Liczba postów: 85
Liczba wątków: 10
Siema.
Mam brata, który co kilka lat kupuje nowy komputer, a żeby stary się nie marnował, oddaje go mi. Ogólnie wszystkim odpowiada taki "recykling", ale problem w tym, że gry nie zawsze dobrze chodzą, ponieważ brat kupuje kompa bardziej do pracy, aniżeli do grania. W następne wakacje chciałbym złożyć własny komputer, ale problem w tym, że nijak się na tym nie znam. Chciałbym z tego powodu zacząć gromadzić informacje o częściach, więc mam dla was parę pytań. (zanim zaczniecie mówić "gogle nje boli!!111" to informuję, że jestem TAK zielony, że nic z tego bełkotu z wikipedii nie rozumiem).
Na początek chciałbym się dowiedzieć, jakiej firmy procesory są najlepsze, o co chodzi z tymi GHz, i o co chodzi z tym podkręcaniem? Ile rdzeni mieć, ale tyle, żeby nie przesadzić?
Druga sprawa to karty graficzne. Lepiej mieć więcej GB/MB czy mniej? Po co w ogóle mi jakieś miejsce na karcie graficznej, skoro mam dysk twardy? (tak, jestem TAK BARDZO zielony) Tak samo jak przy procesorach, jakiej firmy są najlepsze? A co do dysków, czym się różni Dysk SSD od HDD? Są jeszcze jakieś inne typy? 
Chciałbym się także spytać, na co zwracać uwagę podczas kupowania zasilacza, ponieważ podobno dużo ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, co kupuje (przynajmniej tak wnioskuję z pouczających wypowiedzi pod niektórymi tematami)
Okej, Na razie to tyle, mam szczerą nadzieję, że mi pomożecie wchłonąć najgłębsze tajniki wiedzy. Z góry dzięki naprawdę, do widzenia
Liczba postów: 191
Liczba wątków: 6
Reputacja:
13
Jak będzuesz składał kompa to napisz na forum, bo nawet mając taką wiedzę, myślę, że mógłbyś popełnić błędy. Nie koniecznie techniczne, ale związane ze zbalansowaniem części i wyborem najlepszych producentów.
Co do pytań:
-Mega upraszczając Procesory od AMD - praca, procesory od Intela - praca/gry. Tak naprawdę jednak wszystko zależy od konkretnych zastosowań. DO gier w większości przypadków najlepszym wyborem będzie Intel.
-Na temat procesora polecam: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje.../9020.html
-Im więcej GB tym lepiej, jednak do 1920x1080 wystarcza 2/3 max, chyba, że mamy do czynienia z grą chorą, jak na przykład Watch_Dogs, który potrafi zeżreć nawet 5gb pamięci karty. Pamięć karty graficznej jest o wiele szybsza niż powolny dysk twardy. Wynika to z tego, że dysk dane trzyma na talerzach z których dane są powoli odczytywane dzięki głowicy(najprościej wyobrazić to sobie można myśląc o gramofonie). Tekstury muszą być szybko wczytywane, dlatego gra ładuje je podczas wczytywania do pamięci karty zamiast czytać je wprost z dysku.
-SSD to dysk oparty na pamięciach podobnych do tych z pendrive'ów. Zapisuje i odczytuje o wiele szybciej, jednak źle eksploatowany może się szybciej zużyć.
HDD to dysk oparty na wcześniej wspomnianych talerzach i głowicach odczytujących. Głowica musi znaleźć dane na kręcącym się talerzu co zajmuje trochę czasu. Dysk taki z racji posiadania poruszających się części jest wrażliwy na wstrząsy podczas pracy. Stąd w serwisach wyjątkowo często lądują laptopy z uszkodzonymi dyskami, bo komuś się laptopa upuściło.
Jest jeszcze mix tych dwóch, dysk SSHD, dysk hybrydowy. Posiada on części z obu tych dysków. Cechy dysku SSD są tu z reguły używane do przyśpieszania wybranego dysku(w sensie partycji) lub najczęściej używanych plików. Najczęściej dysk SSd jest przeznaczany na system i najważniejsze programy/gry, a dysk HDD jest używany jako magazyn danych. Dyski SSHD są najrzadsze.
