Liczba postów: 18
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
28-12-2014, 01:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-12-2014, 01:05 przez troczki.)
Cześć,
mam pytanie czy jest możliwość wymiany mojej karty graficznej na GTX980 ? Mój aktualny komputer kupiłem w sierpniu i zauważyłem że karta graficzna odstaje mocą od reszty komponentów. Ostatnio chciałem uruchomić Metro2033 na full detalach i rozdzielczości 1080p, a tu nagle zgrzyt bo karta nie wyciąga nawet 30fps w ciasnym pomieszczeniu. :/
Moja aktualna specyfikacja komputer:
Procesor-Intel Core i5-3570, Quad Core, 3.40GHz, 6MB, LGA1155, 22nm, 77W, VGA, TRAY/OEM
Płyta główna-ASUS Z77-A, Z77, DualDDR3-1600, SATA3, RAID, GBLAN, ATX
Pamięci ram-2x-Kingston HyperX 4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM Blu
Dyski twarde:
-Seagate Barracuda, 3.5", 2TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache
-SSD Adata XPG SX910 128GB SATA3, Speed 550/530MBs, IOPS 85K
-Samsung HD502HI 500GB
Obudowa-AEROCOOL GT ADVANCE BLACK obudowa ATX, USB 3.0, bez zasilacza
Karta Graficzna- Gigabyte GeForce GTX750 OC, 2GB DDR5 (128 Bit)
Chłodzenie procesora-Cooler Master wentylator Hyper TX3 EVO
Zasilacz-Chieftec zasilacz CTG-500-80P, 500W
Mam nadzieje że mi pomożecie.  I że moderacja nie wyśle mnie z kwitkiem.
Pozdrawiam, Troczki. :d
Liczba postów: 294
Liczba wątków: 8
Reputacja:
120
Wymiana karty pociągnie za sobą wymiane przedewszystkim płyty głównej na taką która obsługuje procesory haswell(Z87) co za tym idzie i sam procesor jest do wymiany(miałbyś do wymiany tylko płyte główną gdybyś miał 3570k i go podkręcił do 4.5 Ghz[tyle bez problemu wyciągają]ale niestety nie masz  ) To że kupisz gtx 980 pozwoli ci grać w może 50 fpsach ale byś musiał zainwestować dodatkowe wentylatory w obudowie, chłodzenie niestockowe na procesor(jeśli nie masz) i zasilacz, bo ten który posiadasz starczy na styk, a one tego nie lubią. Przydał by się zasilacz o mocy co najmniej 650-700 wat i nie mniejszej sprawności niż 80+Bronze.
Moją radą jest żebyś zmniejszył trochę detale bo jeśli chodzi o metro to ma takie opcję graficzne że GTX 980 nie osiągnie 60 klatek na ultra przy full HD.
a jak już chcesz inwestować to kup GTX 780 bo do twojego zestawu nic więcej nie osiągniesz niż to co oferuje ta karta.
P.S Kup PS4
Reputacja:
0
(28-12-2014, 01:26)Dekakura napisał(a): Wymiana karty pociągnie za sobą wymiane przedewszystkim płyty głównej na taką która obsługuje procesory haswell(Z87) co za tym idzie i sam procesor jest do wymiany(miałbyś do wymiany tylko płyte główną gdybyś miał 3570k i go podkręcił do 4.5 Ghz[tyle bez problemu wyciągają]ale niestety nie masz ) To że kupisz gtx 980 pozwoli ci grać w może 50 fpsach ale byś musiał zainwestować dodatkowe wentylatory w obudowie, chłodzenie niestockowe na procesor(jeśli nie masz) i zasilacz, bo ten który posiadasz starczy na styk, a one tego nie lubią. Przydał by się zasilacz o mocy co najmniej 650-700 wat i nie mniejszej sprawności niż 80+Bronze.
Moją radą jest żebyś zmniejszył trochę detale bo jeśli chodzi o metro to ma takie opcję graficzne że GTX 980 nie osiągnie 60 klatek na ultra przy full HD.
a jak już chcesz inwestować to kup GTX 780 bo do twojego zestawu nic więcej nie osiągniesz niż to co oferuje ta karta.
