31-08-2014, 12:39
Jak sądzicie czy jest możliwość i szansa na wypuszczenie pełnoprawnej niezależnej D3-ki na konsolkę przenośną? Niby blizzard o tym nic nie wspominał (?) ale może
Diablo 3 na Vite - jest szansa?
|
31-08-2014, 12:39
Jak sądzicie czy jest możliwość i szansa na wypuszczenie pełnoprawnej niezależnej D3-ki na konsolkę przenośną? Niby blizzard o tym nic nie wspominał (?) ale może
31-08-2014, 16:54
Możliwość na pewno jest, a szansa?
Raczej nie napalałbym się na to. Sony zapomniało o potencjale Vity (choć szef SCEE w wywiadzie po gamescomie mówił, że ją wspierają, ciekawe gdzie?) i nie wydaje pieniędzy na gry dużych wydawców, woli wydać je na PS4. Blizzard sam tego nie zrobi, za mała baza użytkowników, a skoro Sony nie sypnie workiem dinarów to D3 na Vicie jest marzeniem ściętej głowy. Oczywiście chciałbym się mylić i marzyć, że Sony niedługo wyskoczy z informacją o GTA:Los Santos Stories, Diablo3:Portable i Gran Turismo Vita, ale... No właśnie.
31-08-2014, 16:55
31-08-2014, 17:05
(31-08-2014, 16:55)Dark Archon napisał(a): ...co ma Sony do gry, którą produkuje Blizzard?Wbrew pozorom sporo. To od producenta konsoli zależy w dużym stopniu co będzie wydawane na dany sprzęt. Ot choćby ostatnia "afera" z Xbox One i nowym Tomb Raiderem - M$ sypnął dinarami i zapewnił sobie czasową wyłączność. Jakby Sony chciało to mogłoby skłonić Blizzard do zrobienia portu. To zdanie można też rozumieć jako pewien skrót myślowy - Sony wypięło się na własny sprzęt, więc żaden duży deweloper nie będzie na niego robił gier. Gdyby Sony nadal kochało Vitę i starało się zrobić z niej coś więcej niż akcesorium do PS4 to szanse na gry takie jak Diablo by wzrosły. Takie jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
31-08-2014, 17:18
(31-08-2014, 17:05)Ra-V88 napisał(a): Wbrew pozorom sporo. To od producenta konsoli zależy w dużym stopniu co będzie wydawane na dany sprzęt. No... ale to działa na odwrót. Firmy płacą, żeby coś się NIE POKAZAŁO na innej konsoli. Nie można zmusić developera, żeby wydał coś czego nie chce. Sony nie ma tu nic do gadania, decyzja zależy wyłącznie od Blizzard.
31-08-2014, 21:58
Archon, może masz rację, doświadczenie branżowe na pewno masz większe, ale nie wiem, czy dobrze zrozumiałeś o co mi chodziło.
Blizzard nie jest zainteresowany (tak jak większość dużych developerów) robieniem gier na Vitę, bo widzą, że Sony o tej konsoli zapomniało, oraz nie jest na tyle dużo sprzedanych egzemplarzy, żeby projekt na pewno na siebie zarobił, to fakt, ale Sony ma tu stosunkowo dużo do gadania. Gdyby przekonali Blizzard, że jeśli zrobią Diablo na Vite to dostaną kilka worków dinarów to Blizzard byłby bardziej zainteresowany i mógł poważnie rozważyć taką propozycję, bo wiedzieliby, że gra i tak się zwróci w dużej części z pieniędzy Sony. Pieniądze z Diablo i darmowa reklama od Sony są, Blizzard wygrywa. Ludzie rzucają się na Vitę co w połączeniu z zarobkami na Diablo i innych grach z nawiązką rekompensuje fakt pieniędzy danych Blizzardowi, Sony też wygrywa. Jednak Japończycy nie uważają Vity za konsolę, tylko osobny ekran do PS4 z funkcją odtwarzania indyków.
01-09-2014, 21:06
I wszyscy się radują, bawią i żyją długo i szczęśliwie
![]() Tak naprawdę nie ma szans żeby Diabeł pokazał się na Vicie. Przede wszystkim dlatego, że jest za mała baza użytkowników i Sony samo już tę konsolkę powolutku wygasza. To w sumie strasznie smutne, bo Vita jest bardzo fajnym sprzętem z potencjałem, a takiego Diabeła chętnie bym zgarnął, mimo że ogarnąłem kilkukrotnie na PC. Coż czynić, biznes jest biznes. Może za sto lat, jak Blizzard będzie się brał za promocję Diablo 4, zrobią jakąś reedycję na Vitę. Oczywiście jeśli ta będzie jeszcze istniała na rynku.
02-09-2014, 11:58
ale wypuszczenie diablo 3 na vite by rozszerzyło grono użytkowników. sam bym kupił specjalnie vitę dla tej gry - sądzę więc, że obie strony by skorzystały
02-09-2014, 21:58
Ale nadal pozostaje problem tego, że Sony samo wypięło się na Vitę. Jak w takim układzie developerzy mają wspierać system, którego nie wspiera nawet jego producent?
02-09-2014, 22:26
Wydawanie dużych gier na PSP było nieopłacalne, bo mimo dużej bazy użytkowników piractwo było ogromne.
Na Vitę duże gry również są nieoplacalne, bo nie ma użytkowników. Duże studio developerskie nie może wyjść z założenia, że ich gra będzie system-sellerem. Jeśli Sony zechciałoby przekazać część budżetu PS4 na PSV to sprawa wyglądałaby inaczej. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|