18:09
DualShock 3 to pad do Xbox 360 z akumulatorkiem ? Ile kosztuje takowy i czy jest dostępny na PC ?
Mi troche właśnie się nie podoba ten wygląd z tą ,,skrzynką" z tyłu
Planuje kupić taki pad w okolocach lipca, sierpnia więc powoli Winking

Ale doinformować warto się wcześniej.

A ten przekaźnik w wersji na PC - po co ma ten guziczek na obudowie ?
Czy jest wersja przekaźnika z napisem Xbox 360 a nie Microsoft (to już tak wygląd tylko)
Przekaźnik musi być na widocznym miejscu dla pada czy może być pod biurkiem między kablami ?

Jak sprawdza się pad pod względem sygnału ? Nie gubi ?
Szukaj
Odpowiedz
Azu Offline
Atari 2600
*
Liczba postów: 38
Reputacja: 21
08-06-2014, 20:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-2014, 20:24 przez Azu.)
(08-06-2014, 18:09)JakRasz napisał(a): DualShock 3 to pad do Xbox 360 z akumulatorkiem ? Ile kosztuje takowy i czy jest dostępny na PC ?
Mi troche właśnie się nie podoba ten wygląd z tą ,,skrzynką" z tyłu
Planuje kupić taki pad w okolocach lipca, sierpnia więc powoli Winking

Ale doinformować warto się wcześniej.

A ten przekaźnik w wersji na PC - po co ma ten guziczek na obudowie ?
Czy jest wersja przekaźnika z napisem Xbox 360 a nie Microsoft (to już tak wygląd tylko)
Przekaźnik musi być na widocznym miejscu dla pada czy może być pod biurkiem między kablami ?

Jak sprawdza się pad pod względem sygnału ? Nie gubi ?

Panie. Nie ma Padów bezprzewodowych do Xboxa bez tylniej klapy, z wbudowanym akumulatorem itp.
DualShock 3 to pad do PS3 - możesz go podłączyć do PC'ta ale jest MASA, powtarzam MASA roboty z tym.
Przekaźnik możesz mieć w drugim pokoju, może złapie.
Sygnału nie gubi.

Ja Ci polecam kupić pad przewodowy np. taki: http://allegro.pl/nowy-pad-przewodowy-do...46251.html

i do tego takie cudeńko: http://allegro.pl/kabel-do-pada-na-usb-p...80343.html

Bez klapy z tyłu, bez pytań o tracenie sygnału itp :P

PS.It Is A Mystery Guziczek pewnie włącza nadajnik Mystery Solved

PS 2. tutaj link znów do od razu z USB - http://allegro.pl/oryginalny-pad-xbox360...08506.html
[Obrazek: Azi-alice.png]
Panie nagrywam na YT
Szukaj
Odpowiedz
JakRasz Offline
Marzyciel Sprzętowy
*
08-06-2014, 21:11
A co do pada przewodowego - jakiej długości jest kabel ?
Troche nie zrozumiałem ale ok ...
Pad przewodowy potrzebuje przejściówki według tego co rozszyfrowałem z postu.
To jakie ten kabel ma wejście ? Okrągłe jak myszki starej generacji (osobiście jeszcze korzystam ;3)

No i nie wiem czy przewodowy czy bezprzewodowy :/
Szukaj
Odpowiedz
Pingeek Offline
12 fan Nintendo w Polsce
**
Liczba postów: 50
Liczba wątków: 4
Reputacja: 6
08-06-2014, 21:40
Kabel ma przecież wejście USB Facepalm
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
JakRasz Offline
Marzyciel Sprzętowy
*
09-06-2014, 00:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2014, 00:39 przez JakRasz.)
(08-06-2014, 21:40)Pingeek napisał(a): Kabel ma przecież wejście USB Facepalm

Nie zrozumiałeś.
Chodzi mi jaki ma typ wejścia.
Normalne USB czy jakieś specyficzne jak niektóre sprzęty ...

Bo jak potrzebuje przejściówki to coś z tym musi być.
Szukaj
Odpowiedz
Pingeek Offline
12 fan Nintendo w Polsce
**
Liczba postów: 50
Liczba wątków: 4
Reputacja: 6
09-06-2014, 00:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2014, 00:43 przez Pingeek.)
Boże kochany. Tam gdzie wpinasz do kompa to masz USB, a gdzie do pada to masz spcjalne wejście. Przejściówka jest tylko wtedy, gdy chcesz wydłużyć kabel. Poza tym, lepiej bierz bezprzewodowy. Nie ma pieprzenia z kablem, a pojemnik nie przeszkadza.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
SmellySocks Offline
Skarpetowa Wróżka (Rycerz Nintendo <3)
Liczba postów: 703
Liczba wątków: 387
Reputacja: 179
09-06-2014, 00:45
PRzewodowy konteroler do konsoli Xbox 360 wyposażony jest w specjalne wejści, którego nie umiem nazwać, anie nie mam zielonego pojęcia, dlaczego je ma. Jednak, do każdego kontrolera dołączany jest specjalny adapter umożliwiający podpięcie tegoż pada pod wejście uniwersalnej magistrali szeregowej. Adapter ten posiada z jednej strony wejście, do którego podpinamy przewód kontrolera, a z drugiej strony wtyczkę USB 2.0 typu A

Tak to wygląda:
[Obrazek: vMqflsl.jpg]

Adaptera się zasadniczo nie odłącza, bo nie ma takiej potrzeby. Pada zawsze podpinam z jego wykorzystaniem. Mam nadzieję, że rozwiałem twoje wszelkie wątpliwości, dotyczące rodzaju złącza USB.
[Obrazek: fs_overall.png]
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
JakRasz Offline
Marzyciel Sprzętowy
*
09-06-2014, 00:51
Dziękuje za rozwiniętą odpowiedź Winking
Rozwiałeś wątpliwości.
Osobiście zdecyduję się chyba na Xboxa 360 Bezprzewodowego ze względu na położenie komputera względem łóżka.
Kabel byłby przeciągnięty przez całą długość pokoju po przekątnej (malutki pokoik)

A co do odbiornika bezprzewodowego - działa na podstawie fal radiowych czy podczerwieni ?
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): 1 2 Dalej »

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 01-07-2025, 17:34 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.