Co do zasilaczy to najważniejsze unikać tych firm:
2N, 4 Life, Achieve, Acutake, Akyga, Allied, Altis, Apex, Arktik Power Supply, Aspire, Atlas, Aton, ATX Power Supply, Austin, Bandit, Bestec, Bondfunx Fire, Carbon (nie Modecom), Coba, Codegen (C&G), ColorSit, Compaq, Computer, Cube Max, Deer, Delux, Ecogo True Power, Eurocase, Everpower, Feel, Fever, Four Star, Foxtech, Gembird, Gigabajt, Golden, GoodWatt, Hama, Hawk, Hec, i-box, iCute, Impet, Incore, Intex-Action, ISO, i-Tec, KingStar, LC Power, Levicom, Likeenergy, Linkworld, Logic (L&C), Logisys, Macron, Megabajt, Mercury, Metropilis, ModeCom Carbon, ModeCom Feel I, ModeCom Feel II, ModeCom Feel III, ModeCom Feel 1, ModeCom Feel 2, ModeCom Green, (ModeCom) Hedy, ModeCom Volcano, ModeCom Logic, ModeCom Premium, Mustang, Newton (Power), Octigen, Opengate, Pangu, Platin Power, Power, Power Color, Power Man, Powercomp, Powerfox, Powertec, Procase, Procomp, Qoltec, Q-tec, QTechnology, Raidmax, Rasurbo (Green Power), Ropla, Rubikon, Sansun, SilenX, Sniper, Solytech, Stability Power, Sun Pro, Suntek, Take Me, Task, TE, Tracer, Tronje, Trust, Ultra Media, V Power, Whitenergy, Win, Xilence (Redwing), XION, X-Power
Najważniejszy jest komplet zabezpieczeń, porządny zestaw radiatorów i stabilne trzymanie napięć w stresie.
Liczba postów: 117
Liczba wątków: 18
Reputacja:
56
1. Procesory do komputerów PC produkują dwie firmy: Intel i AMD. Biorąc pod uwagę cenę, procesory AMD są lepsze, ale jeżeli nie zważamy na koszty Intel oferuje nam bardzo wysoką wydajność. LINK
2. 1 GHz = 1 mld operacji na sekundę (wykonywanych przez procesor) - Im więcej, tym lepiej.
3. Podkręcanie to nic innego jak "uwolnienie" potencjału procesora kosztem zwiększonego ryzyka uszkodzenia (bardzo łatwo można spalić procesor, gdyż temperatura osiąga wyższą wartość). Nigdy nie podkręcałem żadnych podzespołów, więc nie posiadam za dużej wiedzy z tego zakresu :PC:
4. Jeżeli chodzi o rdzenie to ich zwiększona ilość zapewnia większą wydajność komputera i bardziej efektywne wykonywanie wielu zadań (w końcu w procesorze wielordzeniowym mamy do dyspozycji kilka rdzeni więc poszczególne zadania mogą być wykonywane osobno, a nie na jednym rdzeniu)
5. Ile rdzeni ? Odpowiedź jest prosta - jak najwięcej. Na rynku mamy dostępne procesory dwu, cztero, a nawet ośmiordzeniowe. Jeżeli komputer wykorzystuje się do gier to wg mnie najlepiej mieć przynajmniej procesor czterordzeniowy (oczywiście jeszcze lepiej ośmiordzeniowy, ale za wydajność się płaci).
6. Co do kart graficznych lepiej jest mieć więcej GB/MB, ale należy pamiętać, że nie tylko od pamięci karty graficznej zależy jej wydajność. Na rynkach dostępne są karty 2 GB DDR3 (64 bit szyna). Są to crapy jakich mało. Kupując kartę graficzną należy zwracać uwagę na typ zastosowanej pamięci, rozmiar szyny (więcej bitów = lepiej), częstotliwość bazową GPU (więcej = lepiej) i oczywiście rozmiar pamięci.
7. Na karcie graficznej pamięć jest niezbędna do jej prawidłowego funkcjonowania (wyjątkiem są zintegrowane moduły graficzne, które korzystają z pamięci RAM komputera). Dysk twardy jest za wolny, aby sprostać potrzebom karty graficznej. Dostęp do takiej pamięci jest po prostu zbyt długi.