P.S Kup PS4
A mógłbyś mi dobrać GTX780 do tego zestawu ??? I czy na takim zestawie będę mógł uruchamiać nowe gry w 1080p i 30fps przez najbliższe 2 lata. :/
Liczba postów: 33
Liczba wątków: 0
Reputacja:
1
@troczki, wygląda na to, że kupiłeś gotowca. Cóż, rzeczywiście karta graficzna znacząco odstaje wydajnościowo od reszty zestawu.
Jak na sierpień tego roku, również sama platforma jest źle dobrana, m.in. ze względu na starą generację procesora, oraz połączenie płyty do OC z procesorem nie do OC. Niemniej jednak posiadane przez Ciebie komponenty są na tyle wydajne, że spokojnie można pokusić się o zmianę GPU na wydajniejszy model. Ze względu na brak możliwości OC procesora, polecałbym wymianę karty na coś pokroju GTX 770 / R9 280X, ewentualnie R9 290. Bez problemu pograsz na nich w najnowsze gry na wysokich detalach w 1080p na przyzwoitej licznie FPS. Karty te nadal można dorwać na allegro jako używane, lecz na stosunkowo długiej gwarancji i w dobrej cenie.
Wsadzanie GTX 980 do tego zestawu jest jednak trochę na wyrost. Można by się jeszcze pokusić o GTX 970, lecz w takim wypadku dobrym pomysłem była by wymiana CPU na wersję umożliwiającą podkręcanie, tak by mieć z owego GTX'a jak najwięcej korzyści.
@Odnosząc się do postu Dekakura/ry, chciałbym wyjaśnić kilka kwestii z jego postu.
Cytat:Wymiana karty pociągnie za sobą wymiane przedewszystkim płyty głównej na taką która obsługuje procesory haswell(Z87) co za tym idzie i sam procesor jest do wymiany(miałbyś do wymiany tylko płyte główną gdybyś miał 3570k i go podkręcił do 4.5 Ghz[tyle bez problemu wyciągają]ale niestety nie masz
Procesor i5 3570 i 3570k to procesory z serii Ivy Bridge. Chipset Z77, który autor tematu posiada umożliwia podkręcanie procesorów tej serii w wersji K, więc kompletnie niezrozumiała jest tu sugestia wymiany płyty na Z87 przy ewentualnej przesiadce na 3570k.
Cytat:o że kupisz gtx 980 pozwoli ci grać w może 50 fpsach ale byś musiał zainwestować dodatkowe wentylatory w obudowie
Nie rozumiem zależności, GTX 980 nie jest na tyle gorącą karta, by stockowa wyżej wymieniona obudowa (choć nie jest najwyższej klasy) nie dała rady zapewnić odpowiedniego obiegu powietrza i jednocześnie odpowiedniej temperatury dla podzespołów.
Zbędny wydatek.
Cytat:i zasilacz, bo ten który posiadasz starczy na styk, a one tego nie lubią.
Zasilacz jeśli jest sprawny, bez problemu poradziłby sobie tak z GTX 980 jak i z całym zestawem.
Cytat:Przydał by się zasilacz o mocy co najmniej 650-700 wat i nie mniejszej sprawności niż 80+Bronze.
Może jeszcze 1KW, co? Zapotrzebowanie na prąd Maxwelli uległo znacznej redukcji względem poprzedniej generacji topowych kart. Solidny zasilacz 500W wystarczy w zupełności, a taki właśnie autor posiada. Nie ma to jak nie mieć wiedzy na dany temat i kazać komuś kupić coś, co zupełnie nie jest mu potrzebne. Łatwo się wydaje czyjeś pieniądze.
Ogólnie to Metro jest słabo zoptymalizowane i nie ma szans by GTX 750 poradził sobie z nim na full ustawieniach w Full HD.
Reputacja:
0
(28-12-2014, 22:36)Stallion napisał(a): @troczki, wygląda na to, że kupiłeś gotowca. Cóż, rzeczywiście karta graficzna znacząco odstaje wydajnościowo od reszty zestawu.
