Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Oldschool... › Konsole Stacjonarne v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 ... 11 Dalej »

Problem! :( Funstation 3
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Problem! :( Funstation 3
AdrianKotARHN Offline
Pong
*
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 2
Reputacja: -1
Brick  27-12-2015, 19:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2015, 20:03 przez AdrianKotARHN.)
Mam Konsole FunStation 3,I Ja Nie Wiem,Jak Można Podłączyć RCA(Chinch)[2] Do Monitora (Przez VGA)[1] 1020x768.

Nie Wiem, Czy Musze Jakiś Specjalny Konwerter,Adapter Czy Coś Takiego :/

Proszę O Pomoc.

Z Góry Dzięki! Grinning

[1] Też Bez Wahania Mogę Podłączyć Przez DVI (Mam Konwerter VGA-DVI)
[2] Jak By Co, Chodzi Mi O RCA Czyli Kolor Żółty(Yellow) I Czerwony (RED)
Szukaj
Odpowiedz
Etheor Offline
Ⓐ▼▲, Ⓐ▼▲
*
Liczba postów: 35
Liczba wątków: 4
Reputacja: 19
28-12-2015, 21:22
Raczej może być ciężko, chyba, że posiadasz w karcie grafiki w/w. Wszelkie przelotki typu VGA-RCA jak na obrazku:
[Obrazek: 20_1285324382.jpg]
Prawdopodobnie nie podejdą i będziesz miał problemy, aż uznasz, że lepiej wyrzucić to i podpiąć konsolkę do telewizora CRT.
[Obrazek: a4J9L.png]
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
MartiusR Offline
Game & Watch
**
Liczba postów: 79
Liczba wątków: 17
Reputacja: 9
31-12-2015, 23:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2015, 23:10 przez MartiusR.)
Głownym problemem (przez który  podłączenie konsoli przez prostą przejściówkę w stylu tej, którą pokazał Etheor) są parametry sygnału video (z tego co wiem, chodzi głównie o rozdzielczość i częstotliwość sygnału). Rozwiązaniem są urządzenia, które ogólnie zwie się "VGA Boxami". Problem w tym, że te lepsze (i bardziej wszechstronne, nadające się również do ośmio- i  szesnastobitowych konsol) potrafią być bardzo drogie.

Ja osobiście natknąłem się na podobny problem przy próbie podłączenia mojego Mega Drive'a do monitora. Poradziłem sobie z pomocą Arcade HD Convertera (do nabycia na ebayu za około 120 złotych), ale potrzebowałem do tego dodatkowego okablowania (szczegóły znajdziesz w tym poście:
http://forum.arhn.eu/Temat-Czy-ta-przejś...7#pid75127)

Problem polega na tym, że to urządzenie nie współpracuje z sygnałem kompozytowym (jedynie komponentowym i RGB), a przyznam szczerze, że nie mam pojęcia, czy istnieją pasujące do famiclonów kable AV SCART-owe (i czy famiclony je obsługują).

Swego czasu spróbowałem również tego urządzenia:
http://www.dx.com/p/digital-computer-tv-...oWJaidsiSo

Ono ma tę zaletę, że nic nie musisz dokupywać (potrzebujesz tylko kabla VGA, żeby podłączyć to do monitora), wszystko jest w zestawie i obsłuży nawet standardowy kabelek AV kompozytowy (dodatkowym plusem jest to, że obsługuje dźwięk, więc nie musisz zaopatrywać się dodatkowo w przejściówkę z chincha do jacka). Minus... Cóż, niska jakość. Jak podłączyłem mojego MD do tego urządzenia, to niby jakość obrazu nie była zła, tyle że... był czarno-biały. To znaczy z różnymi odcieniami szarości, ale mimo wszystko (zmiana trybu wyświetlania nie pomagała). Jak spróbowałem z PS2, to kolory były, ale obraz był, delikatnie rzecz ujmując, słabej jakości).

Konkludując - to jest możliwe, ale nie jest tanie. Najtańsze urządzenia tego typu to koszt stu złotych z kawałkiem - a przy najtańszych albo dostajesz słabą jakość obrazu, albo musisz kombinować z dodatkowym okablowaniem (jak to było w przypadku wspomnianego Arcade HD Convertera). Porządniejsze urządzenia tego typu to już koszt kilkuset złotych, a zdarzają się nawet monstra o cenie rzędu dwóch tysięcy złotych (sic!), niestety, nie dane mi było lepszych urządzeń tego typu przetestować :P

Ogólnie ciężko trochę w necie o informacje, które urządzenia działają z jakimi konsolami "starej daty". Czytując informacje na wielu stronach dowiadywałem się, że teoretycznie Arcade HD Converter powinien w ogóle nie współpracować z moim Mega Drive'm, a jednak współpracował.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 16-06-2025, 19:48 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.