8. HDD to dysk magnetyczny. Działa on w ten sposób, że głowica "chodzi" sobie po dysku i odczytuje bądź zapisuje dane na talerzu. Dyski HDD mają jednak swoje wady. Czas odczytu i zapisu w porównaniu do dysku SSD jest wysoki. Poza tym HDD są podatne na uszkodzenia mechaniczne (w końcu w środku posiadają ruchome elementy). Dyski SSD oparte są o pamięć flash (tak jak pendrive'y). Nie posiadają ruchomych elementów a czas odczytu danych z tych dysków jest mniejszy niż z tradycyjnych HDD.
![[Obrazek: 1920px-Disassembled_HDD_and_SSD.JPG]](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/39/Disassembled_HDD_and_SSD.JPG/1920px-Disassembled_HDD_and_SSD.JPG)
Różnica między dyskiem HDD a SSD.
9. Co do zasilaczy najlepiej kupować markowe o dobrej mocy. Trzeba także zwracać uwagę na moc zasilacza na lini 12 V (jest ona najbardziej obciążona w komputerach). Chińskie zasilacze mają często zawyżoną moc, dlatego polecam zerknąć na listę polecanych. LINK
Liczba postów: 440
Liczba wątków: 12
Reputacja:
38
Szaman, odnośnie rdzeni to zapomniałeś o eksperymencie (a właściwie dziwnej linii) AMD z trzyrdzeniowymi procesorami. I w moim przypadku jest to na razie jedyna rzecz, oprócz płyty głównej, której nie będę wymieniał podczas planowanej wymiany podzespołów, ponieważ dla moich potrzeb ten procesor spokojnie wystarcza (dodatkowo był naprawdę tani, a ma 3,3 GHz na rdzeniu).
Chociaż zgadzam się z Szamanem ,że najlepszy byłby osmiordzeniowy, ale czterordzeniowy powinien wystarczyć na początek.
Jeśli chodzi o karty graficzne to należy sprawdzać przed zakupem, które są kompatybilne z grami (moja niestety nie jest i muszę naprawdę cudować, żeby gry odpaliły).
Reputacja:
13
farmaceuta, to, że ma 3,3 GHz nie znaczy aż tak wiele. Osiem rdzeni to byłaby skandaliczna strata kasy. Gry tego zwyczajnie nie wykorzystają. Więcej niż 4 rdzenie to już gruba przesada. Na początek w zależności od budżetu i wymagań to i dwa rdzenie są ok.
Jaką masz grafikę, że musisz cudować?
Btw. Co to za anime?
Liczba postów: 30
Reputacja:
0
02-07-2014, 17:50
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2014, 17:52 przez TheBlackJJoker.)
Ja polecam Intel. Znają się na procesorach i mają dobre procesory. Jeżeli masz dość pieniędzy to zainwestuj w Intel Core i5, lub i7. Aktualnie 4 rdzenie wystarczą na dobre parę lat 
Podkręcanie procesoru, jak i innych części to dodawanie mocy do tej części.
Czyli: Dodajemy trochę więcej napięcia = Wydajniejsze, szybsze, ale cieplejsze.
Karty graficzne to już zależy co będziesz robić.
Rendery, praca itp. to Nvidia z jednostkami CUDA. Przyspieszają Rendery
Karty AMD do gier jak najbardziej  Ja osobiście mam od nich R7 250 i daje radę jak za kartę za 330zł  Jeżeli nie masz ograniczeń pieniężnych to pomyśl nad jakimś R9 
Pamiętaj. Jeżeli karta ma 2-3 GB ramu to nie wszystko. Patrz jak z przepustowością, ilośc jednostek renderujących, shaderujących itp.
Pamięć na karcie jest po to, bo jest szybka i tam ładują ci się efekty, mapy itp.
Masz dysk hdd i sdd.
Hdd to masz zwykły dysk na pliki, gry itp.