Jak na sierpień tego roku, również sama platforma jest źle dobrana, m.in. ze względu na starą generację procesora, oraz połączenie płyty do OC z procesorem nie do OC. Niemniej jednak posiadane przez Ciebie komponenty są na tyle wydajne, że spokojnie można pokusić się o zmianę GPU na wydajniejszy model. Ze względu na brak możliwości OC procesora, polecałbym wymianę karty na coś pokroju GTX 770 / R9 280X, ewentualnie R9 290. Bez problemu pograsz na nich w najnowsze gry na wysokich detalach w 1080p na przyzwoitej licznie FPS. Karty te nadal można dorwać na allegro jako używane, lecz na stosunkowo długiej gwarancji i w dobrej cenie.
Wsadzanie GTX 980 do tego zestawu jest jednak trochę na wyrost. Można by się jeszcze pokusić o GTX 970, lecz w takim wypadku dobrym pomysłem była by wymiana CPU na wersję umożliwiającą podkręcanie, tak by mieć z owego GTX'a jak najwięcej korzyści.
@Odnosząc się do postu Dekakura/ry, chciałbym wyjaśnić kilka kwestii z jego postu.
Cytat:Wymiana karty pociągnie za sobą wymiane przedewszystkim płyty głównej na taką która obsługuje procesory haswell(Z87) co za tym idzie i sam procesor jest do wymiany(miałbyś do wymiany tylko płyte główną gdybyś miał 3570k i go podkręcił do 4.5 Ghz[tyle bez problemu wyciągają]ale niestety nie masz
Procesor i5 3570 i 3570k to procesory z serii Ivy Bridge. Chipset Z77, który autor tematu posiada umożliwia podkręcanie procesorów tej serii w wersji K, więc kompletnie niezrozumiała jest tu sugestia wymiany płyty na Z87 przy ewentualnej przesiadce na 3570k.
Cytat:o że kupisz gtx 980 pozwoli ci grać w może 50 fpsach ale byś musiał zainwestować dodatkowe wentylatory w obudowie
Nie rozumiem zależności, GTX 980 nie jest na tyle gorącą karta, by stockowa wyżej wymieniona obudowa (choć nie jest najwyższej klasy) nie dała rady zapewnić odpowiedniego obiegu powietrza i jednocześnie odpowiedniej temperatury dla podzespołów.
Zbędny wydatek.
Cytat:i zasilacz, bo ten który posiadasz starczy na styk, a one tego nie lubią.
Zasilacz jeśli jest sprawny, bez problemu poradziłby sobie tak z GTX 980 jak i z całym zestawem.
Cytat:Przydał by się zasilacz o mocy co najmniej 650-700 wat i nie mniejszej sprawności niż 80+Bronze.
Może jeszcze 1KW, co? Zapotrzebowanie na prąd Maxwelli uległo znacznej redukcji względem poprzedniej generacji topowych kart. Solidny zasilacz 500W wystarczy w zupełności, a taki właśnie autor posiada. Nie ma to jak nie mieć wiedzy na dany temat i kazać komuś kupić coś, co zupełnie nie jest mu potrzebne. Łatwo się wydaje czyjeś pieniądze.
Ogólnie to Metro jest słabo zoptymalizowane i nie ma szans by GTX 750 poradził sobie z nim na full ustawieniach w Full HD.
Stallion bardzo dziękuje za potwierdzenie moich domysłów bo gdy dostałem w czerwcu specyfikacje od informatyka i zapytałem się o możliwość wymiany karty i procesora. Otrzymałem odpowiedź "jest to nie możliwe przez tą płytę główną". Ale i tak go kupiłem bo potrzebowałem kompa do skończenia zleceń. Więc teraz szybka piłka. Czy mógłbyś mi dobrać GTX780 do tego zestawu ? Z procesorem sobie sam dam radę, ale z kartą już niekoniecznie. :P
Liczba postów: 191
Liczba wątków: 6
Reputacja:
13
Liczba postów: 294
Liczba wątków: 8
Reputacja:
120
31-12-2014, 23:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2014, 23:25 przez Dekakura.)
[quote pid='69710' dateline='1419795373']
[/quote]
Odniosę się do tego cytatu żeby było wszystko jasne. Bo zostałem źle zrozumiany, pisałem w nawiasie co MÓGŁBY ZROBIĆ autor posta gdyby posiadał 3570k a nie że wymiana na ten model procesora pociągnęła by za sobą wymianę na Z87.
