![]() |
Haggis - arhn.edu - Wersja do druku +- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu) +-- Dział: arhn.eu (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Z Głównej... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=80) +--- Wątek: Haggis - arhn.edu (/showthread.php?tid=4643) Strony:
1
2
|
Haggis - arhn.edu - Dark Archon - 31-05-2013 ![]() Haggis, czyli co ja szamam? Wbrew temu co sądzą niektórzy turyści, nie jest to małe, futrzaste zwierzątko zabijane dla mięsa (serio, zdarzają się tacy), a tradycyjna szkocka potrawa przyrządzana z owczych podrobów. Szkocka odmiana popularnej, szczególnie na Śląsku, "kaszanki". Bon appetit! By przeczytać cały artykuł, kliknij tutaj: Haggis - arhn.edu Haggis - arhn.edu - Dobuch66 - 31-05-2013 Magda Gesler smakuje Haggis ![]() Haggis - arhn.edu - VisoR - 31-05-2013 Miałem kiedyś okazję próbować Haggisu i myślę, że osoby które nie mają problemu z jedzeniem podrobów zwierzęcych nie powinny mieć problemu ze spróbowaniem tego przysmaku. Smak specyficzny, ale dla mnie warty poznania. Tak jak w przypadku Grema - nie było to może coś co by mnie szczególnie porwało, ale było po prostu smaczne i interesujące dla kogoś spoza Szkockiej kultury. Bardzo fajnie, że przełamaliście tym materiałem niektóre mity, oraz sympatycznie się oglądało. Haggis - arhn.edu - Teii - 31-05-2013 Nie byłem do końca pewny, jeśli chodzi o arhn.edu, ale po trzech materiałach dochodzę do wniosku, że zarówno pomysł i wykonanie są świetne. I, o dziwo, zjadłbym sobie to haggis. RE: Haggis - arhn.edu - KDMentos - 31-05-2013 Co ja kaszanki nienawidzę, tak tego Haggisu tez bym spróbował. A rzepa jest pyszna. ![]() Haggis - arhn.edu - zjadacz - 31-05-2013 Podoba mi się arhn.edu. O czym będzie kolejny materiał? Haggis - arhn.edu - Envy11 - 31-05-2013 Wygląda smacznie, lubię próbować nowości. ![]() ![]() ![]() Haggis - arhn.edu - Revkage - 31-05-2013 Obejrzałem i nagle zrobiłem się głodny. Trzeba przyznać bardzo przyjemny materiał. Haggis - arhn.edu - Wojt - 31-05-2013 Brakowało mi trochę jakieś rysu historycznego (moje skrzywienie), albo czy haggis to taki "schabowy Szkocji" w sensie niedzielnego obiadku. Czy każda szkocka gospodyni musi umieć zrobić haggis ![]() Chociaż recenzja posiłku też fajna rzecz :P. RE: Haggis - arhn.edu - Dark Archon - 31-05-2013 (31-05-2013, 16:19)Wojt napisał(a): Czy każda szkocka gospodyni musi umieć zrobić haggis Ale Haggis sam w sobie to nie potrawa, tylko produkt spożywczy. Tak jak w dzisiejszych czasach nikt nie robi w domu kiełbasy, czy sera, tak nikt w domu nie robi Haggis. Haggis - arhn.edu - Grodek - 31-05-2013 Ja nigdy w życiu nie jadłem ani Haggis ani kaszanki. Czy to będzie jakaś znacząca różnica jeśli zacznę od kaszanki albo od Haggis? RE: Haggis - arhn.edu - guy_fawkes - 31-05-2013 Kaszankę akurat bardzo lubię, więc huggis też mi powinno smakować. Dzięki za rozjaśnienie w głowie. ![]() RE: Haggis - arhn.edu - Cyborg - 31-05-2013 Kaszankę uwielbiam, dlatego gdy tylko będę w Szkocji z chęcią tego skosztuję. Jestem ciekaw smaku. Kaszankę z grilla mogę przyrządzać