Liczba postów: 277
Liczba wątków: 99
Reputacja:
7
Pojawia mi się dość dziwny komunikat, gdy próbuje znaleźć coś w Google, a mianowice to: ![[Obrazek: Dv5ujJ5.png]](http://i.imgur.com/Dv5ujJ5.png) Nie wiem czy mam się martwić, czy też nie. Jeżeli nie to co to jest i dlaczego się pojawiło? Napisane jest coś tam, że może to wysyłać złośliwe oprogramowanie... Ta część mnie zmartwiła najbardziej.
Liczba postów: 85
Liczba wątków: 10
Reputacja:
28
Miałem kiedyś coś podobnego przy używaniu serwerów proxy. Korzystasz?
Reputacja:
7
Kiedyś korzystałem, ale to tylko na chwilkę. Teraz już nie.
Liczba postów: 65
Liczba wątków: 11
Reputacja:
23
Nie zdziwiłbym się tak jak google sugeruje, że masz jakiegoś wirusa/bota który własnie wysyła dużo zapytań do serwerów Google. Sprawdź dokładnie zakładki; usługi i autostart w msconfig.exe (Winkey + R i wpisujesz msconfig.exe) czy nie ma tam nic podejrzanego, ewentualnie zarzuć screenem, to postaram się pomóc
Liczba wątków: 3
Reputacja:
4
Poczuje się jak jeden z tych internetowych lekarzy, którzy widzą wszędzie raka.
Przeskanuj kompa antywirusem i dodatkowo ściągnij i odpal dodatkowo Combofixa ( http://www.bleepingcomputer.com/download/combofix/).
Jeżeli to nie pomoże, to powalczymy dalej.
Liczba postów: 191
Liczba wątków: 6
Reputacja:
13
Combofixem to się baw na końcu. Polecam jeszcze Kasperskiego z płytki do skanowania dysku przed startem systemu.
Reputacja:
4
Też dobra myśl.
Tak czy siak, gratuluje! Masz wirusa~!  Pozbądź się go, to Google wróci do normy. Nie masz żadnych innych objawów na PC?
Liczba postów: 27
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
08-07-2014, 18:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-07-2014, 18:59 przez emu23.)
Czy wy zwariowaliście? Combofiksa? Polecam poczytać oficjalną stronę programu http://www.bleepingcomputer.com/combofix...a-combofix
Cytat:Program ComboFix nie powinien być używany, jeśli nie zostałeś o to wyraźnie poproszony na forum. Narzędzie to ma duże możliwości w usuwaniu różnego rodzaju zagrożeń, dlatego jest wielce zalecane, by wszelkie działania, polegające na opieraniu się o informacje wyświetlone przez program, były przeprowadzane pod nadzorem osoby odpowiednio przeszkolonej i obeznanej z działaniem programu. Niezastosowanie się do tego zalecenia może doprowadzić do problemów z normalnym działaniem twojego komputera.
I jeszcze trochę http://www.fixitpc.pl/topic/7-dezynfekcj...-combofix/
A co do samego problemu to to może być wirus, ale nie musi. Google włącza coś takiego jeżeli z twojej sieci idzie do niego zbyt dużo zapytań(lub są one "dziwne"). Najczęściej pojawia się kiedy używasz proxy, albo TORa. Z drugiej strony jeżeli jesteś w jakiejś sieci osiedlowej to zgaduję, że też może się pojawiać.
Jako, że to może być wirus to skorzystanie z jakichś programów jest nie od rzeczy, ale to przede wszystkim antywirus+firewall oczywiście regularnie aktualizowane(pamiętam, że kiedyś jak miałem potworny syf na dysku najprzydatniejszy okazał się ad-aware). Poza tym ewentualnie coś do sprzątania np. CCleaner czy Spybot(jako jedynego antywirusa go nie polecam, ale jako druga linia czemu nie  zdaje się że się nawet za bardzo nie kłóci z innymi). Oczywiście to tylko przykłady, rzecz w tym żeby mieć cokolwiek.
No i oczywiście podstawą bezpieczeństwa i tak jest świadome korzystanie z komputera, a zwłaszcza internetu, nie instalowanie każdego syfu etc.
Reputacja:
4
Combofix to linia najmniejszego oporu. Jeżeli wcześniejszy skan antywirusowy nic nie zwróci, to zapuszczenie Combofixa sprawi, że cokolwiek miało być umrze.
Nie wiemy jaka to sieć, więc wydaje mi się racjonalne przyjęcie, że to normalne stałe łącze jest. W przypadku gdy to coś innego, to zaraz nas OP sprostuje. A w przypadku sieci osiedlowej, to śmiem twierdzić, że on był miał takie coś już na "dzień dobry". Dlatego teraz osiedlówki to gatunek zagrożony wyginięciem
CCleaner nie służy do usuwania adware i innych syfów! Spybot S&D już prędzej. Ale to samo działanie ma Combo. Tylko bardziej bezlitosne. I żaden antywirus nie jest potrzebny jak się nie ściąga syfu, kaman
Liczba postów: 27
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
08-07-2014, 21:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-07-2014, 21:11 przez emu23.)
Combofix to antybiotyk, antybiotyków się nie bierze bez recepty i tyle 
Co do sieci to tak teoretycznie pisałem, trochę tłumacząc czym jest ten dziwny ekran.
Wiem co robi CCleaner, a dodałem go bo jest przydatny i skoro już wymieniałem inne programy to uznałem, że warto o nim napisać.
Spybot vs Combo jw. Spybota można używać zapobiegawczo, Combo nie radzę.
Jasne, ale rzecz w tym że syf ściąga się bardzo łatwo: email, złośliwe strony, flash, torrenty(pomijając aspekty moralne  ) programy (i to nawet z oficjalnych stron - odważyłbyś się zainstalować nowego Truecrypta?  z resztą kto sprawdza checksumy instalatorów? ), lista jest baardzo długa, a doświadczenie uczy, że ludzie dają się nabierać. Brak AV to proszenie się o problemy.
Reputacja:
4
Ale tutaj recepta powinna być wystawiona: jeżeli leczenie domowe (antywir) nie zadziała, to trzeba walnąć szerokie spektrum i będzie git
Równie dobrze można by mu KeyPassa zapisać, też przydatna rzecz  Do tego Deffragler i będzie bania po całości
Combo się do prewencji nie nadaje, bo komu by się chciało ciągle zasysać nowe wersje?  A Spybot przynajmniej sam się aktualizuje
Przykład TrueCrypta bardzo chybiony, bo jak ktoś się nim bawi, to raczej rozumie temat i wie, że równie bezpieczne byłoby otwarcie wszystkich portów w routerze i napisanie hasła plain textem obok touchpada/na podkładce od myszki
Proponuje wstrzymać się z rozmową aż OP da nam jakiś meldunek, bo jeszcze się spamu wystraszy
Reputacja:
7
Dobra. Dzięki wszystkim za pomoc. Używam CCleaner raz w tygodniu. Skanuje kompa raz w miesiącu. Jednakże okazało się, że przez godzinę było coś takiego, bo był jakiś problem z siecią na osiedlu i wszyscy mieli przez godzinę to samo IP. Google zwariowalo, ale wszystko jest już ok. Naprawdę wielkie dzięki wszystkim za pomoc! Sorka, że tak późno odpowiadam, ale przez dłuższy czas miałem problemy z netem ogólnie (teraz też mam, więc pisze z telefonu).
|