Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Oldschool... › Konsole Kieszonkowe v
« Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 Dalej »

Żywotność GBA SP i gier na niego
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Żywotność GBA SP i gier na niego
SebastianL92 Offline
Commodore 64
**
Liczba postów: 149
Liczba wątków: 16
Reputacja: 3
27-06-2013, 20:03
Cześć wam!

Zakładam nowy temat mając nadzieję na solidne odpowiedzi osób znających się na rzeczy Smiling. Bez przeciągania przejdźmy do sprawy.

Jestem aktualnie dosłownie chwilę przed zakupem GBA SP. Mam w posiadaniu jeszcze 3 gry, w które młóciłem za młodu. Swego czasu sprzedałem i moje GBA, DSy... a teraz nostalgia zmusza mnie do ponownego zakupu konsolki. Gry są zapewne oryginalne, sejwy zawsze trzymały, ma wszystkie loga, wytłaczanki, i co tam jeszcze oryginały mają. Nigdy nie było żadnych problemów. Jednakże, minął prawie rok odkąd ostatnio którakolwiek z nich była uruchamiana. Jeżeli to piraty (chociaz poki to na 99% oryginał, wszystkie loga, 3xA 'n shit) nie mam żadnej pewności czy oby po włożeniu kartridża do konsolki, nie zastanie mnie przykra niespodzianka i nie zobaczę już swoich idealnych sejwów. Jaką jednak mogę mieć pewność, że oryginały również przetrzymały? Może innymi słowy - ile czasu trzymają bateryjki/czy cokolwiek tam siedzi (przeglądając tematy na forum natknąłem się na wypowiedzi, że gry na GBA już nie mają baterii. Tru dat?)? Czy jest jakaś reguła na to? Czy jest w ogóle reguła czy bateria pada w trakcie częstego grania w daną grę, czy może wręcz przeciwnie, po dłuższej przerwie?

Podobne jest pytanie co do samej konsolki. Czy łatwo teraz nadziać się na konsolę, która wytrzymuje zaledwie godzinę na ładowaniu? Jeżeli trafię na 10-letnią konsolkę, jak szybko może zużyć się taka bateria? A może dołożyć pare grosza i szarpnąć się na GBA Micro(chociaż sam wolałem tego uniknać)?

Na allegro jest mnóstwo oszustów, chyba wszyscy o tym wiemy. Widziałem ostatnio fejsbókowy wpis archona o pewnym... sprzedawcy gier w dropboxie (dobrze pamietam?). Jeżeli takie aukcje nie są banowane, jak mamy się ustrzec przed takimi kradziejami?

Wiem, że dość sporo pytań, starałem się rozpisać wszystko zrozumiale, mam nadzieję, że uda się wspólnymi siłami znaleźć odpowiedzi na nie, chociaż częściowo Smiling.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
jeti Offline
beep bep
**
Liczba postów: 73
Liczba wątków: 2
Reputacja: 9
27-06-2013, 21:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-06-2013, 21:16 przez jeti.)
Cytat:Jaką jednak mogę mieć pewność, że oryginały również przetrzymały?

Jeżeli to oryginały to raczej nie ma się co martwić. Ale np. w cartach Pokemon Sapphire/Ruby/Emerald używana jest bateria, która podtrzymuje zegar w grze. Jeżeli ona się wyczerpie (tak jak to się stało w moich Pokach) to też raczej nie masz się czym martwić bo save nie zostanie wykasowany. Jedynie eventy w grze, które zależne są od czasu nie będą się odbywały (np. berries nie będą rosły). Taką baterie można wymienić, to model CR1616. Jest z tym trochę zabawy i trzeba uważać. W razie potrzeby w internecie znajdziesz video tutoriale jak to zrobić.

Cytat:Może innymi słowy - ile czasu trzymają bateryjki/czy cokolwiek tam siedzi (przeglądając tematy na forum natknąłem się na wypowiedzi, że gry na GBA już nie mają baterii. Tru dat?)?

To dosyć ciekawy temat, bo zdarzają się różne przypadki. Niektóre gry korzystają z EEprom - nieulotnej pamięci niewykorzystującej baterii (pozwala ona na około 100,000 zapisów). Część tytułów wyposażono w baterię z której korzysta SRam - pamięć wymagająca do działania źródła zasilania.

Na przykładzie oryginalnych cartów:
[Obrazek: gbacomp.jpg]
Gradius - EEprom, reszta - SRam.

Jeżeli gra korzysta ze SRam to przy wymianie baterii raczej traci się save.

