Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Newschool... › PC v
« Wstecz 1 ... 19 20 21 22 23 ... 41 Dalej »

Pomóż mi złożyć wymarzony komputer do gier ~5000zł
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Pomóż mi złożyć wymarzony komputer do gier ~5000zł
bigpoppa Offline
Pong
*
Liczba postów: 13
Liczba wątków: 3
Reputacja: 0
25-06-2014, 01:07
Witam wszystkich!

Jakiś czas temu pomagaliście mi złożyć zestaw i zasugerowaliście, żebym dozbierał pieniądze. Tak więc dozbierałem i oto jestem Smiling

Chcę złożyć komputer do gier, mam do wydania około 5000zł (łącznie z peryferiami)
Chciałbym dodać, że obecnie pracuję na 6-letnim E8400 i 9800GT, który dzielnie dawał sobie radę, ale zakupiłem niedawno Battlefielda 4 (na promocji gram.pl za 50zł polecam), a nie mogę nawet grać komfortowo w BF3, nie wspominając o innych grach które wyszły/wyjdą więc czas na zmiany!

Sporo jest wybranych przeze mnie części, które tutaj wypiszę, więc uporządkuję je numerycznie i proszę żebyście w ewentualnych odpowiedziach lub sugestiach też używali numerów Smiling

1. Procesor:
Czekam niecierpliwie na wyjście i5-4690k. Jeszcze jakiś czas temu nie myślałem, że będę chciał podkręcać cokolwiek, ale teraz myślę, że to dobra inwestycja w przyszłość. Ewentualnie mógłbym kupić i5-4670k.

2. Chłodzenie CPU:
Jak podkręcanie to i fajne chłodzenie by się przydało. Szczerze mówiąc jestem zielony w temacie i nie wiem jakiej firmy sprzętu szukać. Myślałem nad Thermalright HR-02 albo coś w cenie ok. 150zł z od Raijinteka.

3. Pamięć RAM:
Chciałbym mieć 8GB pamięci. Ostatnio czytałem, że częstotliwość ma znaczenie i teraz nie wiem czy skłaniać się ku mniejszemu opóźnieniu (np. CL7, CL8) czy właśnie ku większej częstotliwości, ponieważ połączenie obu czynników jest zbyt drogie Childish Przykładowo nie wiem czy lepiej wybrać G.Skill DDR3 8GB 1600MHz CL7 czy 1866MHz CL8

4. Płyta główna:
Lubuję się w firmie ASUS i chciałbym płytę główną ATX żeby mi się podzespoły ładnie mieściły, no i będę podkręcał prędzej czy później. Prawdopodobnie będę wybierał pomiędzy tymi dwiema: klik

5. Dysk twardy:
Będę korzystał z nVidia ShadowPlay, więc potrzebuję sporo miejsca Smiling Wybrałem Seagate 2TB klik

6. Dysk SSD:
Posiadam obecnie dysk SSD firmy Plextor o pojemności 128GB i przeniosę go do nowego komputera Smiling

7. Karta graficzna:
Postanowiłem odrzucić propozycje Radeonów (tak, wiem że BF4 wykorzystuje Mantle i ich karty mają kuszące 512 bitów w dobrej cenie) i skupiłem się na GeForce GTX 760 i GTX 770, prawdopodobnie wykosztuję się na to cacko klik

8. Karta dźwiękowa:
Nie planowałem zakupu tej części, ale podobno daje to sporo korzyści w grach FPS. Problem w tym, że jestem w stanie wydać około 100zł i nie wiem czy ta kwota jest adekwatna do efektu, który chcę osiągnąć. Co powiecie na taki wybór?

9. Zasilacz:
Do zestawu, który mam teraz kupiłem (chyba na wyrost) zasilacz firmy OCZ 600W (OCZ600SXS2). Czy będzie on wystarczający do nowej konfiguracji?

