Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Newschool... › Multiplatform v
« Wstecz 1 2 3 4

Konsola czy komputer - na czym grać?
Strony (4): 1 2 3 4 Dalej »
Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Konsola czy komputer - na czym grać?
kpt. Pomarancia Offline
Pan Owocek D:
*
Liczba postów: 22
Liczba wątków: 2
Reputacja: 0
12-01-2012, 13:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2012, 13:16 przez kpt. Pomarancia.)
Według mnie konsola służy do grania a komputer do pracy. Jeśli miałbyś wybierać konsolę to PS3 jest lepsza, za sprawą czytnika B-RAY (jeśli pragniesz oglądać filmy defacto). Oczywiście gry nie są tanie ale jeśli miałbyś do porównać do ceny corocznego upgrade'u by nadążyć za maksymalną wydajnością we wszystkich grach, finansowo konsola wygrywa. No i rzecz jasna komfort o którym na monitorze mówisz jest wg. mnie średnim rozwiązaniem.
[Obrazek: 5728_8167_500.gif]
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Dorczenzo Offline
so i herd u liek gamez
Liczba postów: 640
Liczba wątków: 51
Reputacja: 216
12-01-2012, 16:05
(12-01-2012, 13:11)kpt. Pomarancia napisał(a): Według mnie konsola służy do grania a komputer do pracy.

Też tak twierdzę ale bardzo dużo osób nie wyobraża sobie gry w jakiegoś fpsa bez klawiatury i myszki. Fakt, przyzwyczajenie do pada zajęło mi sporo czasu ale teraz jest to dla mnie bardzo duża wygoda.
Szukaj
Odpowiedz
kpt. Pomarancia Offline
Pan Owocek D:
*
12-01-2012, 18:04
(12-01-2012, 16:05)Dorczenzo napisał(a): Też tak twierdzę ale bardzo dużo osób nie wyobraża sobie gry w jakiegoś fpsa bez klawiatury i myszki. Fakt, przyzwyczajenie do pada zajęło mi sporo czasu ale teraz jest to dla mnie bardzo duża wygoda.

Stąd też jest auto-aim na konsolach :c
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Dorczenzo Offline
so i herd u liek gamez
12-01-2012, 18:21
(12-01-2012, 18:04)kpt. Pomarancia napisał(a): Stąd też jest auto-aim na konsolach :c

Szczególnie w multi w CoD Smiling
Szukaj
Odpowiedz
Stivi Offline
PaczPiez
Administrators
Liczba postów: 739
Liczba wątków: 60
Reputacja: 172
12-01-2012, 18:32
W jakich grach jest auto-aim? Bo takie przeświadczenie wśród pececiarzy jest, a ja od dłuższego czasu autoaim chyba tylko w Resistance na PSP widziałem.
Cytat:kenonon - 13-04-22:00 -- racja gdyby połączyli psnixbl w jednosć wyszło by cos pięknego niczym jezus
Szukaj
Odpowiedz
Dorczenzo Offline
so i herd u liek gamez
12-01-2012, 18:50
W GTA IV jest i chyba w CoDach jakieś wspomaganie (?) no ale jak widać da się grać bez tych pomocy Smiling Swoją drogą chciałbym zobaczyć jakiś TDM z konsolowcami w jednej drużynie i pecetowcami w drugiej.
Szukaj
Odpowiedz
kpt. Pomarancia Offline
Pan Owocek D:
*
12-01-2012, 19:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2012, 23:44 przez Dorczenzo.)
(12-01-2012, 18:32)Stivi napisał(a): W jakich grach jest auto-aim? Bo takie przeświadczenie wśród pececiarzy jest, a ja od dłuższego czasu autoaim chyba tylko w Resistance na PSP widziałem.

Chociażby jeszcze z poważniejszych tytułów mi przychodzi na myśl to w Borderze, wszystkich platwormówkach np.