Zgadzam się też z sugestią stalliona co do kart. Nie ma sensu przeinwestowywać pow. GTX 770 / R9 280X ponieważ reszta podzespołów i tak nie pozwoli na wyższy upgrade.
@AME
Jak byś czytał to byś się dowiedział że GTX 780 jest nie trafiony bo nic mu nie da i w takim podpowiadanie GTXa 970 nie ma sensu.
Liczba postów: 191
Liczba wątków: 6
Reputacja:
13
01-01-2015, 01:56
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-01-2015, 02:51 przez Ame.)
Gdybyś miał świadomość różnicy w wydajności pomiędzy Ivy Bridge i Haswellem to byś nie mówił, że nic mu to nie da. Nie mogę się z poprzednimi postami zgodzić.
Ten procesor w zależności od gier ograniczałby kartę w małym stopniu(strategie kochające procesory) lub w ogóle.
Poza tym koncept bottleneckowania jest dla mnie nieco źle rozumiany. Prawda jest taka, że jeżeli oba podzespoły są w miarę równe to wszystko zależy od tego na co stawia gra. Żeby w tym przypadku(i5 3570 + 970) mówić o ograniczaniu wszystkie gry musiałyby korzystać z CPU i GPU w równym stopniu, a to jak wiadomo raczej się nie zdarza. Jeżeli gra będzie stawiać mocno na GPU to się okaże, że to karta ograniczy CPU i vice versa. Mowa tu o w miarę równych podzespołach, bo Pentium 4 z r9 280 będzie oczywistym brakiem balansu.
Przez wyjście Haswelli patrzycie z góry na poprzednią generację jakby nagle stała się powolna, bo nie jest najnowsza. Nikomu nie poleciłbym wymienić Ivy na Haswella, bo wzrost wydajności jest niezwykle nieadekwatny do tego co trzeba zapłacić. I tak wiem, że nikt tego tu nie poleca, ale chcę podkreślić, że i5 3570/K to dobry procesor i nie ustępuje mocą Haswellom tak jak niektórzy sądzą i pociągnie GTX 970. Jakby autor posiadał i5 4570 zamiast 3570 to nagle dostałby magicznego przypływu mocy? To tak nie działa.
Ostatecznie można niewiele dopłacić i kupić wersję K. Wtedy to już problem znika.
Liczba postów: 2
Reputacja:
0
Nie wiem czy temat wciąż aktualny, ale prawie dostałem raka czytając niektóre wypowiedzi.
Dywagacje na temat wydajności i5-3570 są po prostu śmieszne. Ivy Bridge są minimalnie słabsze od Haswella, możecie to sobie zobaczyć w każdym teście dostępnym w internecie. Co więcej, są wykonane w tym samym procesie miniaturyzacji (22 nm). Procesor, który OP posiada jest wciąż lepszy w grach niż każdy inny od 'czerwonej' konkurencji. Żadna karta graficzna dostępna obecnie na rynku nie jest w stanie cierpieć z powodu bottleneckingu w tej konfiguracji.
Jedynym problemem będzie zasilacz. Architektura Maxwell faktycznie charakteryzuje się niższym poborem energii, jak to zwykle bywa przy nowych kartach. Twój zasilacz co prawda spełnia jej minimalne zapotrzebowanie na energię według NVidii, ale nie jest on sprzętem z najwyższej półki. Lepiej zapobiegać ewentualnym bluescreenom i zaopatrzyć się w zasilacz co najmniej 600W, który ma przynajmniej ten brązowy certyfikat 80+ (tak naprawdę nie wiadomo czy ten Chieftec dałby radę, bo nie ma certyfikatu, nikt tego oficjalnie nie sprawdzał - chyba że Chieftec wewnętrznie). To byłby wydatek mniejszy niż 300 zł, co przy koszcie karty jest praktycznie niczym.
Mam nadzieję, że pomogłem.
Przy okazji chciałbym powitać forum, gdyż jest to mój pierwszy post.
Reputacja:
1
06-01-2015, 04:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-01-2015, 04:08 przez Stallion.)
@UP
Cytat:Dywagacje na temat wydajności i5-3570 są po prostu śmieszne. Ivy Bridge są minimalnie słabsze od Haswella, możecie to sobie zobaczyć w każdym teście dostępnym w internecie.