10. Obudowa:
Tutaj kierowałem się wyciszeniem, przepływem powietrza i estetyką.
Zdecydowałem się na Fractal Design Define R4 Black Pearl klik

11. System:
Windows 8.1 koniecznie w wersji BOX klik

12. Monitor:
Myślałem, że rynek jest bogatszy w monitory z częstotliwością odświeżania większą niż 60Hz i że są one tańsze, cóż- nic bardziej mylnego. Ostatecznie wybrałem matrycę TN i firmę BenQ, co o nim sądzicie? klik

13. Klawiatura + myszka:
Wybiorę we własnym zakresie.

14. Słuchawki:
Mam z nimi problem, polecilibyście mi jakieś dobre słuchawki na duże uszy? Smiling Przy okazji fajnie by było gdyby były lekkie bo często gram po parę godzin.

Ufff, to chyba tyle. Czy dobrze to skompletowałem? Czy trzyma się to kupy?
Pozdrawiam, bigpoppa
Szukaj
Odpowiedz
Ame Offline
Fajer Stajl Fajerbol !!!
**
Liczba postów: 191
Liczba wątków: 6
Reputacja: 13
25-06-2014, 01:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2014, 01:52 przez Ame.)
Powiedz mi ile masz na samą skrzynkę to Ci złożę skrzynkę marzeń. 3500? Dlaczego nie chcesz Radeona?
Co do słuchawek, masz jakąś dodatkową kartę dźwiękową? Lubisz jak słuchawki grają ciepło, a może inaczej?
Zestaw spoko, ale wziąłbym tańszą obudowę.
1600MHz CL7.

Ciekawostka. Na mATX też się ładnie mieszczą podzespoły. Ale w tej cenie to nie ma oczywiście sensu.
[Obrazek: MLG%2BTop%2BNep.png]
Szukaj
Odpowiedz
bigpoppa Offline
Pong
*
25-06-2014, 02:05
Na samą skrzynkę nie chciałbym wydać więcej niż 4000zł. Radeona nie chce, bo planuje korzystać z nieobciążającego komputer nVidia ShadowPlay podczas nagrywania swojej gry. Poza tym wydajnościowo GTX770 i np. R9 280X są dość podobne. Czy jest coś, co bardzo przemawia za Radeonem? Z tą płytą ATX chodziło mi o to, że mając tak dużą obudowę grzechem byłoby wziąć mniejszą płytę główną, poza tym będzie więcej miejsca pomiędzy podzespołami Smiling I dzięki za sugestie z pamięcią RAM.

Co do słuchawek, to nie wiem do końca co oznacza "grają ciepło", ale prawdopodobnie takich właśnie szukam Smiling Zależy mi na dobrym jakościowo mikrofonie, dużych i miękkich gąbkach oraz niskiej wadze. Głównie będę ich używał do gier.
Szukaj
Odpowiedz
WolandPL Offline
Profile achieved with Blast Processing™
**
Liczba postów: 87
Liczba wątków: 8
Reputacja: 15
25-06-2014, 08:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2014, 08:35 przez WolandPL.)
Jeżeli chodzi o dyski twarde, panuje opinia że pojemność 1TB jest jedną z najbezpieczniejszych. Przyznam szczerze, że sam miałem wątpliwą przyjemność pracować na WD Green 3TB, który zdechł po tygodniu - czy to była po prostu jedna wadliwa sztuka na tysiąc i mój pech, czy też to że Greeny mają tendencję do zdychania z powodu parkowania głowic, a może coś zupełnie innego... nie mam pojęcia. Tak czy inaczej zastanowiłbym się nad dwoma dyskami 1TB. A w niektórych sytuacjach to nawet lepiej, bo podczas gdy jeden mieli talerzem na potrzeby gry/programu, drugi mieli talerzem aby zapisywać filmy - nic na siłę.

Co do pamięci RAM - jeśli zamierzasz wziąć procek do podkręcania, pomyśl o RAM low-profile (czyli zwykłym, bez radiatorów) - nie będziesz się mógł jakoś szczególnie bawić w podkręcanie RAM'u, ale gdy będziesz robił duże OC procka to będziesz miał większe pole manewru przy zakładaniu chłodzenia. W takich sytuacjach martwisz się tylko o wysokość radiatora (czy zmieści się w puszce) i kompatybilność z pierwszym slotem PCI Express. Gdybyś wybrał kości z wysokim radiatorem, musisz wziąć pod uwagę kompatybilność ze slotami pamięci co może być wrzodem na tyłku. Między 1600MHz a 1866MHz na obecną chwilę nie ma żadnej odczuwalnej różnicy w grach - porównując zobaczymy skoki mające około 1 do maksymalnie 3 klatek na sekundę, co jest śmiechu warte i dopóki nie zamierzasz zarobkowo renderować filmów, 1600 spokojnie wystarcza.