A SDD masz na system itp. Dzięki temu będzie szybszy przesył, a za tym system szybciej będzie działał
Następna rzecz - RAM. Minimum z minimum to 4 GB, ale aktualnie dobrze mieć 8 GB i więcej  Oczywiście DDR3
PS:
Polecam odwiedzić:
www.gpuboss.com --> Sprawdzasz karty ze sobą. Która lepsza.
www.cpuboss.com --> Sprawdzasz procesory ze sobą. Która lepsza.
Reputacja:
13
Joker, obawiam się, że twoje wyjaśnienia są mylące.
Samo zwiększenie napięcia nie podkręca procesora. Trzeba jeszcze pobawić się chociażby mnożnikiem. AMD wg. Ciebie nie zna się na procesorach? Też mają dobre, lecz lepsze do pracy niż do gier.
To nie jest tak, że Nvdia to praca, Radeon gry. Obie karty nadają się do grania tak samo dobrze.
Mało informacji o dyskach i zasadach działania. Zapomniałeś o SSHD. Co to znaczy zwykły dysk? Czym jest zwykły dysk dla osoby, która jest takim laikiem?
Nie polecam odwiedzić tych dwóch stron. Dla kogoś kto nie zna się na sprzęcie będzie to kopalnia błędów. To są suche dane nie dające żadnej informacji dla osób które się nie znają.
Reputacja:
0
@up
Ja wyjaśniłem tak jak sądzę.
Nie pisałem, że AMD nie zna się na procesorach. Napisałem, że Intel zna się na procesorach..., lecz nie wspominałem nic na temat AMD
O mnożniku nie pisałem, bo nie sam nie podkręcałem, ale pisałem mniej więcej o co chodzi w podkręcaniu
Nvidia ma czasem problemy z grami, więc ja tam wolę poczciwe AMD
O SSHD nie słyszałem :E
A zwykły dysk to taki co jest od dłuższego czasu. Zwykły talerzowy dysk...
SSD to dysk flashowy, taka pamięć jest w pendrive
A na tych stronkach, może porównać która część część jest lepsza. Przy obrazku karty jest punktacja składowa. I niżej może zobaczeć, co jest zaletą karty graficznej.
Liczba postów: 90
Liczba wątków: 7
Koledzy wyżej już wszystko wyjaśnili, najlepiej jak już będziesz miał pinionszki podasz nam swój budżet a my ci złożymy (2k=komp (samo pudło) na którym pograsz we wszystko i to na średnie/wysokie)
UP SSHD to po prostu dysk który ma pojemność np 500gb hdd + 8gb ssd (wygląda to normalnie jak jeden dysk) z tym że tych 8gb nie wykorzystasz, to 8gb jest na cache. Dzięki temu dysk jest szybszy od zwykłego hdd ale wolniejszy od zwykłego ssd, warto go kupić zamiast hdd a ssd są drogie więc póki co lepiej sobie taki "S"uper"S"uperowy"D"ysk odpuścić. Gdybym się w czymś pomylił niech ktoś mnie poprawi.
Reputacja:
13
02-07-2014, 21:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2014, 21:15 przez Ame.)
Przykro mi, że może będę niemiły i wyjdzie na to, że proszę kogoś o nieudzielanie się w dziale, ale aż mi się nóż w kieszeni otwiera.
Joker, tutaj pytania zadaje kompletny laik. Osoba która nie wie co robi talerz w dysku(chyba, że akurat autor tematu wie to sorry).
Odpowiedzi typu mówię jak myślę są tu zbędne i mylące. Nie podkręcałeś, ale się wypowiesz tylko o kawałku tematu. O podkręcaniu powiedziałeś mniej niż więcej pomijając kluczowe informacje. Tu nikogo nie obchodzi co ty sądzisz o podkręcaniu. Tu są potrzebne rzetelne, prawdziwe informacje, których laik może być pewien.
Nie wstawiaj tu swoich całkowicie subiektywnych opinii. Teraz co? Autor pomyśli, że faktycznie wiodący producent kart graficznych ma problem z ich obsługą co jest chyba jakąś nieśmieszną prowokacją. Co to są za problemy? Czym to poprzesz?
Nie słyszałeś o dysku SSHD, a informacje o innych są skąpe jak stroje Miley Cyrus. Zwykły dysk talerzowy dla laika jest niczym innym niż niewytłumaczonym bełkotem.