Średnio jest to około 10% w porównaniu do niekręconego Haswella pokroju i5 4460. Niekiedy mniej, niekiedy więcej. Zależy od reszty konfiguracji i przede wszystkim gry. W porównaniu do kręconych Haswelli różnice bywają jednak większe. Tak samo do kręconych Ivy.
Cytat:Co więcej, są wykonane w tym samym procesie miniaturyzacji (22 nm). Procesor, który OP posiada jest wciąż lepszy w grach niż każdy inny od 'czerwonej' konkurencji.
Tak, w znacznej większości wypadków jest wydajniejszy od procesorów AMD w grach.
Cytat:Żadna karta graficzna dostępna obecnie na rynku nie jest w stanie cierpieć z powodu bottleneckingu w tej konfiguracji.
W niektórych grach bardziej wymagających dla CPU, to właśnie procesor, w połączeniu np. właśnie z GTX 980 którego odradzałem w tym wypadku, będzie słabszym ogniwem pod względem wydajności. Niemniej nadal będzie sobie w takim połączeniu z taką kartą graficzną dość dobrze radził, to prawda. Na pewno jeśli ktoś twierdzi, że ten procesor jest słaby bo nie jest najnowszy to grubo się myli i nie wie o czym mówi. Najrozsądniej jednak będzie kupić coś z niżej półki do takiego zestawu.
Cytat:Jedynym problemem będzie zasilacz. Architektura Maxwell faktycznie charakteryzuje się niższym poborem energii, jak to zwykle bywa przy nowych kartach.
Niestety nie jest tak kolorowo, często bywa, że te same konstrukcje widzi się przez dwie generacje, tyle, że pod inną nazwą.
Cytat:Twój zasilacz co prawda spełnia jej minimalne zapotrzebowanie na energię według NVidii,
te wymagania jeśli chodzi o waty odnoszą się bardziej do zasilaczy no-name, tak by jak najbardziej zniwelować ryzyko awarii, więc nie ma co sobie ich brać do serca.
Cytat:ale nie jest on sprzętem z najwyższej półki.
To prawa, niemniej jest to konstrukcja na tyle solidna, że jeśli jest w pełni sprawna, to bez problemu podoła powyższej konfiguracji w połączeniu np z gtx 970.
Cytat:Lepiej zapobiegać ewentualnym bluescreenom i zaopatrzyć się w zasilacz co najmniej 600W,
Bzdura, tak na dobrą sprawę to solidna 450-tka dała by sobie z tym komputerem (w połączeniu maxwellem z wyższej półki) radę bez problemu i bez żadnych bluescreenów.
Cytat:który ma przynajmniej ten brązowy certyfikat 80+ (tak naprawdę nie wiadomo czy ten Chieftec dałby radę, bo nie ma certyfikatu, nikt tego oficjalnie nie sprawdzał - chyba że Chieftec wewnętrznie).
Certyfikat to jedno, a konstrukcja samego zasilacza to drugie. Wystarczy spojrzeć na niby to brązowe zasilacze od SPC, które są w rzeczywistości szrotem. http://www.overclock.pl/articles/show/id...dsumowanie
Cytat:To byłby wydatek mniejszy niż 300 zł, co przy koszcie karty jest praktycznie niczym.
Konstrukcje wyraźnie tańsze bez problemu dały by sobie z tym zestawem radę.
Liczba postów: 2
Reputacja:
0
Jesteśmy tu przede wszystkim po to, żeby pomóc koledze u góry, a nie komentować każdą linijkę postu powyżej  . Może i solidny zasilacz 450W da sobie radę, ale to jest myślenie na krótką metę. Karty Maxwell, jak sam powiedziałeś, na tą chwilę nie pobierają wiele energii, ale następne wykonane w tej samej litografii prawdopodobnie będą pobierały więcej. Za trzy lata OP ani nie wymieni karty, ani nie dorzuci drugiej do SLI z zasilaczem 450W. Dobry zasilacz 600W jest takim minimum, które pozwala w przyszłości przy rozbudowie nie martwić się ewentualnym brakiem mocy. Kupowanie części do komputera 'aby na tą chwilę starczyło' jest nieopłacalne w dłuższym rozrachunku.
Reputacja:
1
08-01-2015, 21:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-01-2015, 21:02 przez Stallion.)