Co do kupna GBA. Warto abyś rozejrzał się za modelem AGS-101 z podświetleniem typu backlight. Jest to rzadszy model (no i droższy), ale jakość wyświetlanego obrazu jest o niebo lepsza niż w przypadku zwykłego modelu.
Szukaj
Odpowiedz
SebastianL92 Offline
Commodore 64
**
28-06-2013, 11:06
Orientujesz się może jak to jest z pokami Leaf Green? Nie przypominam sobie, żeby były tam jakieś zegary, ale mogę się mylić.

Jeśli dobrze rozumiem, nie mam się co martwić o gry bez bateryjki? Czy jest gdzieś jakaś lista, z informacja jaka gra jaką pamięć wykorzystuje?

Jeszcze co do oryginalności - jeżeli na grze na naklejce jest wybity numer i są wszystkie loga, to mogę założyć że na 100% to oryginał?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Dark Archon Offline
Sarcastic Mr. Know-It-All
Administrators
Liczba postów: 1 446
Liczba wątków: 159
Reputacja: 742
28-06-2013, 11:15
(28-06-2013, 11:06)SebastianL92 napisał(a): Jeszcze co do oryginalności - jeżeli na grze na naklejce jest wybity numer i są wszystkie loga, to mogę założyć że na 100% to oryginał?

Nie. Choć może okazać się to zaskakujące, piraci też potrafią drukować cyferki i wklejać logo w photoshopie. Torll
Szukaj
Odpowiedz
SebastianL92 Offline
Commodore 64
**
28-06-2013, 11:24
No pacz jakie skubańce.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Grodek Offline
Mistrz organizacji™
Liczba postów: 517
Liczba wątków: 9
Reputacja: 170
28-06-2013, 11:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-06-2013, 11:38 przez Grodek.)
Możesz też zapytać o napis Nintendo w środku cartridge'a, ponieważ czytałem, że to też jest jakiś sposób na piraty.
[Obrazek: 2cRw2zi.png]
Szukaj
Odpowiedz
SebastianL92 Offline
Commodore 64
**
28-06-2013, 19:41
Masz na myśli coś takiego?

[Obrazek: pirate4.jpg]
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Grodek Offline
Mistrz organizacji™
Liczba postów: 517
Liczba wątków: 9
Reputacja: 170
28-06-2013, 19:51
Chodziło mi o to co podkreśliłem na czerwono.
[Obrazek: 2013-06-28_1848.png]
[Obrazek: 2cRw2zi.png]
Szukaj
Odpowiedz
jeti Offline
beep bep
**
Liczba postów: 73
Liczba wątków: 2
Reputacja: 9
28-06-2013, 20:51
(28-06-2013, 11:06)SebastianL92 napisał(a): Orientujesz się może jak to jest z pokami Leaf Green? Nie przypominam sobie, żeby były tam jakieś zegary, ale mogę się mylić.

Z tego co wiem Leaf Green nie mają baterii.

(28-06-2013, 11:06)SebastianL92 napisał(a): Jeśli dobrze rozumiem, nie mam się co martwić o gry bez bateryjki? Czy jest gdzieś jakaś lista, z informacja jaka gra jaką pamięć wykorzystuje?

Widziałem jakieś listy, ale nie mogę ich teraz odnaleźć. Najprościej byłoby gdybyś rozkręcił swoje gry i sprawdził. Ale to tego potrzeba małego śrubokręta z główką z trzema ząbkami.

(28-06-2013, 11:06)SebastianL92 napisał(a): Jeszcze co do oryginalności - jeżeli na grze na naklejce jest wybity numer i są wszystkie loga, to mogę założyć że na 100% to oryginał?

Raczej tak, zawsze możesz się jeszcze upewnić:

1. sprawdzenie czy naklejka zgadza się z oficjalną,
2. wybity numer seryjny,
3. tak jak wspomniał Grodek, logo Nintendo tuż nad pinami,
4. tył cartridge'a - czyli to co pokazałeś na zdjęciu,
5. napis Game Boy Advance w górnej części carta:

[Obrazek: index.php?app=downloads&module=display&s...758&id=751]

tak powinien wyglądać

6. wybrzuszenie nad napisem powinno dochodzić do linii jaką tworzy krawędź naklejki.

To właściwie tyle :P
Szukaj
Odpowiedz
SebastianL92 Offline
Commodore 64
**
29-06-2013, 17:56
Dzięki za wasze podpowiedzi Smiling.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 02-07-2025, 10:40 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.