Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
Haggis - arhn.edu - Wersja do druku

+- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu)
+-- Dział: arhn.eu (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Z Głównej... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=80)
+--- Wątek: Haggis - arhn.edu (/showthread.php?tid=4643)

Strony: 1 2

Haggis - arhn.edu - Dark Archon - 31-05-2013

[Obrazek: 4uOGmtD7FZ4.jpg]
Haggis, czyli co ja szamam? Wbrew temu co sądzą niektórzy turyści, nie jest to małe, futrzaste zwierzątko zabijane dla mięsa (serio, zdarzają się tacy), a tradycyjna szkocka potrawa przyrządzana z owczych podrobów. Szkocka odmiana popularnej, szczególnie na Śląsku, "kaszanki". Bon appetit!

By przeczytać cały artykuł, kliknij tutaj: Haggis - arhn.edu

Haggis - arhn.edu - Dobuch66 - 31-05-2013

Magda Gesler smakuje Haggis Grinning

Haggis - arhn.edu - VisoR - 31-05-2013

Miałem kiedyś okazję próbować Haggisu i myślę, że osoby które nie mają problemu z jedzeniem podrobów zwierzęcych nie powinny mieć problemu ze spróbowaniem tego przysmaku. Smak specyficzny, ale dla mnie warty poznania. Tak jak w przypadku Grema - nie było to może coś co by mnie szczególnie porwało, ale było po prostu smaczne i interesujące dla kogoś spoza Szkockiej kultury. Bardzo fajnie, że przełamaliście tym materiałem niektóre mity, oraz sympatycznie się oglądało.

Haggis - arhn.edu - Teii - 31-05-2013

Nie byłem do końca pewny, jeśli chodzi o arhn.edu, ale po trzech materiałach dochodzę do wniosku, że zarówno pomysł i wykonanie są świetne. I, o dziwo, zjadłbym sobie to haggis.

RE: Haggis - arhn.edu - KDMentos - 31-05-2013

Co ja kaszanki nienawidzę, tak tego Haggisu tez bym spróbował. A rzepa jest pyszna. Heart

Haggis - arhn.edu - zjadacz - 31-05-2013

Podoba mi się arhn.edu. O czym będzie kolejny materiał?

Haggis - arhn.edu - Envy11 - 31-05-2013

Wygląda smacznie, lubię próbować nowości. Smiling Może w markecie kupię sobie jakąś podróbę Laughing Ocena piękna 2/10 Laughing

Haggis - arhn.edu - Revkage - 31-05-2013

Obejrzałem i nagle zrobiłem się głodny. Trzeba przyznać bardzo przyjemny materiał.

Haggis - arhn.edu - Wojt - 31-05-2013

Brakowało mi trochę jakieś rysu historycznego (moje skrzywienie), albo czy haggis to taki "schabowy Szkocji" w sensie niedzielnego obiadku. Czy każda szkocka gospodyni musi umieć zrobić haggis Smiling.

Chociaż recenzja posiłku też fajna rzecz :P.

RE: Haggis - arhn.edu - Dark Archon - 31-05-2013

(31-05-2013, 16:19)Wojt napisał(a): Czy każda szkocka gospodyni musi umieć zrobić haggis Smiling.

Ale Haggis sam w sobie to nie potrawa, tylko produkt spożywczy. Tak jak w dzisiejszych czasach nikt nie robi w domu kiełbasy, czy sera, tak nikt w domu nie robi Haggis.

Haggis - arhn.edu - Grodek - 31-05-2013

Ja nigdy w życiu nie jadłem ani Haggis ani kaszanki. Czy to będzie jakaś znacząca różnica jeśli zacznę od kaszanki albo od Haggis?

RE: Haggis - arhn.edu - guy_fawkes - 31-05-2013

Kaszankę akurat bardzo lubię, więc huggis też mi powinno smakować. Dzięki za rozjaśnienie w głowie. Smiling Jak spotkam gdzieś w Polsce do kupienia to na pewno spróbuję.

RE: Haggis - arhn.edu - Cyborg - 31-05-2013

Kaszankę uwielbiam, dlatego gdy tylko będę w Szkocji z chęcią tego skosztuję. Jestem ciekaw smaku. Kaszankę z grilla mogę przyrządzać i jeść na kilogramy. Jestem ciekaw, czy to też dało by się serwować w podobny sposób tzn. na grillu.