i jeść na kilogramy. Jestem ciekaw, czy to też dało by się serwować w podobny sposób tzn. na grillu. RE: Haggis - arhn.edu - andzej6na9 - 02-06-2013 cieszę się, że się dobrze bawicie, ale czy nie śmieją się z Kjuzaka w szkole, że wystepuje w takim slabym i kiepskim programie na YT? (31-05-2013, 16:21)Dark Archon napisał(a):(31-05-2013, 16:19)Wojt napisał(a): Czy każda szkocka gospodyni musi umieć zrobić haggis nie wiem skad swoje infromacje wziales, ale gadasz bzdury. http://en.wikipedia.org/wiki/Haggis http://polemi.co.uk/poradniki/kuchnia-w-wielkiej-brytanii/szkocki-haggis-co-to-jest-lub-czym-jest-przepis-i-historia-1647 Pozdrawiam, albo i nie! Haggis - arhn.edu - collins - 02-06-2013 Dobrze to wygląda! ![]() RE: Haggis - arhn.edu - andzej6na9 - 02-06-2013 grem zawsze tak przynudza? RE: Haggis - arhn.edu - Kropcia - 03-06-2013 (31-05-2013, 16:21)Dark Archon napisał(a): Ale Haggis sam w sobie to nie potrawa, tylko produkt spożywczy. Tak jak w dzisiejszych czasach nikt nie robi w domu kiełbasy, czy sera, tak nikt w domu nie robi Haggis. Archon jeśli chodzi Ci o szkockie gospodynie to pewnie masz rację. Co do polskich gospodyń, to w ogóle się z Tobą nie zgadzam ![]() RE: Haggis - arhn.edu - Insajd - 03-06-2013 Potwierdzam, mam dziadków na wsi i o ile oni tylko kury sobie hodują, bo to już nie ten wiek żeby się z innymi zwierzakami użerać, to wiele rodzin na wsi, mając do tego odpowiednie warunki, wytwarza sobie białe sery, masło, kiełbasy, kaszankę i takie inne. Zresztą babci często jej znajoma przynosi chociażby ser biały. ![]() RE: Haggis - arhn.edu - Cyborg - 03-06-2013 Jako tymczasowy mieszkaniec wsi też potwierdzam, że się Archon mylisz. Aktualnie moja babcia też hoduje kury przez co my sami mamy świeże jajka przy których te z marketu to nawet nie leżały. Co do kiełbas różnego rodzaju, to nadal wielu ludzi samemu np. wędzi szynkę. I nie mieszkam na jakimś zadupiu, gdzie telefon jest tylko na poczcie. Po prostu ludzie wolą zrobić sobie sami i zjeść ze smakiem, niż cały czas kupować ze sklepu i jeść jakieś regulatory kwasowości z śladowymi ilościami mięsa. Haggis - arhn.edu - kamilm150 - 03-06-2013 U mnie na wsi nadal robi się kiełbasę i kaszankę na ten przykład własnoręcznie. Haggis - arhn.edu - Dark Archon - 04-06-2013 Bardzo wam w takim razie zazdroszczę ![]() Cieszę się więc, że mimo wszystko tradycja opiera się jeszcze miejscami współczesnym trendom. Haggis - arhn.edu - pawello2000 - 09-06-2013 Kaszanka mmm... pycha ! RE: Haggis - arhn.edu - Javel - 09-06-2013 Jaką u ciebie się robi kaszankę pawello O.o Haggis - arhn.edu - Sporeczek - 16-06-2013 To jest coś dziwnego dla mnie, bo po tłumaczeniu co to jest itp. myślę sobie, że ohydne, a po wyglądzie bym to zjadł w sumie. Pewnie nawet lepsze od kaszanki wg mnie by było, chodź nie wiem, bo nie jadłem tego. RE: Haggis - arhn.edu - ktosiu100 - 17-06-2013 A ja sie muszę pochwalić, że wczoraj mój wujek przyniósł kiełbase własnej roboty ![]() W porównaniu z takim produktem, ta ze sklepu to zwykły syf. Haggisa chętnie bym zjadł gdyż lubię tego typu jedzenie. |