Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Newschool... › PC v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 ... 41 Dalej »

Potrzeba trzech monitorów z jednego komputera
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Potrzeba trzech monitorów z jednego komputera
Ostry96 Offline
Pong
*
Liczba postów: 23
Liczba wątków: 7
Reputacja: 11
09-09-2016, 18:35
Jeju. To że nagle piszę temat to wiedzcie, że coś się dzieje. Nie miałem potrzeby pisać, a nagle mam :F

Do rzeczy.
Dziennie pracuję na dwóch monitorach. Jednak ostatnio zaczęło mi... brakować miejsca. Choćby w takim edytorze wideo. Na jednym monitorze mam przebieg wideo, a na drugim media i podgląd - to taki jeden z przykładów. Przydałby mi się trzeci monitor. Niestety, moja karta graficzna posiada tylko dwa wyjścia DVI. I tu pytanie proste. Czy istnieje sposób, by "dorobić" albo dokupić pod np. PCI dodatkowe wyjście wideo? Nawet może być VGA. 
Druga moja myśl, moja grafika posiada możliwość rozbudowania jej o drugą kartę graficzną za pomocą mostka (miał jakąś tam nazwę) do łączenia dwóch grafik. I tu pytanie, czy to sprawi, że jeśli będę miał dwie te same karty graficzne, to będę miał cztery wyjścia wideo?
A jaką grafikę mam obecnie? Gigabyte 9600GT. Ma tylko 512mb ale jest - mimo, że trudno w to uwierzyć - niesamowicie wydajna. Kiedyś kupiłem inną grafikę z 1GB pamięci (to chyba albo Asus albo MSI) to co ciekawe - wypadała w wydajności dużo-dużo gorzej. Więc jej nie zmienię. Za bardzo dobrze mi na niej się pracuje.

Także ten. offtopując - liczę, że nie uczyniłem jakiej gafy przy zakładaniu tematu?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Dark Archon Offline
Sarcastic Mr. Know-It-All
Administrators
Liczba postów: 1 446
Liczba wątków: 159
Reputacja: 742
09-09-2016, 18:37
Aby podpiąć trzeci monitor musisz kupić lepszą kartę graficzną.

Nie opłaca się spinać ze sobą dwóch kart do SLI -- nie wszystkie aktywują w ten sposób więcej gniazd (to już zależy od modelu i producenta), a po drugie to marnowanie zasobów. Dużo bardziej opłaca się sprzedać istniejącą i skoro i tak musisz kupić kartę, to za te same pieniądze kupić lepszą, z trzema gniazdami.

Nie masz raczej alternatywy, bo ze SLI, szczególnie na tak starym sprzęcie, będziesz miał same problemy.
Szukaj
Odpowiedz
Ostry96 Offline
Pong
*
09-09-2016, 18:46
Dzięki wielkie za odpowiedź.
Czyli rozumiem, że niestety nie ma jakiegoś "czegoś" dla PCI, by mieć dodatkowe wyjście, tak?

Jeśli niestety nie ma, no to cóż. I tak dzięki wielkie za odpowiedź : )
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Dekakura Offline
Lokalny animefag
Liczba postów: 294
Liczba wątków: 8
Reputacja: 120
09-09-2016, 18:50
Od razu ci z miejsca mówię że trzeci monitor już z miejsca ci obciąży kartę na tyle że będziesz miał widoczne lagi nawet bez rendera, to już jest dziadek. ale to najmniejszy problem bo nie jesteś w stanie komfortowo podłączyć trzeciego monitora bo nawet to zrobił z podłączniem bezpośrednim pod płytę główną to nie ustawiłbyś go w trybie rozciągniecia ekranu. Najtańszym rozwiązaniem byłoby kupno drugiej takiej samej karty i zrobienie SLI, tylko od razu ostrzegam że najpierw byś musiał przeszukać internet czy to coś da bo wstępny reasearch nie przyniósł mi odpowiedzi na pytanie czy sli obsługuje. Lepiej by było jak byś kupił kartę typu GTX 560(550 obsługuje tylko 2 monitory). ALe fakt jest jedno, nie wiem na jakich innych podzespołach pracujesz ale po samej karcie wnioskuje że nic lepszego niż core2quad, dlatego radziłbym ci już go wymienić bo ostro cierpisz na wydajności swojej pracy.
Szukaj
Odpowiedz
Ostry96 Offline
Pong
*
09-09-2016, 18:56
No właśnie z tą wydajnością - nie. I to jest... łał. Nie wiem co w tych określonych grafikach jest, ale autentycznie są bardzo-bardzo wydajne. Crysisa (jedynkę) na high(!) i miałem stałe 30fps.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
HackBoy Offline
BANNED
Liczba postów: 370
Liczba wątków: 65
Reputacja: 77
10-09-2016, 12:43
Pamiętaj też, że nie wszystkie karty pociągną ci 3 monitory chociażby ze względu na typy gniazd. Spotkałem się z kartami posiadającymi HDMI, DVI i D-Sub które pracowały tylko w parach tj HDMI+DVI lub DVI+D-Sub ze względu na typ sygnału (analogowy lub cyfrowy)
"Nie ważne na czym grasz... ważne, że grasz"
[Obrazek: 2efkgah.jpg]
Szukaj
Odpowiedz
Porucznik Offline
Porucznik Internetu
**
Liczba postów: 66
Liczba wątków: 14
Reputacja: 4
10-09-2016, 15:45
a ja znalazłem taki wynalazek jednak nie wiem czy to ci się przyda

http://www.komputronik.pl/product/46992/..._USB_.html

bo za cenę tego cudactwa można kupić naprawdę dobrą kartę graficzną
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Ostry96 Offline
Pong
*
10-09-2016, 15:53
Dzięki wielkie za chęci... ale cena... mheh x]

Nie no. Dzięki wszystkim za chęć pomocy. No to tyle chciałem.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Haifisch Offline
Pong
*
Liczba postów: 13
Liczba wątków: 3
Reputacja: 0
12-09-2016, 03:31
Ja miałem podpięte 3 monitory, 2 poprzez DVI do karty graficznej (GTX 660), 1 poprzez VGA do zintegrowanej z płyty głównej i jakoś działało. Aczkolwiek wszystko zależy jak dokładnie chcesz ten trzeci monitor wykorzystać, mój trzeci monitor był mniejszy od pozostałych, więc nie używałem go do pracy, tylko raczej do przejrzenia internetu czy włączenia filmiku na YT, gdy na pozostałych robiłem coś bardziej konkretnego.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 09-05-2025, 15:53 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.