Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Newschool... › PC v
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 41 Dalej »

Jak wyłączyć wykrywanie pada w niektórych grach?
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Jak wyłączyć wykrywanie pada w niektórych grach?
mmach1988 Offline
Pong
*
Liczba postów: 14
Liczba wątków: 3
Reputacja: 0
08-02-2017, 21:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-2017, 15:42 przez mmach1988.)
Cześć. Piszę tutaj, ponieważ już poruszyłem niebo i ziemię i nadal nie znalazłem rozwiązania. Jestem osobą niepełnosprawną i w gry gram na padzie, ale z pomocą programu Xpadder, który emuluje klawiaturę. Dlatego tak robię, ponieważ muszę mieć bardzo specyficzne ustawienia, których w grze nie osiągnę. Mój problem polega na tym, że takie gry jak Watch Dogs 2 czy nowy Hitman same wygrywają kontroler i nie da się na sztywno wybrać na czym będziemy grać. W moim wypadku po lekkim ruszeniu analogiem gra w locie przełącza się na pada i moja konfiguracja z Xpaddera nie działa. Mam nadzieję, że dobrze wytłumaczyłem. I tutaj moje pytanie - da się coś zrobić, aby gra nie wykrywała mojego pada? W niektórych grach działa taki trik, że wypinam pada, włączam grę i dopiero podłączam pada. Gra wtedy nie widzi pada, a ja mogę normalnie grać. Niestety nie we wszystkich grach tak jest. Możecie mi jakoś pomóc? Jakby co, to używam Logitecha Rumblepad 2. Liczę na Was Smiling
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Mertanian Offline
Trials Evolution
*
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 0
10-02-2017, 13:56
Sam musiałem ostatnio wykorzystać XPaddera, do gry która nie pozwalała na sterowanie postacią D-padem.

Nie mogę jednak znaleźć na ten moment w necie konkretnego rozwiązania. Problem jest rzadki o tyle, że jak już komuś gra wymusza wykorzystanie pada, to nie chce mu się kombinować z XPadderem.

Napisałem do programisty XPaddera, jak się czegoś konkretniejszego dowiem to dam znać.
Szukaj
Odpowiedz
mmach1988 Offline
Pong
*
10-02-2017, 14:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2017, 13:51 przez mmach1988.)
Bardzo, ale to bardzo dziękuję. Wiem, że jeszcze daleka droga do rozwiązania problemu, ale chęć pomocy to już coś. Jest to dla mnie bardzo ważne, ponieważ jak nie znajdę rozwiązania, to nie będę mógł grać, a gry to jedna z moich największych pasji. Daj znać jak się odezwie.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Mertanian Offline
Trials Evolution
*
13-02-2017, 22:23
Niestety, ale twórca XPaddera po krótkiej wymianie wiadomości dał mi znać, że XPadder nie będzie wspierał wywłaszczania sterownika kontrolera. Jeżeli gra nie daje się oszukać trikiem, gdzie włączamy ją bez kontrolera, a potem podłączamy, to niestety nic się nie da zrobić. Jedyną poradę jaką dał, to tak skonfigurować XPaddera, żeby sterowanie padem i klawiaturą się dopełniało, ale "nie dla każdej gry to zadziała".

Podsumowując korzystając z XPaddera nic więcej się nie uda zrobić. Może jakiś inny program pozwala na blokowanie grom dostępu do pada.

Znalazłem w Internecie więcej osób, które borykają się z podobnym problemem. Myślę, że jest na to jakieś rozwiązanie, ale niestety nie jest ono trywialne.

Pomysły jakie mi jeszcze zostały to wykorzystanie innego sterownika dla pada, który w systemie pokazywałby go jako klawiaturę, albo uruchamianie gier w środowisku piaskownicy, gdzie część składników systemowych nie była by dla nich dostępna - tu na przykład kontrolery do gier. Ten ostatni brzmi sensownie, ale nie mogłem znaleźć odpowiedniego programu, który by to robił.
Szukaj
Odpowiedz
mmach1988 Offline
Pong
*
14-02-2017, 00:07
Dzięki za info. Niestety spodziewałem się, że przez samego Xpaddera nie da rady. A napisał z jakiego powodu nie będzie wspierał wywłaszczania? Twój ostatni pomysł jest bardzo dobry i sam o czymś podobnym myślałem. Nawet pisałem do Microsoftu, bo miałem nadzieję, że w Windowsie jest opcja, aby sterownik pada zablokować tylko dla niektórych aplikacji, w moim wypadku gier, ale babka mi odpisała, że nie ma takiej opcji. Napisałem też do Logitecha, ale nadal czekam na odpowiedź. Nie jestem programistą, ale wg mnie Twój pomysł i grzebanie w plikach gier, to jedyne możliwe rozwiązania. Myślisz, że w miarę łatwo dałoby radę coś pozmieniać w plikach gier, aby nie wykrywało pada? Jest w ogóle coś takiego możliwe czy to tylko moje widzimisię?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Mertanian Offline
Trials Evolution
*
14-02-2017, 00:46
Napisał, że program jest tak zaprojektowany, żeby współgrać z systemem, a nie brutalnie wywłaszczać kontroler i że nie planują dodać takiej funkcjonalności. Tylko tyle, niestety. Problem jest taki, że rozwiązań jest dużo, ale są bardzo skomplikowane. Edytowanie plików gier to byłoby nic innego jak crackowanie. Nie jest to łatwe, a do każdej gry trzeba podejść inaczej. Tak samo pomysł z edycją sterownika - potrzebna jest tutaj specjalistyczna wiedza, a możliwe, że także jakaś dokładna techniczna dokumentacja pada. Tryb piaskownicy brzmi najbardziej obiecująco, ale jak pisałem, możliwe, że nie pozwala na to system operacyjny ze względów bezpieczeństwa.

