Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Oldschool... › Konsole Stacjonarne v
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 11 Dalej »

Problem z kartridżem na Sega Mega Drive
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Problem z kartridżem na Sega Mega Drive
Kijaczenko Offline
Pong
*
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 2
Reputacja: 0
Exclamation  13-07-2016, 22:25
Siema, pewnie przychodzę tu na próżno, ale z lekką iskierką nadzieji, że ktoś odpowie na moje pytanie.
Otóż zakupiłem na bazarze kartridż do SMD za śmiesznie niską cenę, był w stanie dobrym i nawet w pudełku. Włożyłem go do mojego SMD i działał przez chwilę, aczkolwiek było trochę glitchy. Jednak po jakimś czasie przestał działać, jedyne co się wyświetlało to zgliczowane intro 3D. I teraz pytanie ratunkowe, co mam robić? Wsadzałem do slotu inne gry i działały bez zarzutu. Dam linka jeszcze jak wygląda takowe intro (Gra to Virtua Racing):
[Obrazek: Qqe91C3.jpg]
Szukaj
Odpowiedz
MartiusR Offline
Game & Watch
**
Liczba postów: 79
Liczba wątków: 17
Reputacja: 9
15-07-2016, 01:02
Mnie osobiście nigdy coś podobnego się nie zdarzyło, ale spróbowałbym takich "kroków ogólnych":

1.Przeczyścić wtyki
2.Sprawdzić, czy obudowa nie jest "kopsnięta" (tzn czy na pewno wchodzi całe złącze krawędziowe, ew. spróbować wetknąć sam nośnik, bez obudowy).
3.Jeśli masz sposobność - przetestować carta na innej konsoli (rzadko, ale zdarzają się takie głupie problemy, że jakiś nośnik nie działa akurat na Twojej konsoli, nawet jeśli inne chodzą).
Szukaj
Odpowiedz
Porucznik Offline
Porucznik Internetu
**
Liczba postów: 66
Liczba wątków: 14
Reputacja: 4
15-07-2016, 10:54
sporo może być przyczyn nawet mogło dojść do przetarcia jakiegoś styku na karcie z grą.

przeczyść dobrze styki wacikiem do uszu nasączonym alkoholem izopropylowym a jeśli nie zadziała
to spróbuj odpalić inny kart jeśli nie zadziała w tedy spróbuj przeczyścić styki na wejściu sprężonym powietrzem albo alkoholem według uznania.

jeśli w tedy nie zadziała możesz przypuszczać że

a) kabel od obrazu jest walnięty wymień na inny może zadziała albo spróbuj antenówką

b) jeśli samo wejście nie działa to masz większy problem bo śnieżki albo napuchły albo stało się z nimi coś dziwnego
w przypadku sprzętu sprowadzanego z niemiec warto rozkręcić konsolę i sprawdzić czy płyta główna konsoli nie ma nabazgrane czegoś
ołówkiem bo jak wiemy grafit to pół przewodnik i może zaburzyć działanie konsoli. jednak w przypadku napuchnięcia czy jakiejś innej usterki na wejściu trzeba będzie niestety sięgnąć po lutownicę i albo poprowadzić ścieżki od nowa albo jeśli nie posiadamy umiejętności ani schematów oddać to komuś kto zna się na takich naprawach.

c) czyli najczarniejszy scenariusz sprawdź czy jaki kolwiek z elementów na płycie głównej konsolki nie ześniedział czy się nie przerwał i nie robi zwarcia (częsta przypadłość w np. Amigach.) w takim przypadku mogło dojść do uszkodzenia VDP albo zaburzenia jego pracy albo co gorsza do zaburzenia pracy ramu lub vramu co z kolei doprowadza do glichowania obrazu

W razie problemów pytaj śmiało.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Baieros Offline
Game & Watch
**
Liczba postów: 62
Liczba wątków: 11
Reputacja: 4
05-11-2016, 18:01
Kolega napisał, że inne gry działają poprawnie tylko ta świeżo zakupiona nie.
Miałem tak z grą na SNES, przeczyścić porządnie styki wacikiem do uszu i heja. U mnie gra działała 5 min po czym czarny ekran i
zawieszało się intro z glitchami jak u Ciebie. --

Sporadycznie zdarza się że styki są zniszczone, a jeszcze rzadziej, że coś jest rąbnięte w środku. Jeśli przeczyszczenie styków nie pomogło daj znać, będziemy myśleć dalej Smiling
Jak rozpoznać oryginalne karty pamięci na Sony PlayStation
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 09-05-2025, 19:14 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.