Co do karty dźwiękowej - dzisiejsze integry są niczego sobie. Mój Realtek wlutowany do MSI Z87-G55 po podłączeniu do głośników 5.1 sprawdza się miodnie, a jeszcze do tego jak pobawię się ustawieniami w Sound Blaster Cinema to już w ogóle jest miód dla uszu. Według mnie na chwilę obecną osobne karty dźwiękowe są tylko dla entuzjastów.

Jeśli chodzi o płytę główną - Chipset Z87 jest naprawdę zajebisty i skłaniałbym się ku tej droższej (nie operowałem jeszcze nigdy na Z97), a w dodatku sama płyta sprawia wrażenie posiadającej znacznie lepszą sekcję zasilania, co jest bardzo ważne.
Szukaj
Odpowiedz
bigpoppa Offline
Pong
*
25-06-2014, 11:16
5. Cenna uwaga dotycząca dysków, dzięki WolandPL Smiling w takim razie zastanowię się nad kupnem 2x1TB, z tym że wtedy cena wzrasta o 100zł. Mogę tyle dopłacić jeżeli faktycznie zwiększy się bezpieczeństwo plików Smiling

2. Co do chłodzenia procesora: myślę, że podkręcałbym do 4200, 4300 i nie spodziewałem się, że będę potrzebował wydajniejszego (i większego chłodzenia) niż to co dałem w linku... Masz na myśli, że mogę mieć problem ze zmieszczeniem np. czegoś takiego http://proline.pl/?p=NOC+NH-D14 ?

3. Już drugi głos na 1600MHz, więc więcej w grach daje mniejsze opóźnienie? Smiling

8. Karta dźwiękowa: tak też właśnie myślałem, że wydając ~400zł na płytę główną zintegrowana karta będzie porównywalna do takiej jak dałem w linku za 100zł Smiling Ale chciałem się upewnić, dzięki za opinię.

4. Płyta główna: Oba chipsety będą pasowały do np. i5-4670k i i5-4690k? Jeżeli tak, to z tego co wiem Z97 jest bardziej przyszłościowa, jakbym chciał wymieniać procesor na nowszy, ale wątpie żebym to robił. I skoro piszesz, że Z87 jest sprawdzony to skłaniam się ku niemu. Szkoda tylko, że ten wybór jest droższy o 70zł od Z97 i nie ma gratisowo dołączanego napędu DVD :P

PS. Ame, widziałem w Twoim profilu że posiadasz wspomnianą przeze mnie kartę graficzną R9-280X, więc tym bardziej czekam na opinię użytkownika i wyjaśnienie, dlaczego jest lepsza od GF Smiling
Szukaj
Odpowiedz
WolandPL Offline
Profile achieved with Blast Processing™
**
Liczba postów: 87
Liczba wątków: 8
Reputacja: 15
25-06-2014, 11:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2014, 12:06 przez WolandPL.)
(25-06-2014, 11:16)bigpoppa napisał(a): 2. Co do chłodzenia procesora: myślę, że podkręcałbym do 4200, 4300 i nie spodziewałem się, że będę potrzebował wydajniejszego (i większego chłodzenia) niż to co dałem w linku... Masz na myśli, że mogę mieć problem ze zmieszczeniem np. czegoś takiego http://proline.pl/?p=NOC+NH-D14 ?

Nie chodzi o coś wydajniejszego bo to świetny wentylator (osobiście mam SilentiumPC Fortis 2, który chłodzi Haswella i5 4670K podkręconego na 4,4GHz na napięciu 1,260V i po godzinie testowania w AIDA64 nie osiągnął więcej niż 75 stopni, czyli przyzwoicie jak na budżetowy cooler), tylko po prostu o rozmiary, które często przysłaniają sloty pamięci i kart graficznych. Akurat jeśli chodzi o wybrane przez ciebie chłodzenie to obczaj ten filmik: https://www.youtube.com/watch?v=alATt-bdcFE Masz tutaj wszystko o tym, jak leży to chłodzenie w obudowie.

