Liczba postów: 1 446
Liczba wątków: 159
Reputacja:
742
![[Obrazek: y-fqsztKsKg.jpg]](http://arhn.eu/ytcrop/y-fqsztKsKg.jpg)
Na premierę tego sprzętu czekaliśmy z niecierpliwością niemal 1,5 roku - Retron 5 to konsola obsługująca kartridże aż ośmiu różnych systemów: NES, SNES, Mega Drive/Genesis, Master System, GB, GBC, GBA oraz Famicom i wyświetlająca gry w 720p dzięki mieszance emulacji, technicznego sprytu oraz wbudowanego portu HDMI. Kolekcjonerzy retro doczekali się w ten sposób swoich własnych "legalnych emulatorów". Retron wspiera nawet częściowo naszego kultowego Pegasusa!
By przeczytać cały artykuł, kliknij tutaj: Retron 5
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 0
Reputacja:
-2
Archon a to cudeńko obsługuję dodatek do mega driva Sega 32x ?
Liczba postów: 41
Liczba wątków: 2
Reputacja:
2
Już myślałem, że to będzie taka klapa jak GameGadget.
PS.Czekamy teraz na retro live'a
Reputacja:
742
(17-06-2014, 21:40)maincraft2000 napisał(a): Archon a to cudeńko obsługuję dodatek do mega driva Sega 32x ? Niestety nie.
Liczba postów: 5
Reputacja:
1
Czy była by możliwość emulowania lub podpięcia Segi CD do Retrona 5?
Reputacja:
742
(17-06-2014, 21:57)bogdan71 napisał(a): Czy była by możliwość emulowania lub podpięcia Segi CD do Retrona 5?
Lista platform podana jest wyraźnie w opisie materiału i w samym filmie: "NES, SNES, Mega Drive/Genesis, Master System, GB, GBC, GBA oraz Famicom". Nie mniej, nie więcej. Ani Sega CD, ani 32X, ani N64, ani PlayStation 15.
Liczba postów: 0
Reputacja:
0
a jak ma się sprawa z takimi kontrolerami jak pistolety do kaczek?
Liczba postów: 13
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Uważam że Retron to konsola idealna dla weteranów katridżów co kochają 16 bitowe gry lecz największą wadą Retrona jest dla Polskich graczy słaba kompatybilność z Pegasusem.Znam ten sam ból jak nie mogłem pograć na moim telewizorze w np.Mario.Archon mam do ciebie pytanie wiesz może czy będzie aktualizacja,która pozwoli na granie na katridżach od Pegasusa.
Reputacja:
742
(17-06-2014, 22:22)kesal napisał(a): a jak ma się sprawa z takimi kontrolerami jak pistolety do kaczek?
Pistolety świetlne nie są obsługiwane, bo z uwagi na swoją konstrukcję nie działają z telewizorami HDMI. Inne akcesoria, które działają na zasadzie kontrolera (np. arcade sticki dla Segi Mega Drive albo kontrolery nieoficjalne) powinny działać.
Liczba postów: 363
Liczba wątków: 1
Reputacja:
63
17-06-2014, 22:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-06-2014, 22:29 przez guy_fawkes.)
@kesal: Bardzo prosto - przecież nie da się na nich grać na telewizorach LCD z uwagi na opóźnienie, a RetroNa do kineskopowego nie podłączysz.
RetroN 5 jest kapitalny. To fantastycznie, że jego autorzy nie dostarczyli piratom kolejnej maszynki do odpalania romów pobranych z neta, jakich jest pełno na Allegro, tylko stworzyli dopracowany sprzęt dla prawdziwych fanów retrogrania. Kompatybilność z taką ilością systemów jest imponująca, a sam mechanizm działania i fakt, że radzi sobie często nawet z problematycznymi kadridżami wzbudza podziw. Szkoda, że ten pad jest jaki jest, ale to mała wada w kontekście tylu zalet. Kupowałbym.
