Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Oldschool... › Konsole Stacjonarne v
« Wstecz 1 ... 7 8 9 10 11 Dalej »

Projekt do szkoły, opis historii konsol... i może coś więcej : )
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Projekt do szkoły, opis historii konsol... i może coś więcej : )
Dazzveil Offline
Pong
*
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 2
Reputacja: 0
Thumbs Up  27-04-2013, 14:58
Siemka, mam wreszcie możliwość podzieleniem się publicznie moim (naszym?) hobby, które dla wielu w mojej miejscowości to wytwór szatana ETC. Tylko potrzebuje waszej pomocy. Robię do szkoły projekt o historii konsol, od początków do tegorocznych nowości, od tego skąd wziął się pomysł do tego jak produkowało się kiedyś, jak tworzy się dzisiaj dane urządzenia masowo, hurtowo. Na razie zbieram informacje ich dotyczące, ale że moje hobby zrodziło się dość nie dawno (około roku się tym interesuje), wkładam w to dużo serca (i pieniędzy ^^) lecz moja wiedza jak na razie nie jest duża. Prosiłbym was forumowiczów o poddanie mi pomysłów, źródeł, badań, na których mógłbym się najzwyczajniej oprzeć (nie proszę o podanie gotowca tylko czegoś co pomoże mi stworzyć moje własne "dzieło"). Prosiłbym też was o napisanie co najlepiej można by opisać. Oczywiście mój projekt nie kończy się na konsolach, ale mam nadzieje (jak na razie) rozwinąć go bardziej ogólnikowo, albo i dokładniej o ile starczy mi czasu co dotyczyłoby gier wszelakich: konsolowych, planszowych, podwórkowych, czy komputerowych. Projekt mam oddać do 15 czerwca więc jest trochę czasu, a zabieram się za to dopiero teraz ponieważ jak wiadomo dopiero skończyły się testy gimnazjalne (tak, kończę gimnazjum, ale nie uważam się za kompletnego "gimbusowego zj**a"). Jeśli skończę ten projekt i jakoś to będzie wyglądać, by pokazać to przed tak wymagającą widownią jakimi mogliby być tutejsi forumowicze, to bardzo chętnie się tym podzielę z wami.

PS. Do MOD'ów: Jeśli to zły dział, ponieważ to dopiero mój drugi temat i niezbyt się tutaj orientuje to proszę o przeniesienie, a nie stracenie tego tematu

Dzięki, za wszelką pomoc i pozdrawiam wszystkich, Dazzveil ;-)
Szukaj
Odpowiedz
grem Offline
Sturgeon's Law Advocate
Administrators
Liczba postów: 379
Liczba wątków: 1
Reputacja: 223
27-04-2013, 15:05
http://www.amazon.co.uk/Replay-History-V...ay+history

http://www.amazon.co.uk/The-Ultimate-His...ideo+games
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
KariQ37 Offline
Pong
*
Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
28-04-2013, 02:50
Na wikipedi jest całkiem sporo na temat generacji konsol
Szukaj
Odpowiedz
guy_fawkes Offline
SNES
Liczba postów: 363
Reputacja: 63
28-04-2013, 03:16
Owszem, tylko że Wikipedia i w ogóle strony internetowe nie są traktowane przez nauczycieli jako szczególnie rzetelne źródło informacji, bo łatwo tam wrzucić byle głupotę. Przekonasz się na studiach. Czy tego chcesz, czy nie, słowo drukowane ma większą wartość.

Z polskich pozycji warto zajrzeć do książki Cyfrowe marzenia. Historia gier komputerowych i wideo Piotra Mańkowskiego. Być może nie jest to pozycja światowej klasy, ale zdecydowanie bardziej w zasięgu i po polsku. Do zdobycia za niecałe 10 zł w księgarniach Matras.
http://www.matras.pl/cyfrowe-marzenia-hi...wideo.html
[Obrazek: fs.png]
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Dazzveil Offline
Pong
*
28-04-2013, 10:27
guy_fawkes dzięki za informację, bo właśnie niedawno otworzyli niedaleko mnie tą księgarnię. grem dzięki za pomysły, jeśli uda mi się znaleźć na jakiś polskich aukcjach (nie jestem zwolennikiem kupowania za granicą poprzez internet) to na pewno zajrzę. :-]
Szukaj
Odpowiedz
UzeQ Offline
Orange Lightning! ZA ZA ZING!
**
Liczba postów: 166
Liczba wątków: 6
Reputacja: 14
28-04-2013, 10:49
z Polskich autorów to właściwie chyba tylko Mańkowskiego mamy.

A co do Twojego tematu - to wydaje mi się, że skupianie się na WSZYSTKICH konsolach jakie wyszły będzie naprawdę obszernym tematem :P Weź pod uwagę, że nie zawsze były tylko 3 konsole stacjonarne na rynku. Kiedyś bywało ich od groma. Pytanie też czy chcesz skupić się tylko na stacjonarnych, czy może też na przenośnych? Ogólnie temat jest dość obszerny i jeśli będziesz miał czas i okazję o wszystkim opowiedzieć to spoko, ale podejrzewam, że będziesz miał te 20 minut na prezentację, a to już za mało, żeby opowiedzieć o wszystkim.

Jeśli chodzi o konsole, to powiedzialbym co nie co o Magnavox Oddysey, trochę o wojnie Nintendo - Sega, o tym jak powstawało pierwsze PlayStation, jak do gry dołączył MS. Opowiedzieć o upadku Atari, Segi Smiling
[Obrazek: 595118.png]
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Dazzveil Offline
Pong
*
28-04-2013, 11:22
UzeQ dzięki. Ja mam zamiar napisać głównie (jeśli chodzi o konsole) właśnie o tych bardziej znanych, i stacjonarnych, i przenośnych. Nie mam zamiaru szukać ile konsol wciągu roku wyszło w Japonii/Chinach, a ile w Europie, bo stosunek wynosiłby 1000:1/rok.
Szukaj
Odpowiedz
Maxiow43 Offline
FuckThisGayEarth
**
Liczba postów: 111
Liczba wątków: 21
Reputacja: 3
28-04-2013, 14:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-04-2013, 14:09 przez Maxiow43.)
Ale wypadałoby napisać o początkach, np.: pong(pierwszy niby symulator tenisa). Wyjaśnić na czym polegała moda na automaty i początki przenośnych konsol, czyli seria Game & Watch, sam mam jedną taką na zbyciu, chyba się nazywała Game & Watch Donkey Kong. Opisz jeszcze Game Boy'e. Nawet był o tym materiał na ARHN.eu. Jeżeli chodzi o informacje o starszych konsolach to pytaj śmiało. Smiling
Szukaj
Odpowiedz
Dazzveil Offline
Pong
*
03-05-2013, 11:53
Kupiłem wczoraj książkę Mańkowskiego i bardzo mnie wciągnęła, bo przeczytałem już jakąś 1/5 całości, dzięki za jej polecenie.
Szukaj
Odpowiedz
guy_fawkes Offline
SNES
Liczba postów: 363
Reputacja: 63
05-05-2013, 19:07
(28-04-2013, 14:08)Maxiow43 napisał(a): Ale wypadałoby napisać o początkach, np.: pong(pierwszy niby symulator tenisa).
No właśnie... nie bardzo. Autor wątku już zapewne wie dzięki książce Mańkowskiego, że Pong, jakkolwiek zdobył olbrzymią popularność i faktycznie utkwił w masowej świadomości, nie był pierwszą symulacją tenisa (i grą) - tym mianem określiłbym Tennis for Two, stworzony przez... naukowca. I to jest dopiero fantastyczny argument, że elektroniczna rozrywka to nie pożywka wyłącznie dla prostych ludzi, skoro bierze swój początek w szanowanym laboratorium.
[Obrazek: fs.png]
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 01-08-2025, 18:03 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.