A te stronki to jak mówiłem suche dane, nic więcej. W żadnym wypadku osoba dobrze nie obeznana nie powinna się nimi kierować, bo się wpakuje w kupno jakiegoś badziewia. Bo przecież cyferki mówiły, że ten procek jest lepszy.
Myślę, że tak właśnie wyglądały by moje posty na forum o grze na gitarze. Na szczęście zdaję sobie sprawę, że nie umiem grać, więc się tam nie udzielam.
Liczba postów: 87
Liczba wątków: 8
Reputacja:
15
02-07-2014, 21:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2014, 21:52 przez WolandPL.)
(02-07-2014, 00:46)SzamanPL napisał(a): 5. Ile rdzeni ? Odpowiedź jest prosta - jak najwięcej. Na rynku mamy dostępne procesory dwu, cztero, a nawet ośmiordzeniowe. Jeżeli komputer wykorzystuje się do gier to wg mnie najlepiej mieć przynajmniej procesor czterordzeniowy (oczywiście jeszcze lepiej ośmiordzeniowy, ale za wydajność się płaci).
"Nawet" ośmiordzeniowe?
A tak całkiem poważnie: na chwilę obecną kupowanie procesora do gier mającego więcej niż 4 rdzenie to głupota, gdyż w pewnym momencie przestały się one liczyć, a ponownie wzrosła rola wysokiego taktowania. Ewentualnie można pokusić się o 6-rdzeniowego intela i7, który poradzi sobie lepiej jeśli zamierzamy renderować i wrzucać dużo filmów na YouTube.
Spalenie procesora podczas podkręcania jest niemal niemożliwe, nawet jeśli wykonywane przez totalnego laika. Ten układ jest bardzo mocno zabezpieczony i tak naprawdę jedynym ograniczeniem jest jego jakość wykonania i temperatura. Najnowsze procesory Intela - czyli rodzina Haswell - posiadają modele, które mają w nazwie literkę "k" (czyli np. Intel core i5 4670K) - są to procesory z odblokowanym mnożnikiem. Dysponując płytą główną z dobrym chipsetem i sekcją zasilania (np. MSI Z87-G55 - chipset Z87 [są już nowsze i tańsze]) podkręcanie polega niemal tylko i wyłącznie na zmianie mnożnika i ewentualnym podwyższeniu napięcia. Spalić procesor uda się nam tylko, jeśli się bardzo postaramy - czyli ustawimy niebezpieczne napięcie (powyżej 1,3 volta dla Haswella już jest raczej niezdrowe) bądź nie sprawdzimy temperatur (nie powinniśmy przekraczać 80 stopni, optymalnie powinno być max 70~75 pod 100% obciążeniem po godzinie pracy).
Osoba pierwszy raz podkręcająca procesor bezproblemowo po przeczytaniu tego i owego z procka 3,4GHz wyciśnie 4GHz. Nawet tak niewiele zapewnia spory skok wydajności.
Jakość wykonania? Jeśli chodzi o Intel - ma znaczenie przy podkręcaniu. Firma ta ostatnio lubi wkurzać klientów i zamiast cynę pomiędzy procesor, a IHS (metalową czapkę przykrywającą go) ładuje jakiegoś taniego, termoprzewodzącego gluta. W praktyce sprawia to, że chłodzenie dołączane do tego procka nawet przy niewielkim podkręcaniu zaczyna się pocić i potrzebujemy jakiegoś porządnego radiatora - to będzie dodatkowy koszt około 100zł i wyżej*.