Swoją drogą kompatybilność z Pegazusem moim zdaniem RetroN-owi potrzebna nie jest. W końcu to złodziejska podróbka, a nie licencjonowany sprzęt. Sentyment sentymentem, ale to trochę tak, jakby prosić prosić Sony czy Microsoft, by nie zabezpieczało swoich konsol przed piractwem.
Liczba postów: 174
Liczba wątków: 18
Reputacja:
17
Fajny materiał, mam tylko pytanie związane pośrednio z legalnością, tzn. czy zrobienie konsoli, która odtwarza gry z konsoli innego producenta wymaga jakieś zgody/licencji? Czy mogę wydać konsole, która czyta np. cardy z Nintendo DS i za pomocą emulatora je odtwarza? Czy to taki sam przypadek jak ta konsola?
Liczba postów: 37
Liczba wątków: 8
Reputacja:
742
(17-06-2014, 22:30)Ad-M napisał(a): Fajny materiał, mam tylko pytanie związane pośrednio z legalnością, tzn. czy zrobienie konsoli, która odtwarza gry z konsoli innego producenta wymaga jakieś zgody/licencji? Czy mogę wydać konsole, która czyta np. cardy z Nintendo DS i za pomocą emulatora je odtwarza? Czy to taki sam przypadek jak ta konsola?
Jeżeli nie wykorzystujesz żadnej technologii wykorzystywanej przez autorów to nie musisz mieć żadnego pozwolenia. Nikt jeszcze przez parę lat nie zrobi na przykład legalnego klona Nintendo 64, bo konsolę wciąż chronią patenty związane z systemem ładowania kartridżów. (Ten wygasa chyba w 2015?)
Patenty sprzętowe chroniące Nintendo przed nieautoryzowanymi klonami NES-a wygasły w okolicach 2004 roku, dlatego od paru lat bardzo modne są nieoficjalne kopie NES-a/Famicoma. Patent na sprzęt wygasł, a prawa autorskie do oprogramowania są legalnie obchodzone dzięki wykorzystaniu zintegrowanych układów NES-on-a-chip, które nie korzystają z własności intelektualnej Nintendo.
Jeśli więc masz pomysł jak zrobić klona DS-a jednocześnie nie wykorzystując firmware Nintendo, ani żadnych elementów sprzętowych, które podlegają patentom, to jasne, jak najbardziej możesz zrobić własną konsolę tego typu.
PS. Hyperkin, firma odpowiedzialna za Retrona sugerowała, że pracuje nad "projektem związanym z Nintendo 64". Można przypuszczać, że czekają na moment wygaśnięcia patentów, by ogłosić swoją wersję N64. Oby miała HDMI
Liczba postów: 103
Liczba wątków: 13
Reputacja:
13
A teraz Archon, rób Retrodziałki 
Ja i tak czekam na Retrona x86, bo więcej gier mam DOSowych niż kartowych (nie licząc ofkoz Nintendo 64... kiedy Retron64, kiedy?)
Liczba postów: 15
Liczba wątków: 4
17-06-2014, 23:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-06-2014, 23:18 przez Dark Archon.)
Wiecie, że na Retronie 10 podobno będzie można pograć w gry na PS6. Fajnie nie?
50% ostrzeżeń za bezsensowny spam. ~DA
Liczba postów: 85
Liczba wątków: 10
Reputacja:
28
Uff i w koncu odetchnąłem z ulga. Wszystko działa tak jak powinno - to super :-)
Widzę juz te materiały w świetnej jakości :-)
Świetny materiał, dzieki da!
Liczba postów: 56
Liczba wątków: 8
Reputacja:
11
Taki Retron5 całkiem fajna sprawa. Miło by było za 10-20 lat usłyszyć o Retronie 6 , nma którym można zagrać w gry z PS1 czy X360.
A ile taki sprzęt kosztuje? Z 500zł?
