Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Allschool... › Offtop Wszelaki v
« Wstecz 1 ... 8 9 10 11 12 ... 22 Dalej »

Okładki a prawa a własność
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Okładki a prawa a własność
dzemson Offline
Game & Watch
**
Liczba postów: 56
Liczba wątków: 8
Reputacja: 11
25-05-2014, 21:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-05-2014, 09:55 przez dzemson.)
Dzień dobry
Mam zapytanie, jako że nie wszystko da się kupić a co po niektóre gry mam tylko cyfrowo a chcę mieć namacalny dowód na posiadanie,zapytuje.
Czy pobierając taką
(przykładhttp://www.covergalaxy.com/forum/attachm...dvd-cz.jpg wydrukowywując ją i umieszczając w pudełku a potem na półce, łamię jakieś tam prawa związane z własnością i/lub jakiekolwiek inne prawa?
Nie chodzi o robienie kopi zapasowych, złych kopii zapasowych. Sam boks z okładką.

Z góry dziękuje za wszystkie informacje i negatywne opinie.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Chyba sam sobie odpowiedziałem:
Cytat:Wszystkie zdjęcia publikowane w Internecie podlegają ustawie o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 4 lutego 1994r. Jeśli chcemy je wykorzystać musimy mieć na to zgodę autora zdjęć. Jeśli zdjęcie jest anonimowe nie oznacza to, że jego autor zrzeka się prawa do tego zdjęcia i co za tym idzie zrzeka się prawa do wynagrodzenia. Zgodnie z art. 8 ust. 3 prawa autorskiego dopóki twórca nie ujawnił swojego autorstwa, w wykonywaniu prawa autorskiego zastępuje go producent lub wydawca, a w razie ich braku - właściwa organizacja zbiorowego zarządzania prawami autorskimi.

Ponadto ustawa o prawie autorskim nie uznaje za przedmiot prawa autorskiego np. zdjęć prezentujących elewacje budynków, zdjęć dokumentacyjnych oraz zdjęć będących prostymi informacjami prasowymi.
Jeśli okładkę uznać prostą informacją prasową, to widać prawa nie łamię.
Szukaj
Odpowiedz
Gurgie Offline
Kapłan Nintendo
Liczba postów: 310
Liczba wątków: 37
Reputacja: 66
26-05-2014, 17:52
Jeżeli chodzi o filmy, obrazki, muzykę to jest z tym lżej i tak niż z oprogramowaniem - możesz do woli pobierać dla siebie, pod warunkiem że sam tego nie będziesz udostępniał (programy mają ostrzej). Jak to nie będzie w publicznym miejscu/sprzedawane to ok.
Szukaj
Odpowiedz
dzemson Offline
Game & Watch
**
Liczba postów: 56
Liczba wątków: 8
Reputacja: 11
26-05-2014, 23:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-05-2014, 23:26 przez dzemson.)
Gurgie mi odpisał, moge iść spać spełniony.
Co do pobierania muzyki czy filmy to wiem i nie działa ponoć zasada "że na 24 godziny można". Nie wiedziałem, jak to jest na temat obrazków i zdjęć
Szukaj
Odpowiedz
SmellySocks Offline
Skarpetowa Wróżka (Rycerz Nintendo <3)
Liczba postów: 703
Liczba wątków: 387
Reputacja: 179
26-05-2014, 23:25
Nie będę się wypowiadał w kwestii okładek, dodam jedynie, że te "24 godziny" to kompletny bullshit.
[Obrazek: fs_overall.png]
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Viatoro Offline
Game & Watch
**
Liczba postów: 68
Liczba wątków: 20
Reputacja: 104
26-05-2014, 23:44
Na własny użytek możesz, czyli wydrukować i położyć na półce. Można też korzystać tak jak chociażby tutaj w bazie danych, czyli dla celów informacyjnych/dziennikarskich. Nie mógłbyś natomiast jej sprzedawać lub czerpać innych zysków. Idealny skan udostępniony do użytku dla innych też raczej jest złamaniem prawa (jego pobranie nie, co wyżej napisałem). Jeśli chcesz wiedzieć więcej, to przeczytaj ustawę o prawie autorskim (długa nie jest) lub zapytaj prawnika.
Szukaj
Odpowiedz
HackBoy Offline
BANNED
Liczba postów: 370
Liczba wątków: 65
Reputacja: 77
27-05-2014, 11:56
Tutaj taki forumowo-prawny temat. Polecam poczytac. http://arhn.eu/forum/showthread.php?tid=5772

Wysłane z iPhone 4 przez Tapatalk
"Nie ważne na czym grasz... ważne, że grasz"
[Obrazek: 2efkgah.jpg]
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 01-08-2025, 09:20 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.