Ankieta: Dobry poradnik?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Ta!
75.00%
18 75.00%
Njeee ;<
25.00%
6 25.00%
Razem 24 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Terraria - Jak w to grać?
05-06-2011, 14:22,
Terraria - Jak w to grać?
Elo!
Postanowiłem napisać poradnik dla nowych graczy, którzy jeszcze nie wiedzą jak grać w Terrarię. Opiszę to w kilku punktach pomagając sobie screenami. Do dzieła!

Spis treścIAngry/b]
[b]1.
Co to jest terraria?
2. Jak stworzyć postać?
3. Jak w nią grać?

1. Co to jest terraria?
Terraria jest sandboxową grą, w której głównie chodzi o przetrwanie następnej nocy, zdobywanie coraz to lepszych surowców i ekwipunku oraz eksplorowanie wielkiego Terrariowego świata. Wcielamy się w ludzika, który zaczyna od drewnianego miecza i małej, skromnej chatki kończąc na mieczu świetlnym i ekwipunku z demonitu (to przykład).

2. Jak stworzyć postać?
Na początek powinniśmy kliknąć w Single Player, następnie Create Character. Potem ,,ubieramy'' naszego bohatera w kolory i wybieramy mu imię. Następnie powinniśmy stworzyć własny świat, klikając w Create World, wybierając rozmiar i nazywając go. Po jakiejś minucie możemy wejść do świata gry.

3. Jak w nią grać?
Przede wszystkim powinniśmy ściąć trochę drzew, następnie uzbierać trochę piachu i skał (piachu ok. 20 i skał też 20). Na początku mamy do dyspozycji jedynie miedziany kilof i miedzianą siekierkę. Drzewa ścinamy przy konarze, aby oszczędzić sobie wysiłku. Jeżeli ktoś zna trochę angielski może zagadać z Guide - przewodnikiem, który też nam trochę pomoże. Następnie za pomocą kilofa (zadaje on 4 obrażenia a siekierka tylko 2) zabijamy kilka slimów i zbieramy z nich żel, z którego robimy pochodnie.
[Obrazek: screen1m.png]

Następnym krokiem będzie znalezienie miejsca na domek. W tym celu udajemy się w podróż (najlepiej niedaleko) i po odnalezieniu danego terenu wyrównujemy go.
[Obrazek: screen2s.png]

Następnie budujemy formę domku, którą dokończymy zaraz.
[Obrazek: screen3y.png]

Po ukończeniu budowy powinniśmy zrobić Workbench - stół do craftingu, który daje nam więcej możliwości. Powinniśmy zrobić drzwi, młotek i miecz. Tylko młotkiem możemy zniszczyć np. drzwi i workbench. Mieczem z kolei możemy szybciej i skuteczniej zabijać potwory.
[Obrazek: screen4b.png]

Następnie powinniśmy zrobić trochę Wooden platformów i używając ich jako drabinek podkopać się trochę niżej. Następnie drążymy mały tunelik w którąś ze stron i wykładamy go np. drewnem. Potem wracamy do workbencha i robimy Furnance - piec. W piecu możemy przepalić np. piach aby otrzymać szkło lub np. Iron ore (rudę żelaza) aby otrzymać żelazną sztabkę. Uważajcie podczas kopania na ,,zielone klocki'', które w rzeczywistości są klockami dirta porośniętymi trawą. Niszczcie je, aby trawa nie rosła w waszej kopalni gdyż przez to mogą się pojawiać potwory.
[Obrazek: screen5cf.png]

Następnym krokiem jest zrobienie drugiego tuneliku i wyłożenie go czymś (tylko nie dirtem Laughing). Potem, ze szkła robimy kilka butelek a z drewna stół. Nasz stół kładziemy w drugim tuneliku, a na nim butelkę. Tak oto zrobiliśmy stół alchemiczny. Przy nim możemy robić np. mikstury leczące z 1 muchomora, 2 butelek i 2 glutów - w zamian za to otrzymujemy dwie butelki ,,wywaru''. Jeżeli mamy trochę żelaza możemy zrobić sobie również skrzynię, w której możemy chować przedmioty.
[Obrazek: screen6tl.png]

Potem możemy powiększać naszą kopalnie na różne strony i zdobywać coraz to lepsze surowce.

Mam nadzieję, że mój poradnik komuś pomógł. Wbijajcie też na mój kanał na Youtube, na którym codziennie pojawiają się jakieś odcinki z Terrari - NiemcuLP. Pozdrowionka!