Jeżeli chodzi o pozostałe układy, czyli dysk twardy i kartę graficzną - koledzy chyba wyjaśnili ci wszystko. Aha, pamięć RAM DDR3 ma różne taktowania - jeśli zależy ci tylko na grach, bierz pamięć 8GB 1600 MHz (pomiędzy 1600MHz a szybszymi nie ma praktycznie żadnej różnicy w klatkach na sekundę). Jeśli rendering, 1866MHz poradzi sobie minimalnie lepiej (RAM i tak jest tanie jak barszcz), ale tu już zazwyczaj trzeba będzie włączyć XMP (Extreme Memory Profile) na niektórych płytach głównych. Proste, ale warte zapamiętania - znam ludzi, którzy kupowali pamięci 2000MHz i szybsze, a którzy nie włączali tej funkcji w BIOS i ich pamięci tak naprawdę chodziły w 1333MHz
Dlaczego 8GB a nie 4? Proste - sam windows może zeżreć 2GB RAMu. Jeszcze raz powtarzam - RAM jest tani jak barszcz i to jedyny na chwilę obecną bezproblemowo rozszerzany podzespół w puszcze - 8GB zapewni ci bezproblemowe granie na długo, a w razie problemów za 5 lat możesz rozszerzyć do 16+ GB w palcem w nosie.
Ze wszystkimi tymi rzeczami będziemy ci tutaj w stanie pomóc. Jeżeli chodzi o budowę PC i jego konserwację w dzisiejszych czasach bardzo rzadko rzuca się kłody pod nogi klientom i laikom, wystarczą tylko chęci i cierpliwość w czytaniu
PS. Nie radzę kupować do gier kart graficznych ze średnio-niskiej półki typu "Allegro Style" - układy graficzne do gier poniżej 300 zł są zazwyczaj nic nie warte i ten filmik ci to udowodni:
*Tak naprawdę w każdym procesorze warto kupić sobie jakieś porządne chłodzenie za około 100zł. Chłodzenie standardowo dołączane do procka wygląda tak:
Jest to jedna z najbardziej żałosnych rzeczy, na jaką wpadł człowiek w całej historii swojej cywilizacji. Jest beznadziejne, czasem pracuje tylko na stałych obrotach, a przede wszystkim jest przeraźliwie głośne i po 30 minutach przyprawia o ból głowy. To co ja polecam każdemu, to sprawić sobie na przykład coś takiego:
I powiedzieć standardowemu wentylatorowi, żeby poszedł się jeb... ekhem, walić. Oczywiście to tylko moja opinia
Reputacja:
0
Ame, i dlaczego otwierasz spory :E
Nie lepiej poprawić kogoś, aby wiedział lepiej?
Co do kart Nvidii to kumpel ma nvidie i czasem ma problemy z niektórymi grami.
Teraz AMD wypuściło raczkujące "Mantle" (API, takie jak DirectX). Battlefield 4 wspiera Mantle i mając kartę graficzną także wspierającą tę technologię możemy odczuć znaczny przyrost klatek na sekundę (FPS).
http://pclab.pl/art55953-3.html
Liczba postów: 122
Liczba wątków: 15
Reputacja:
4
Nikt nie wspomniał o dość ważnej dziś rzeczy, a o jakiej laicy nie wiedzą. Kupując procesor nie można patrzeć tylko na GHz i rdzenie. Bo chyba czterordzeniowy Pentium 2,8GHz nie będzie lepszy od czterordzeniowej i5 2,4GHz, czyż nie?
To jest ważna rzecz, o której większość ludzi nie wie i kupuje laptopy z pentiumami zamiast i3/i5 bo "wiecej rdzeni i cyferek"
Najlepiej jakbyś podał budżet i obecny komputer, wtedy będzie można wybrać Ci specyfikację, a i jeżeli masz coś dobrego w kompie obecnie (obudowa, dysk, napędy) to po co kupować je jeszcze raz
Reputacja:
13
To nie tak, że otwieram spory. Po prostu jak się nie wie lub nie jest się pewnym to się nie mąci tym, którzy nie wiedzą nic. Tyle się takich postów naczytałem, że już nie mam siły po prostu.
Co do tego problemu z Nvidia nie chcę nic pisać. Przeczytaj to: http://www.techfanatyk.net/problematyczn...problemem/
Chodzi o to, że wystawianie takiej opinii o Nvidii, bo kolega ma problem to zmora for o komputerach. Słyszałem, że, ktoś mi mówił, że, czytałem, że, a Ci co szukają opinii mają mętlik. Jest tu też pokazany ładny przykład z kręceniem procka bez dokładnej wiedzy(wiem, że to proste przy dzisiejszych prockach, ale jednak są i parapety).
A poprawiać nie mam po co, bo wyżej jest wszystko wytłumaczone.