Nawet moje chłodzenie zasłania pierwszy slot kart pamięci RAM - zaraz zrobię zdjęcie. To oznacza, że jest to dość ważne.
EDIT:
[Obrazek: 2vkdfs4.jpg]

Chipset raczej nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o to czy procesor pasuje do gniazda, bardziej liczy się tu podstawka. Natomiast po prostu ja składając komputer zaledwie kilka tygodni temu wybrałem MSI z Z87 i podkręcanie okazało się naprawdę bajecznie proste. To po prostu moja opinia. A sama płyta musi mieć solidną i dobrze chłodzoną sekcję zasilania, gdyż zwiększanie napięcia procka czasem powoduje wygrzewanie się obwodów. Jak będę miał czas to sam sobie poczytam o Z97, bo tak naprawdę to ostatnio jakoś niespecjalnie mnie ten temat interesował.

A co do kart - to po prostu zależy od ciebie i porównania w benchmarkach (jeśli bierzesz je pod uwagę). nVidia ma tę przewagę, że obsługuje więcej wodotrysków takich jak PhysX. Słyszałem o tym, że radeony ze względu na architekturę będą przyjaźniejsze grom które najpierw powstają na konsole, a potem zostają przeportowane na PC ze względu na to, że nextgeny są również w dużej mierze oparte o technologie AMD, ale szczerze dla mnie to typowy bullcrap i dopóki tego nie potwierdzimy, wojna będzie trwać Smiling

Testy bywają bardzo różne i sporo zależy od gry. Na PurePC porównując stockowe R9 290 oraz MSI 780 Gaming (karty są jak najbardziej porównywalne) wyniki pokazały, że:

- Radeon lepiej radzi sobie w 3DMarku
- R9 290 był lepszy od zielonego w Battlefield 3: Comrades
- R9 290 lepiej poradził sobie w Crysis Warhead
- R9 290 totalnie sponiewierał konstrukcję zielonych osiągając niemal 10fps więcej w Hitman Absolution
- R9 290 dobił konstrukcję od zielonych osiągając znaczącą przewagę w Wiedźmin: Zabójcy królów
- Za to GTX 780 od MSI zmiażdżył radka w Far Cry 3
- Zieleniak rozłożył na łopatki radeona w Metro Last Light
- GTX Trochę lepiej poradził sobie w TES Skyrim
- GTX miał więcej klatek na sekundę w Assasins Creed III
- MSI 780 Gaming miał mniejsza wahania FPS w Crysis 3, natomiast ogólna liczba klatek była dla obu kart na granicy błędu pomiarowego
- Kontrukcja Zielonych okazała się znacznie oszczędniejsza, gdyż Radeon pod obciążeniem pożerał znacznie, znacznie więcej watów z zasilacza

Werdykt końcowy? cóż... wsio ryba, obydwie karty są zajebiste. Jeśli zależy ci na PhysX i shadowplay, bierz geForce. Jeśli nie - wziąłbym konstrukcję ze stajni czerwonych.
Szukaj
Odpowiedz
bigpoppa Offline
Pong
*
26-06-2014, 20:23
Dzięki za podanie tego kanału na youtube! Na stronie Noctua są podane wymiary pamięci RAM, które się zmieszczą pod ich chłodzeniem- bardzo fajna sprawa. Ja jednak szukam czegoś tańszego niż Noctua, np. Silentium PC Fera 2- chłodzenie które pozwoliłoby mi zmieścić RAMy z radiatorami. Tylko nie wiem czy nie jest to za niska półka sprzętowa...

Poczytałeś już może o Z97?

A karta to na 90% GTX770 Smiling

Obecnie jestem u rodziny i nie mam za bardzo czasu na szukanie, w weekend wybiorę chłodzenie i chyba zamknę listę podzespołów Smiling
Szukaj
Odpowiedz
bigpoppa Offline
Pong
*
01-07-2014, 00:11
Okej, ostatecznie kupię chłodzenie SilentiumPC Fera 2 ze względu na małe wymiary Smiling

Tylko pozostaje pytanie co z tym zasilaczem. 600W OCZ to wystarczająco, ale przy podkręcaniu chyba przydałoby się coś mocniejszego prawda?
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 25-06-2025, 23:32 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.