Btw. offtop się robi? - Robił się. Dlatego dyskusja przeniesiona Smiling Dorczenzo.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Dorczenzo Offline
so i herd u liek gamez
12-01-2012, 23:46
Przepraszam bardzo ale w jakich platformówkach masz auto-aim? Grinning
Szukaj
Odpowiedz
kpt. Pomarancia Offline
Pan Owocek D:
*
13-01-2012, 21:37
Np Pysychonauts?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
rht4r Offline
Pong
*
Liczba postów: 9
Liczba wątków: 0
14-01-2012, 22:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-01-2012, 22:36 przez rht4r.)
Kiedyś bez wahania odpowiedziałbym "konsola". Z czasem jednak perspektywa się zmienia i obecnie jednak postawił bym na komputer. Dziś konsole to już nie to samo niestety. Wsystko idzie w kierunku ujednolicenia co oczywiście ma swoje plusy ale też i... No właśnie. Bo, np. HDD w konsolach choć nie są niczym złym, to już konieczność (bo i tak się już zdarza o zgrozo) instalacji czy często pobierania łatek jeszcze przed pierwszym odpaleniem gry świeżo wyjętej z pudełka. DRM'y, on-line passy i inne ustrojstwa. WTF? Ja wysiadam Winking Dla mnie już więcej klimatu mają konsolki przenośne. Fakt jednak, że urządzenia dedykowane są najlepsze...
Szukaj
Odpowiedz
Dorczenzo Offline
so i herd u liek gamez
15-01-2012, 01:24
1. Nie każdą grę trzeba instalować na HDD. Na PC trzeba.
2. Fakt, że wypuszczane na rynek gry często są "niekompletne" w takim sensie, że od razu trzeba instalować łatki i poprawki. Z drugiej strony pomyśl, że lepiej jest tak, niż gdybyś miał czekać na łatki dłużej. A tak od razu, na początku dostajesz poprawki.
3. Passy są dobrym rozwiązaniem dla wydawców. Chcesz pełną grę? Kupisz nówkę. Nie zależy Ci na multi? Kupisz używkę i też pograsz. Twój wybór Smiling
Szukaj
Odpowiedz
rht4r Offline
Pong
*
15-01-2012, 04:58
Co do pierwszego punktu dopisać można: "jeszcze" Tongue_Out_Winking

Właśnie to mnie wkurza, że kiedyś nie było łatek i developerzy byli zmuseni do konkretnego (w większości) dopracowania produktu. A teraz lenie ewidentnie kładą lache i bardzo często robią z nas głupków. bleee
No tak dla wydawców. A zasada klient nasz pan? Może i trochę demonizuje ale do cholery źle się czuję jako 'dojna krowa'.
Szukaj
Odpowiedz
Celion4 Offline
Master of Fail
**
Liczba postów: 85
15-01-2012, 09:45
A ja odpowiem: i jedno i drugie. Gram na PieCu i mam całkiem dużą kolekcję gier, ale na święta dostałem ukochane PS3 i nie powiem, że jest gorzej. I nawet jeśli na PC instalujemy gry, to na PS3 równowartość tego czasu to ściąganie aktualizacji do LBP2. ):
Szukaj
Odpowiedz
Matheos Offline
Hejter Hejterów
*
Liczba wątków: 1
15-01-2012, 14:11
Kpt.Pomarancia niektóre tytuły na PS3 są drogie szczególnie gdy są świeżo po premierze ale niektóre a szczególnie te które swoją premierę miały dwa lata temu albo rok nie przekraczają swoją ceną granicy 100-130 zł ok {Ceny zobaczyłem głównie w sklepach internetowych takich jak Muve.pl itp..}
Szukaj
Odpowiedz
Pazcyn Offline
Kapitan Planeta
*
Liczba postów: 28
Liczba wątków: 4
15-01-2012, 14:54
To teraz ja się wypowiem. Moją jedyną konsolką obecnie jest Nintendo 3DS, i powiem szczerzę, że wolę na nim grać niż na PC. Na komputerze prawdopodobnie nie wysiedziałbym przy The Legend of Zelda Ocarina of Time, bo prawdopodobnie bym się zirytował przy którymś zaklinowaniu się, bym pobiegał chwilę po mapach i wyłączył. Na PC mam za duży wybór gier i w każdą grę pogram chwilę, masę darmowych tytułów i innych bonusowych gierek. Poza tym jakoś nie lubię grać na klawiaturze i gryzoniu, wolę grę na padach różnej maści, niestety na PC dość trudno się gra na pad, szczególnie jeśli nie ma się pada od Xbox'a. Różne gry, wyświetlają różne komunikaty, jaki klawisz wcisnąć, np. Na padzie mam numerację klawiszy, a na ekranie monitorze wyświetla się Xbox'owe klawisze i mi się w tym wszystkim motam. Takie mam upodobanie, wolę wygodnie włączyć grę na konsolce i pograć sobie bez zmartwień o to że tytuł nie jest kompatybilny na PC z pad, czy też że nie ruszy mi z powodu słabego sprzętu lub raczej słabej optymalizacji gry. Pewnie jak się nazbiera więcej mamony to kupię konsolę stacjonarną, na razie czekam jak wypadnie Wii U.
AngelCthulhu
http://cristgaming.com/pirate.swf
Szukaj
Odpowiedz
Dorczenzo Offline
so i herd u liek gamez
15-01-2012, 16:18
@up - Ciężko jest porównywać PC z konsolami przenośnymi. Do tego mógłby być osobny temat w stylu "Konsole przenośne czy telefony".
Szukaj
Odpowiedz
Pazcyn Offline
Kapitan Planeta
*
Liczba postów: 28
15-01-2012, 23:06
@up - Też racja, że pod względem grafiki przenośne konsoli przegrywają z PC, ale chodziło mi o ogólne ujęcie tematu. Co prawda mam tylko przenośną konsolę, ale taki sam mam stosunek do stacjonarnych. Wolę grać po prostu na konsolkach. Wiele razy miałem okazję grać na konsoli i daje to o wiele więcej frajdy.
Pewnie z tego względu, że moja karta graficzna lubi często wciągać kurz i się nagrzewać, wtedy trzeba trochę dmuchać w szparkę :P
Może to mnie zraża do grania na PC.
AngelCthulhu
http://cristgaming.com/pirate.swf
Szukaj
Odpowiedz
Dorczenzo Offline
so i herd u liek gamez
15-01-2012, 23:29
A gdzie ja napisałem, że konsole przenośne w jakiekolwiek kategorii przegrywają z PC? Ani nie wygrywają, ani nie przegrywają, nawet nie remisują. Tych dwóch platform po prostu nie da się porównać bo są stworzone dla innego targetu. Grafikę można porównywać pomiędzy PC a dużymi konsolami. Te przenośne nastawione są na mobilność, zagrać możesz wszędzie, grę możesz włączyć na chwilę i po godzinie do niej powrócić. I frajda też jest zupełnie inna.
Szukaj
Odpowiedz
VebVe Offline
Pong
*
Liczba postów: 5
17-01-2012, 16:05
PC. Kilka "ekskluzywów" z konsol vs setki jak nie tysiące z PC. Do PC można podpiąć pada z XBOX-a i cieszyć się taką konolą z lepszą grafiką i większą biblioteką gier. Konsole bardzo słabo spełniają swoją rola w porównaniu do PC bo praktycznie nie oferują prawie nic czego nie mógłby zaoferować PC.
Szukaj
Odpowiedz
Dark Archon Offline
Sarcastic Mr. Know-It-All
Administrators
Liczba postów: 1 446
Liczba wątków: 159
Reputacja: 742
17-01-2012, 16:10
(17-01-2012, 16:05)VebVe napisał(a): PC. Kilka "ekskluzywów" z konsol vs setki jak nie tysiące z PC. Do PC można podpiąć pada z XBOX-a i cieszyć się taką konolą z lepszą grafiką i większą biblioteką gier. Konsole bardzo słabo spełniają swoją rola w porównaniu do PC bo praktycznie nie oferują prawie nic czego nie mógłby zaoferować PC.

Prócz gier, gotowości do grania w kilka sekund po uruchomieniu, braku problemów z kompatybilnością, większego wsparcia "dużych zawodników branży", optymalizacji tytułów, "uczciwszej" grę online, braku durnego DRM, Originów, CD-Keyów i całej reszty tego szajsu.
Szukaj
Odpowiedz
Zzagrobnik Offline
Shinigami
**
Liczba postów: 67
Liczba wątków: 17
Reputacja: 10
18-01-2012, 12:43
W moim przypadku jest bez różnicy - gram i na kompie, i na wszystkich posiadanych konsolach.

Sam jedynie mogę powiedzieć, że bardzo cenię sprzęt przenośny (konsolki jak i laptopy). Dzięki nim mogę grać praktycznie gdziekolwiek (w przypadku PSP i DS) lub organizować u znajomych lanparty (w przypadku laptopów).

No i jak mam jakiś tytuł zaplanowany do zakupu to z góry wiem w jaką platformę będę celował. Granie na każdym sprzęcie daje po prostu multum możliwości z których grzech byłoby nie korzystać Winking
[Obrazek: 5067.png]
Mój blog
Szukaj
Odpowiedz
Budyn583 Offline
cyferki ;_;
**
Liczba postów: 63
Reputacja: 2
03-03-2012, 11:15
W moim przypadku konsola była wielkim faworytem w wyścigu o najczęściej używany sprzęt. Różnice w grafie miałem gdzieś, ponieważ wygoda obsługi, którą świetnie podsumował Archon była dla mnie najważniejsza.

Teraz jestem bardziej skierowany w stronę peceta, zmusił mnie do tego xboxowy Battlefield 3, który powinien być zrobiony lepiej, albo w ogóle nie powinno go być. (Złodzieje chcieli 200zł za produkt, w który się nie da grać) Niektóre gry są za duże na konsole i dopóki nie pojawi się ich nowa generacja, dobrze się w nie gra tylko na piecu.
Szukaj
Odpowiedz
Diabeł Offline
Atari 2600
*
Liczba postów: 36
11-04-2012, 00:25
Jeśli ktoś ma problemy z uruchomieniem gry na PC, to za przeproszeniem, jest skończonym idiotą. 99% problemów z kompatybilnością da się rozwiązać pięcioma kliknięciami, a narzekanie że każdą grę na PC trzeba instalować na HDD jest równie śmieszne jak "mam PS2 i nie chodzą mi gry z PS3". Zwłaszcza że jak ktoś wyżej zauważył, wkrótce wszystko będziecie instalować. Że już nie wspomnę chociażby od np DCUO które całe 18 gb trzeba pobrać na dysk przy PS3. Powodzenia dla ludzi z starszymi modelami i mniejszymi dyskami.. Smiling

A co do pytania odpowiem prosto - jak komu wygodniej. Ja osobiście mając PS3 w domu i dostęp od znajomych do koło 30-40 gier wolałem zwyczajnie odpalić PC i na nim pograć. Tylko paru tytułów konsolowych żałuje, ale zasadniczo nie widzę najmniejszego sensu, bo zasadniczo zarówno pada z PS3 jak i z Xboxa mogę na spokojnie sobie podpiąć...

Co do FPSów na konsoli, wybaczcie, ale czas reakcji myszki a czas reakcji pada to jak czas szybkiego siusiu vs czas robienia kupy przy zatwardzeniu. Myszka ma zwyczajnie lepszy czas reakcji i tyle. Niestety przez konsole trochę odszedł czas ultra szybkich FPSów niczym np Unreal Tournament, ale nie ma co porównywać, jasne że można się przyzwyczaić, ale będzie to tak samo fajne jak granie w WarhammerGrinningark Omen na PSXie (a kto grał ten wie o czym mówie).

Każda konsola na końcu i tak przegra z PC. Jedna prosta przyczyna, która jest wiadoma od wielu lat. Sprzęt o zamkniętej architekturze jest po prostu skazany na śmierć. Natomiast granie na Windowsie póki PC mają otwartą architekturę będzie odbywać się długo, wbrew pozorom, bez większych problemów z kompatybilnością wsteczną...
Szukaj
Odpowiedz
Celion4 Offline
Master of Fail
**
Liczba postów: 85
11-04-2012, 18:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-04-2012, 18:10 przez Celion4.)
(11-04-2012, 00:25)Diabeł napisał(a): narzekanie że każdą grę na PC trzeba instalować na HDD jest równie śmieszne jak "mam PS2 i nie chodzą mi gry z PS3". Zwłaszcza że jak ktoś wyżej zauważył, wkrótce wszystko będziecie instalować. Że już nie wspomnę chociażby od np DCUO które całe 18 gb trzeba pobrać na dysk przy PS3.

Nie licząc przy niektórych grach multum aktualizacji potrzebnych do grania (Serio??? 11 aktualizacji żeby pograć w LBP2???). Co prawda to prawda, instalowanie jest uciążliwe, ale nie aż tak, żeby od razu wyrzucać piec i kupować XBOX360 czy PS3.

(11-04-2012, 00:25)Diabeł napisał(a): Co do FPSów na konsoli, wybaczcie, ale czas reakcji myszki a czas reakcji pada to jak czas szybkiego siusiu vs czas robienia kupy przy zatwardzeniu. Myszka ma zwyczajnie lepszy czas reakcji i tyle. Niestety przez konsole trochę odszedł czas ultra szybkich FPSów niczym np Unreal Tournament, ale nie ma co porównywać, jasne że można się przyzwyczaić, ale będzie to tak samo fajne jak granie w WarhammerGrinningark Omen na PSXie (a kto grał ten wie o czym mówie).

W sumie nadal się zastanawiam po co są FPS-y na konsole. To, że jakiś tam producent zaczął tak robić, nie znaczy, że cały ten gatunek robiony specjalnie pod piece musi być przeniesiony na konsole. A celowanie w takim Uncharted to według mnie czysta kpina.

(11-04-2012, 00:25)Diabeł napisał(a): Każda konsola na końcu i tak przegra z PC. Jedna prosta przyczyna, która jest wiadoma od wielu lat. Sprzęt o zamkniętej architekturze jest po prostu skazany na śmierć. Natomiast granie na Windowsie póki PC mają otwartą architekturę będzie odbywać się długo, wbrew pozorom, bez większych problemów z kompatybilnością wsteczną...

No cóż... I tak, i nie. Konsole też mają swoje asy w rękawach ("ekskluziwy", odtwarzacz Blu-Ray czy po prostu samo granie przed TV). Chociaż to prawda, że konsole pod względem technologicznym nigdy nie wyprzedzą naszych starych, dobrych pieców. A fanboye nadal mogą się kłócić, że na "PS3 jest lepsza grafa bo PS3 jest lepsze" albo "PS3 jest fajniejsze bo jest pad".
Szukaj
Odpowiedz
Dark Archon Offline
Sarcastic Mr. Know-It-All
Administrators
Liczba postów: 1 446
Liczba wątków: 159
Reputacja: 742
11-04-2012, 18:03
To gier na PC się już nie aktualizuje? Fajnie.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (4): 1 2 3 4 Dalej »

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 12-06-2025, 16:48 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.