Liczba postów: 36
Liczba wątków: 3
Reputacja:
1
@dzemson na Ebay'u chodzą miedzy 650 a 750 zł oczywiście wszystkie z USA
Liczba postów: 3
Reputacja:
0
Super wreszcie ktoś się postarał i zrobił to jak należało  Niepokojąca jest może faktycznie ta kompatybilność z NES ale cóż... Myślę że to kwestia czasu jak i to zostanie w jakiś sposób poprawione. Pomysł bardzo mi się podoba i jestem pełen podziwu dla twórców owej maszynki do mielenia mięsa
Liczba postów: 39
Liczba wątków: 3
Reputacja:
2
18-06-2014, 10:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-06-2014, 10:40 przez Neisan.)
Świetna recenzja świetnego sprzętu. Myślę, że sprzęt jest warty uwagi, zwłaszcza dla osób, które chciałyby zacząć przygodę z retro graniem. Bałem się, że sprzęt będzie pozwalał na uruchamianie ROM-ów pobranych z Internetu, ale na szczęście tak nie jest.
3DS Friend Code: 1177 - 7292 - 5620 / Nintendo Network ID: Neisanowski
Liczba postów: 17
Liczba wątków: 2
Reputacja:
2
Retron 5 - Maszynka, multi-emulator na szybko tworzący rom z włożonego do niej kartriżdża... i cała Archonowa idea nagrywania tylko bezpośrednio z konsol legła w gruzach
Ja mam pytanie: czy odtwarzacz kartridży NESa/FamiComa w Retrinie 5 (podobnie jak komputerowe emulatory) przyśpiesza odtwarzany dźwięk?
Reputacja:
0
Świetny materiał. Nad maszynką się zastanawiam już od dłuższego czasu.
Mam tylko pytanie jak wyglądają gry rozciągnięte do 16:9 (bo pojawia się w filmie stwierdzenie że można to zrobić), bo i w filmiku i materiały w sieci pokazują gry odpalone w 4:3? Czy znośnie to wygląda po rozciągnięciu, bo jako że mam plazmę wolałbym je odpalać na pełnym ekranie bez czarnych boków.
Reputacja:
742
(18-06-2014, 11:26)Rob3rt napisał(a): Ja mam pytanie: czy odtwarzacz kartridży NESa/FamiComa w Retrinie 5 (podobnie jak komputerowe emulatory) przyśpiesza odtwarzany dźwięk?
Emulatory nie przyspieszają dźwięku. To nasze polskie Pegasusy je spowalniały! Amerykańskie gry na kartridżach tworzone były z myślą o amerykańskim standardzie 60Hz (60 odświeżeń na sekundę). Te gry trafiały potem do Polski, gdzie obraz wyświetlany jest w 50Hz. Efekt był taki, że gra odtwarzała się o 1/6 wolniej, stąd też efekt "głębszego", wolniejszego dźwięku.
Retron sam wykrywa format kartridża i odtwarza go w odpowiednim tempie, ale jeżeli koniecznie chcesz wymusić wolniejszy tryb, to tak, w opcjach można przestawić konsolę z trybu "Auto" na 50Hz lub 60Hz.
Liczba postów: 66
Liczba wątków: 4
Reputacja:
1
Mam pytanie jak jest z grami używającymi patentów typu pistolety z nesa?
Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka
Reputacja:
0
kamkom było pisane, że pistolety nie działają na nowych tv.
Neisan to sprawa tylko i wyłącznie legalności, ale z drugiej strony wolałbym opcje z pobieraniem romów, a dlaczego? Jest kilka perełek w które chciałbym zagrać, ale ceny kardridzy plus dostępność mnie przeraża, to urządzenie jest raczej dla kogoś kto już kolekcje gier ma i nie zależy mu czy będzie odtwarzał na oryginalnym sprzęcie czy na jakimś wynalazku - chce grać
|