Cytat:Jesteśmy tu przede wszystkim po to, żeby pomóc koledze u góry, a nie komentować każdą linijkę postu powyżej .
Uwierz mi, odpowiedziałem na poszczególne elementy Twojego postu, by pomóc autorowi tematu.
Cytat:Może i solidny zasilacz 450W da sobie radę, ale to jest myślenie na krótką metę.
To nie była moja propozycja odnośnie zasilacza, a jedynie fakt, który chciałem przekazać, jednocześnie pokazując, że suche 600 watt jest tu jak najbardziej zbędne.
Cytat:Karty Maxwell, jak sam powiedziałeś, na tą chwilę nie pobierają wiele energii, ale następne wykonane w tej samej litografii prawdopodobnie będą pobierały więcej.
Skąd wiesz, że będą? Masz kryształową kulę? Oprócz podnoszenia zegarów, producenci kart mimo użycia tego samego rdzenia, zazwyczaj starają się w serii zachować co najmniej podobny (jak nie obniżyć) pobór prądu przez dany segment mimo zwiększenia taktów. Mimo to zapas przy 450-500 watt jest na tyle spory, że powinno to wystarczyć w zupełności również na ewentualną wymianę komponentów w przyszłości.
Cytat:Za trzy lata OP ani nie wymieni karty, ani nie dorzuci drugiej do SLI z zasilaczem 450W.
Dlaczego nie wymieni karty? Za trzy lata zapewne karty będą pobierać jeszcze mniej prądu. Jest to związane z aktualnym trendem obniżania poboru energii przez sprzęt elektroniczny, również przez karty graficzne. Można to łatwo prześledzić przyglądając się takim produktom przez ostatnie kilka lat.
Kolejna sprawa, że w tej chwili SLI jest zupełnie nieopłacalnym rozwiązaniem pod względem poboru prądu przez taki setup i kosztów drugiego GPU względem przyrostu wydajności w wielu grach. Tym bardziej przy takim zestawie. M.in. dlatego, że jego płyta główna
nie wspiera SLI.
Cytat:Dobry zasilacz 600W jest takim minimum, które pozwala w przyszłości przy rozbudowie nie martwić się ewentualnym brakiem mocy.
Bzdura. Solidny zasilacz 500 watt wystarczy do praktycznie każdej konfiguracji single GPU. 600 watt jest tu kompletnie zbędne i podawane bez żadnych konkretnych argumentów. Dodatkowo blado to wygląda wspomnianej przeze mnie tendencji obniżania poboru prądu przez komponenty komputerowe.
Cytat:Kupowanie części do komputera 'aby na tą chwilę starczyło' jest nieopłacalne w dłuższym rozrachunku.
Kupowanie części na zapas jest nieopłacalne w dłuższym[color=#000000](i krótszym zresztą też) rozrachunku. Dlaczego? Co chwila wychodzi jakaś nowa technologia, nowa karta graficzna, nowy DirectX itd. Kupowanie płyty głównej za 1500 zł nie da Ci tego, że będziesz mógł tam wkładać ciągle nowe procesory i wszelkie inne komponenty przez najbliższe kilka lat. Dlatego kupowanie na zapas a nie na konkretne potrzeby i na "miarę" jest bez sensu. Akurat zasilacz jest tutaj komponentem, który stosunkowo najbardziej jest podatny na użycie w przyszłości, niemniej kupowanie zasilacza do tego zestawu, o mocy która już teraz zupełnie nieuzasadniona i niepotrzebna, jest bez sensu, ponieważ  /color]
- solidny zasilacz około 500 watt wystarczy w zupełności do obecnie planowanej konfiguracji
- zasilacz taki wystarczy aktualnie do każdego zestawu single GPU, więc wątpliwe, że nie podoła innemu nowemu single GPU w przyszłości
- Multi GPU jest teraz zupełnie nieopłacalne, wątpie żeby się to zmieniło za owe "3 lata" o których wspomniałeś, tym bardziej, że będą to już wtedy stare GPU i możliwe, że nie będą wpierać ówczesnych technologii
-jego płyta główna nie wspiera SLI (choć i tak będzie to już na tyle leciwy sprzęt, że nikt nie będzie się tym przejmował).
|