NiemcuLP - kanał z Let's Play'ami oraz poradnikami z różnych gier prowadzony przeze mnie - zapraszam. Nie zapomnijcie zostawić komentarza i oceny!

Jeżeli pomogłem ci w jakimś z moich poradników na forum bądź na Youtube - wciśnij +1
Odpowiedz
05-06-2011, 15:32,
Re: Terraria - Jak w to grać?
Reput leci, dobry poradnik, oby tak dalej !
Odpowiedz
05-06-2011, 22:17,
Człowieku! Najlepszy poradnik na forum :o
Bądź dalej taki aktywny

Nabijam Referal'e w LoLu. Zagraj i wbij 5lvl. Nick: QuanPL

Pomogłem? Daj [Obrazek: postbit_reputation.gif] pod postem.
Odpowiedz
06-06-2011, 17:45,
Jeden duży plus tego poradnika... Screenshoty Smiling Ale i tak za chiny go nie ogarniam Laughing

Witam,
Jestem Dzemikkk. Oglądając ten serwis pewnie już zdążyłeś zobaczyć moje posty i moje nastawienie do świata Smiling Także nie krytykuj mnie jeśli nie jest to konieczne.

Nie pogardzę plusem Smiling

Zapraszam też na mój kanał YouTube:
http://www.youtube.com/user/Dzemikkk1?feature=mhee
Odpowiedz
06-06-2011, 21:54,
Dzemikkk napisał(a):Jeden duży plus tego poradnika... Screenshoty Smiling Ale i tak za chiny go nie ogarniam Laughing

Zależy od gustu czytelnika Laughing

NiemcuLP - kanał z Let's Play'ami oraz poradnikami z różnych gier prowadzony przeze mnie - zapraszam. Nie zapomnijcie zostawić komentarza i oceny!

Jeżeli pomogłem ci w jakimś z moich poradników na forum bądź na Youtube - wciśnij +1
Odpowiedz
06-06-2011, 22:00,
Jest błąd, gdyż skrzynie robimy z 3 sztabek żelaza.

Zobaczcie nowe wydarzenie jakie oferuje wam terraria HQ ! :
viewtopic.php?f=5&t=418
Odpowiedz
06-06-2011, 23:36,
Bezel napisał(a):Jest błąd, gdyż skrzynie robimy z 3 sztabek żelaza.

Chyba w twojej wersji gry ;o Sprawdziłem przed sekundą i z 2 sztabek robimy. Widocznie koniecznie chcesz wykazać, że w moim poradniku jest jakiś błąd. :]

Odpowiedz
06-06-2011, 23:52,
Fajny poradnik, pomogłeś mi. Dzięki. : ]

Zapraszam na mój blog- rosh.pl
Odpowiedz
07-06-2011, 00:15,
Rosh napisał(a):Fajny poradnik, pomogłeś mi. Dzięki. : ]

Zawsze służę pomocą Grinning

Po kolejną dawkę moich poradników i let's play'ów zapraszam na mój kanał na Youtube - NiemcuLP

Odpowiedz
07-06-2011, 01:50,
Fajny poradnik, wszystko ładnie i czytelnie napisane, a do tego ss'y :>
Odpowiedz
07-06-2011, 10:49,
Możliwe, ale pamiętam, że w 1.0.0 czy 1.0.1 czy 1.0.2 było z 3 sztabek :>

Zobaczcie nowe wydarzenie jakie oferuje wam terraria HQ ! :
viewtopic.php?f=5&t=418
Odpowiedz
07-06-2011, 11:44,
Fajny Poradnik na wstęp Grinning teraz wiem jak z kolegą zacząć grę, tylko muszę zrobić skrzynkę i butlę na alchemie a do tego potrzebuje Piasku po który gdzieś muszę latać nie wiem gdzie.

Grinning bo bez tej skrzyni będziemy tracić forsę przy dedzie, bo jak razem z kumplem głeboko kopali w ziemi, jakieś robale załatwiły kolegę :P cudem udało mi sięz kasą kolegi uciec, i potem kasę kumplowi odałem.
Odpowiedz
07-06-2011, 16:24,
Piasek możecie pod ziemią znaleźć, swoją drogą to jedna z bardziej denerwujących rzeczy. Jeżeli każdy z was ma po jednym golda, możecie kupić świnkę skarbonkę od kupca, ale jest to duży wydatek na początku gry.
Odpowiedz
07-06-2011, 21:10,
Smiling już sobie poradziłem, zrobiłem drugi świat i już wylądowałem na piasku, zebrałem go jak najwięcej i potem wróciłem z powrotem na poprzednią mapę.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości