Liczba postów: 22
Liczba wątków: 4
Reputacja:
5
Jakiś czas temu kupiłem Game Dev Tycoon na allegro- http://allegro.pl/game-dev-tycoon-hit-pr...19609.html
Mam wątpliwości jednak czy kupiłem legalny egzemplarz- nie dostałem żadnego klucza tylko link do pobrania instalki z dropboxa. Sprzedawca ma same pozytywy,a sama gra dobrze mu się sprzedaje. Jakieś opinie?
Liczba postów: 1 446
Liczba wątków: 159
Reputacja:
742
26-06-2013, 20:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2013, 20:36 przez Dark Archon.)
Oczywiście, że to pirat. Bezczelny zresztą.
Moja rada: zgłoś sprawę do Allegro, powiedz, że facet ci sprzedał grę, która okazała się piracką paczką do ściągnięcia z Dropboksa. Nas Allegro nie posłucha, bo to buce, na skargę kontrahenta mają obowiązek odpowiedzieć.
Liczba postów: 703
Liczba wątków: 387
Reputacja:
179
26-06-2013, 20:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2013, 20:40 przez SmellySocks.)
Poza tym, gry cyfrowe, o ile nie sa kodem na steam należy ZAWSZE, ale to ZAWSZE kupować ze strony twórców, lub zaufanych sklepów, bo kupowanie ich na allegro to totalna głupota. Spójrz, zapłaciłes 30 zł na allegro i na dodatek kupiłeś pirata. Na stronie twórców możesz ją dostać za $8, czyli jakies 25zł. Czyli, rekapitulując , przepłaciłeś za pirata. 11/10 interes życia.
Reputacja:
5
Tyle przegrać  Na dodatek pośpieszyłem się z komentarzem. Kupiłem na allegro bo wyszło 3zł taniej(na stronie w złotówkach to 33zł),na dodatek sprzedawca wydawał się pewny a lubią zbierać komentarze na allegro(coś jak acziwki  Trudno,za głupotę się płaci-kupię na stronie twórców. Sprawę zgłaszam,napiszę też do twórców. Dzięki...
Liczba postów: 703
Liczba wątków: 387
Reputacja:
179
Tutaj stoi napisane, że 26,70, nie wiem, jakiego przelicznika użyłeś.
Reputacja:
5
https://sites.fastspring.com/greenheartg...id=3667100
Zresztą nie ważne,i tak kupię potem tam. Wiecie może czy istnieje możliwość zapłaty przekazem pocztowym? Bo niby jest możliwość płatności przelewem,ale nie wiem czy tak to działa
Liczba postów: 120
Liczba wątków: 27
Reputacja:
3
26-06-2013, 21:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2013, 21:42 przez szymon1051.)
Jest opcja "Przelew bankowy" zazwyczaj przy wyborze takowej opcji jest możliwość płacenia przekazem pocztowym.
Reputacja:
5
Pierwsza gra kupiona cyfrowo...mam nadzieję że to złe miłego początki.
Liczba postów: 166
Liczba wątków: 6
Reputacja:
14
Nie zniechęcaj się do dystrybucji cyfrowej. Unikaj po prostu takich typków na allegro. A i pamiętaj, że wszystkie Humblebundle czy inne indieRoyale to jest też wszystko legalne i uczciwe, więc z takich inicjatyw możesz też korzystać  !
Liczba postów: 120
Liczba wątków: 27
Reputacja:
3
Jest też humblebundle.
Przy okazji masz tu darmowe gry http://www.thefreebundle.com/ .
Reputacja:
5
26-06-2013, 22:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2013, 23:19 przez pyzior.)
No w internecie nie jestem od wczoraj,wiem co to Bundle,poprostu zawsze kupowałem pudełkowe gry  Dzięki za pomoc,temat chyba skończony
Update- mail od sprzedawcy
"Witam, gra pochodzi prosto od producenta i jest w 100% oryginalna.
Nie wiem co Pan tam wyszperał, ale gra jest naprawdę oryginalna.
Pirackie wersje, są tam jakoś blokowane, w sensie że nie da się grać czy coś."
i jego odpowiedź na spór
"Gra jest w pełni oryginalna, prosto od producenta. Instalki znajdują się na dropboxie, abym nie pogubił się w przy wysyłaniu odpowiedniej gry do odpowiedniej osoby."
Liczba postów: 186
Liczba wątków: 17
Reputacja:
24
Wyslal ci oryginalna wersje bo GDT nie jest jeszcze na steamie...
Wysyłane z mojego GT-S5360 za pomocą Tapatalk 2
Liczba postów: 363
Liczba wątków: 1
Reputacja:
63
Kompletnie abstrahując od tego, czy gra jest legalna, czy nie, chciałbym nawiązać do czegoś innego - mianowicie polaczków-cebulaczków robiących biznes na Allegro. Naprawdę, to jest czyste zdzierstwo, gdy taki hurtownik kupuje masę kluczy za minimalną kwotę, a potem opyla z zyskiem - tutaj piję głównie do akcji typu HIB. Rozumiem, że ktoś może nie mieć konta internetowego, a przeto PayPala, ale często posiada je ktoś z rodziny bądź znajomych i lepiej udać się do nich, by kupili cyfrową grę u źródła, zamiast karmić "biznesmenów".
Liczba postów: 102
Reputacja:
55
Czyli po ogórki też mam lecieć do hurtowni? bo w sklepie marża?
Liczba postów: 363
Liczba wątków: 1
Reputacja:
63
27-06-2013, 01:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-06-2013, 01:21 przez guy_fawkes.)
Bez przesady, gry to nie ogórki czy inny produkt, którego kupowanie przez pośrednika jest normalne. W przypadku dystrybucji cyfrowej po prostu lepiej tak jak napisał wcześniej SmellySocks kupować u źródła bądź w zaufanych sklepach o dobrej renomie. Wtedy przynajmniej człowiek ustrzeże się problemów jak chociażby ten będący tematem wątku.
Reputacja:
55
"Naprawdę, to jest czyste zdzierstwo, gdy taki hurtownik kupuje masę kluczy za minimalną kwotę, a potem opyla z zyskiem"
Tego zdania nie zrozumiałem do końca. Oczywiście, że pewnie tak jest z dystrybucją cyfrową jak mówisz, że lepiej kupować u zródła. Co nie zmienia faktu że biznes polega na tym by taniej kupić drożej sprzedać. To elementarne. Pewnie sam producent, czy nawet zaufany sklep jakiś tam zarobek musi na tym mieć, to też jest zdzierstwo? najlepiej zrobić samemu?
Reputacja:
742
27-06-2013, 01:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-06-2013, 01:35 przez Dark Archon.)
May. Nie, to nie jest legalna kopia. Game Dev Tycoon sprzedawany jest w postaci LICENCJI PRZYPISANEJ DO ADRESU EMAIL na stronie autorów. Licencja umożliwia pobranie gry z serwerów na stronie developerów, przy użyciu systemu Fastspring, a w przyszłości darmowo odblokuje dla nich również wersję Steamową. Jeżeli to oryginalna wersja to dlaczego nie składa się z licenji jak każda inna?
TAK wygląda ORYGINALY dowód zakupu:
Zakryty jest unikatowy identyfikator klienta który pozwala potem pobierać aktualizacje i udostępni potem użytkownikom dostęp do Steamowej wersji. Nie ma żadnego "uniwersalnego instalatora".
Oryginalni twórcy NIE SPRZEDAJĄ LINKÓW DO DROPBOKSA.
Inna sprawa? Naprawdę jesteś na tyle naiwny, że uważasz, że autorzy pozwalaliby sprzedawać setkom klientów tego samego, niemoderowanego linka jakiemuś przypadkowemu użytkownikowi Allegro? Co stoi na przeszkodzie, żeby taki link "wyciekł" publicznie żeby każdy mógł pobrać grę bez kupowania? I ciekawe jak by sprawdzali ile sztuk tak naprawdę sprzedał i jak się potem z tego rozliczali?
Chyba, że jesteś z tych, którzy uważają, że mogą zrobić iso gry płytowej, a potem ją sprzedawać, bo przecież "płacą za chomika"?
Może linki do Pirate Bay w przyszłości też "będą legalne, bo gry nie ma na Steamie"? Wolne żarty.
Dla mojego zdrowia psychicznego modlę się, żeby twój bzdurny komentarz był tylko głupim dowcipem którego nie zrozumiałem.
...a dla świętego spokoju wysłałem zapytanie bezpośrednio do developerów i samego sprzedawcy z prośbą o wyklarowanie sytuacji.
----
Rufus, kody HIB to nie to samo co ogórki, bo to gry sprzedawane częściowo charyatywnie, więc milej zapłacić $5 usłudze niż 20zł polaczkowi, który kupił za $1. Poza tym regulamin usługi ZABRANIA masowej odsprzedaży kodów. Bliższe szczegóły kiedy kończy się "osobisty użytek", a "masowa sprzedaż" niestety nie są sprecyzowane w ToS. Ale już raz Humble Bundle zmuszone było podnieść minimalną cenę za kod z $0.01 do $1 w odpowiedzi na masowe wykupowanie kodów w celach niezgodnych z regulaminem.
Reputacja:
55
Dzięki Archon, człowiek się całe życie uczy i umiera głupkiem
Liczba postów: 186
Liczba wątków: 17
Reputacja:
24
Dzieki Archon za wytlumaczenie, moj blad.
Wysyłane z mojego GT-S5360 za pomocą Tapatalk 2
Reputacja:
742
27-06-2013, 13:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-06-2013, 13:54 przez Dark Archon.)
Ok, już dla całkowitej jasności, autorzy potwierdzili, że gry NIE SĄ sprzedawane legalnie i zgłosili problem Allegro.
Reputacja:
5
27-06-2013, 13:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-06-2013, 13:51 przez pyzior.)
Czyli sprawa jasna. Facet mimo to dalej się zarzeka że to oryginały. Wysłałem kilka maili do osób które u niego kupiły,może zgłoszą sprawę allegro. Jak myślicie-mam szanse na odzyskanie pieniądzy?
Reputacja:
5
Dostałem od typa screen z maila od twórców gry. Czyżby się wystraszył i szybko kupił grę na ich stronie? Gra się z linka pobrała
Liczba postów: 791
Liczba wątków: 86
Reputacja:
157
Wstawiam, bo coś Ci nie wyszło.
Fajny motyw z inkwizycją.
Reputacja:
5
Jeszcze raz,bo zdechło
Reputacja:
742
Fajnie, że sprawa mimo wszystko zakończyła się w miarę polubownie. Czemu nie mógł od razu podsyłać oryginalnych linków jeśli to faktycznie nie podróby? Kto go tam wie. Ważne, że masz dostęp do, miejmy nadzieje, faktycznej gry, a nie współdzielonego konta.  Miłej zabawy, to naprawdę fajna gra!
No i mam nadzieję, że nie zniechęci cię to do dalszych zakupów!
|