Wykracza to też pewnie poza możliwości pomocy technicznej Microsoftu. Czasami jest tak, że oficjalnie niektórych rzeczy się nie da zrobić, a w praktyce to nie jest takie trudne.
Szukaj
Odpowiedz
mmach1988 Offline
Pong
*
14-02-2017, 01:01
Cholercia, wszystko takie trudne :/ Już zaczyna mi brakować pomysłów. Jutro mogę spróbować alternatyw dla Xpaddera. Może akurat któryś program będzie mieć wywłaszczanie. Ciekawe czy dla ogarniętego programisty byłoby trudnym zadaniem przeprogramować Xpaddera w taki sposób, aby działało wywłaszczanie. Jestem nawet w stanie zapłacić za trwałe rozwiązanie, bo pewnie coraz więcej gier takie wykrywanie będzie mieć, a ja chcę sobie pograć.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
mmach1988 Offline
Pong
*
14-02-2017, 21:54
Dziś potestowałem kilka programów i natrafiłem na Pinnacle Game Profiler. Program ma mnóstwo opcji i wydaje mi się, że jeżeli jakiś mógłby mieć wywłaszczanie, to właśnie on. Problem w tym, że mój angielski jest za słaby na zrozumienie wszystkiego, więc jeżeli ktoś byłby na tyle miły, aby go sprawdzić i mi napisać czy on rozwiąże mój problem, to byłbym wdzięczny.

Zapomniałbym - Ubisoft po tygodniu się odezwał. Miła babka napisała, że problem jest nietypowy, ale skontaktuje się z programistami i postarają się coś z tym zrobić. Jakaś nadzieja jest Smiling
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
mmach1988 Offline
Pong
*
21-02-2017, 19:36
Widzę, że lekki przestój w mojej sprawie. Ja już nie mam pomysłów. Z Ubisoftu też zero konkretów, choć cały czas pewna miła kobieta ma ze mną kontakt i naciska na programistów, aby dodali opcję z Assassin's Creed Syndicate, która pozwalała wybrać pomiędzy automatycznym wykrywaniem pada i przełączaniem na niego w locie, a wyborem na stałe jednego kontrolera. Może się uda. Jednak wolałbym jakieś rozwiązanie na stałe, bo co mi z tego, że w Watch Dogs 2 dodadzą, jak w innych grach będzie problem.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Mertanian Offline
Trials Evolution
*
25-02-2017, 21:49
Przeprogramowanie Xpaddera to taki sam problem jak przeprogramowanie gry.
Patrzyłem na ten Pinnacle Game Profiler i tam jest jakaś opcja, która powinna robić to, czego potrzebujesz, ale nie jestem pewien czy będzie działać w każdym przypadku. Żeby włączyć blokowanie dostępu gry do pada musisz włączyć program, kliknąć "Game Profiles", kliknąć "Edit...", zakładka "Settings", zaznaczyć pole "Block game...".
To tyle co mogę pomóc. Żeby takie ustawienie weszło na stałe do znanych gier musiałbyś się zgłosić raczej do jakiejś większej organizacji, bo jak tylko jedna osoba będzie zgłaszać problem to niestety może on zostać zignorowany.
Szukaj
Odpowiedz
mmach1988 Offline
Pong
*
25-02-2017, 21:53
Oki, dzięki za wskazówkę. Zobaczę czy to faktycznie działa. A masz jakąś konkretną organizację na myśli? Do kogo mógłbym się zgłosić?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Mertanian Offline
Trials Evolution
*
25-02-2017, 21:58
Nie, nie znam żadnych. Po prostu tak rzuciłem pomysł, bo nie oszukujmy się, łatwo zostać po prostu zbytym.
Szukaj
Odpowiedz
mmach1988 Offline
Pong
*
27-02-2017, 20:23
Albo coś źle robię, albo się nie da. Za pierwszym razem gdy włączyłem to blokowanie, to jak uruchomiłem Watch Dogs 2 przez ten program, to najpierw wyświetlił mi się jakiś komunikat odnośnie cheatowania, a dopiero potem gra wystartowała, ale tak zrobiło się tylko raz. Mimo to blokowanie nie zadziałało. Trochę mi głupio tak ciągle o coś Cię prosić, ale czy mógłbyś napisać do wsparcia Pinnacle Game Profiler z pytaniem, czy to blokowanie powinno działać w WD2? Jeżeli nie, to czy mogliby tą grę dodać?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 10-05-2025, 22:08 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.