Trochę mnie poniosło, przepraszam.
Reputacja:
0
Spoko. Rozumiem.
Nie róbmy off-topu tylko pomagajmy założycielowi tematu
Liczba postów: 87
Liczba wątków: 8
Reputacja:
15
03-07-2014, 12:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-07-2014, 12:50 przez WolandPL.)
(03-07-2014, 10:42)Oscikus napisał(a): Nikt nie wspomniał o dość ważnej dziś rzeczy, a o jakiej laicy nie wiedzą. Kupując procesor nie można patrzeć tylko na GHz i rdzenie. Bo chyba czterordzeniowy Pentium 2,8GHz nie będzie lepszy od czterordzeniowej i5 2,4GHz, czyż nie?
To jest ważna rzecz, o której większość ludzi nie wie i kupuje laptopy z pentiumami zamiast i3/i5 bo "wiecej rdzeni i cyferek"
Najlepiej jakbyś podał budżet i obecny komputer, wtedy będzie można wybrać Ci specyfikację, a i jeżeli masz coś dobrego w kompie obecnie (obudowa, dysk, napędy) to po co kupować je jeszcze raz
Dlatego podajemy autorowi wątku konkretne modele procesorów, bo wiemy o nich wszystko. Pewnie, że liczy się TDP, Cache, proces technologiczny i jeszcze parę innych rzeczy, ale na początek wystarczą benchmarki i propozycje
Liczba postów: 90
Liczba wątków: 7
Chyba już wszystko wytłumaczone proszę aby autor wątku określił się czy czegoś jeszcze nie rozumie, ale tak jak już mówiłem lepiej podać budżet my składamy, bo jeszcze wezmiesz najtanszy zasilacz i będziesz miał fajerwerki
Liczba postów: 85
Liczba wątków: 10
Siema, na wstępie przepraszam, że tak dłuuugo nie było żadnych nowych pytań, jednak po prostu zadałem wszystkie, jakie mnie interesowały. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i spokojnie, jak będę składać komputer to na pewno was też przy tym pomęczę 
Dzisiaj chciałem jednak zapytać się o pewien temat, który serio mnie zainteresował: Bitcoiny.
Mam odnośnie nich tylko jedno pytanie. Chciałbym się dowiedzieć, o co chodzi z tym kopaniem, ponieważ niezbyt rozumiem tą ideę. Czy to chodzi o to, że użyczasz mocy komputera, a w zamian za to dostajesz np. 0,0001 BTC/min.? Bardzo bym prosił, żebyście mnie oświecili
Liczba postów: 112
Liczba wątków: 13
Reputacja:
9
Dogozaurze, z BTC chodzi nie tyle o udostępnianie mocy obliczeniowej, a o działanie całej sieci BTC, już wyjaśniam.
Jak może wiesz, od transakcji przy użyciu Bitcoinów odejmuje się tzw. miner fee, dzieje się tak dlatego, że nie istnieje żaden centralny serwer, który zajmował by się "opiekowaniem" przelewami kryptowaluty. Zatem, kiedy ty włączasz xxxminera, twój komputer staje się obsługą przelewów, za to dostajesz kaskę w bitcoinach (część miner fee).
Aha, kopać można solo lub w kopalni (samemu nie opłaca się na jednym PC albo kiedykolwiek gdy nie masz dużej ilości urządzonek typu ASIC)
PS. Do kopania btc lepsze są AMD( i karty graficzne i CPU  )
Liczba postów: 202
Liczba wątków: 112
Reputacja:
79
Jeśli chodzi o procesor, "kopanie" nim Bitcoinów jest skrajnie nieefektywne i nieopłacalne. Nie jest ważne, czy to AMD czy Intel.
Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych.
Liczba postów: 54
Liczba wątków: 3
Reputacja:
1
Tak szczerze jeśli kupujesz zwykły komputer "do grania" i chcesz nim kopać bitcoiny, to koszt prądu i amortyzacji sprzętu znacznie przerośnie zarobek w BTC. Nie mówiąc już o tym, że w trakcie kopania o graniu możesz zapomnieć, a komputer może Ci służyć za farelkę :P
|