RE: Haggis - arhn.edu - andzej6na9 - 02-06-2013

cieszę się, że się dobrze bawicie, ale czy nie śmieją się z Kjuzaka w szkole, że wystepuje w takim slabym i kiepskim programie na YT?

(31-05-2013, 16:21)Dark Archon napisał(a):
(31-05-2013, 16:19)Wojt napisał(a): Czy każda szkocka gospodyni musi umieć zrobić haggis Smiling.

Ale Haggis sam w sobie to nie potrawa, tylko produkt spożywczy. Tak jak w dzisiejszych czasach nikt nie robi w domu kiełbasy, czy sera, tak nikt w domu nie robi Haggis.

nie wiem skad swoje infromacje wziales, ale gadasz bzdury.
http://en.wikipedia.org/wiki/Haggis
http://polemi.co.uk/poradniki/kuchnia-w-wielkiej-brytanii/szkocki-haggis-co-to-jest-lub-czym-jest-przepis-i-historia-1647

Pozdrawiam, albo i nie!

Haggis - arhn.edu - collins - 02-06-2013

Dobrze to wygląda! Grinning

RE: Haggis - arhn.edu - andzej6na9 - 02-06-2013

grem zawsze tak przynudza?

RE: Haggis - arhn.edu - Kropcia - 03-06-2013

(31-05-2013, 16:21)Dark Archon napisał(a): Ale Haggis sam w sobie to nie potrawa, tylko produkt spożywczy. Tak jak w dzisiejszych czasach nikt nie robi w domu kiełbasy, czy sera, tak nikt w domu nie robi Haggis.

Archon jeśli chodzi Ci o szkockie gospodynie to pewnie masz rację. Co do polskich gospodyń, to w ogóle się z Tobą nie zgadzam Smiling

RE: Haggis - arhn.edu - Insajd - 03-06-2013

Potwierdzam, mam dziadków na wsi i o ile oni tylko kury sobie hodują, bo to już nie ten wiek żeby się z innymi zwierzakami użerać, to wiele rodzin na wsi, mając do tego odpowiednie warunki, wytwarza sobie białe sery, masło, kiełbasy, kaszankę i takie inne. Zresztą babci często jej znajoma przynosi chociażby ser biały. Grinning

RE: Haggis - arhn.edu - Cyborg - 03-06-2013

Jako tymczasowy mieszkaniec wsi też potwierdzam, że się Archon mylisz. Aktualnie moja babcia też hoduje kury przez co my sami mamy świeże jajka przy których te z marketu to nawet nie leżały. Co do kiełbas różnego rodzaju, to nadal wielu ludzi samemu np. wędzi szynkę. I nie mieszkam na jakimś zadupiu, gdzie telefon jest tylko na poczcie. Po prostu ludzie wolą zrobić sobie sami i zjeść ze smakiem, niż cały czas kupować ze sklepu i jeść jakieś regulatory kwasowości z śladowymi ilościami mięsa.

Haggis - arhn.edu - kamilm150 - 03-06-2013

U mnie na wsi nadal robi się kiełbasę i kaszankę na ten przykład własnoręcznie.

Haggis - arhn.edu - Dark Archon - 04-06-2013

Bardzo wam w takim razie zazdroszczę Childish Ja ostatni raz brałem udział w rodzinnym szykowaniu domowej kiełbasy ponad 20 lat temu.

Cieszę się więc, że mimo wszystko tradycja opiera się jeszcze miejscami współczesnym trendom.

Haggis - arhn.edu - pawello2000 - 09-06-2013

Kaszanka mmm... pycha !

RE: Haggis - arhn.edu - Javel - 09-06-2013

Jaką u ciebie się robi kaszankę pawello O.o

Haggis - arhn.edu - Sporeczek - 16-06-2013

To jest coś dziwnego dla mnie, bo po tłumaczeniu co to jest itp. myślę sobie, że ohydne, a po wyglądzie bym to zjadł w sumie. Pewnie nawet lepsze od kaszanki wg mnie by było, chodź nie wiem, bo nie jadłem tego.

RE: Haggis - arhn.edu - ktosiu100 - 17-06-2013

A ja sie muszę pochwalić, że wczoraj mój wujek przyniósł kiełbase własnej roboty Smiling
W porównaniu z takim produktem, ta ze sklepu to zwykły syf.

Haggisa chętnie bym zjadł gdyż lubię tego typu jedzenie.