Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła
 
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › arhn.eu › Z Głównej... v
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 43 Dalej »

Haggis - arhn.edu
Strony (2): 1 2 Dalej »
Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Haggis - arhn.edu
Dark Archon Offline
Sarcastic Mr. Know-It-All
Administrators
Liczba postów: 1 446
Liczba wątków: 159
Dołączył: Jan 2012
Reputacja: 742
#1
31-05-2013, 13:25
[Obrazek: 4uOGmtD7FZ4.jpg]
Haggis, czyli co ja szamam? Wbrew temu co sądzą niektórzy turyści, nie jest to małe, futrzaste zwierzątko zabijane dla mięsa (serio, zdarzają się tacy), a tradycyjna szkocka potrawa przyrządzana z owczych podrobów. Szkocka odmiana popularnej, szczególnie na Śląsku, "kaszanki". Bon appetit!


By przeczytać cały artykuł, kliknij tutaj: Haggis - arhn.edu
Szukaj
Odpowiedz
Dobuch66 Offline
Atari 2600
*
Liczba postów: 32
Liczba wątków: 3
Dołączył: Nov 2012
Reputacja: 1
#2
31-05-2013, 13:33
Magda Gesler smakuje Haggis Grinning
Szukaj
Odpowiedz
VisoR Offline
Odurzony kawą marketingowiec™
*
Liczba postów: 11
Liczba wątków: 2
Dołączył: May 2013
Reputacja: 0
#3
31-05-2013, 13:36
Miałem kiedyś okazję próbować Haggisu i myślę, że osoby które nie mają problemu z jedzeniem podrobów zwierzęcych nie powinny mieć problemu ze spróbowaniem tego przysmaku. Smak specyficzny, ale dla mnie warty poznania. Tak jak w przypadku Grema - nie było to może coś co by mnie szczególnie porwało, ale było po prostu smaczne i interesujące dla kogoś spoza Szkockiej kultury. Bardzo fajnie, że przełamaliście tym materiałem niektóre mity, oraz sympatycznie się oglądało.
Szukaj
Odpowiedz
Teii Offline
Pong
*
Liczba postów: 20
Liczba wątków: 3
Dołączył: Sep 2012
Reputacja: 1
#4
31-05-2013, 14:02
Nie byłem do końca pewny, jeśli chodzi o arhn.edu, ale po trzech materiałach dochodzę do wniosku, że zarówno pomysł i wykonanie są świetne. I, o dziwo, zjadłbym sobie to haggis.
Szukaj
Odpowiedz
KDMentos Offline
Peace
Liczba postów: 81
Liczba wątków: 5
Dołączył: Mar 2013
Reputacja: 52
#5
31-05-2013, 14:52
Co ja kaszanki nienawidzę, tak tego Haggisu tez bym spróbował. A rzepa jest pyszna. Heart
Nie ma drogi do pokoju. To pokój jest drogą.
[Obrazek: KDMentos.png]
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
zjadacz Offline
Pong
*
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 2
Dołączył: May 2013
Reputacja: 0
#6
31-05-2013, 15:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-06-2013, 14:56 przez zjadacz.)
Podoba mi się arhn.edu. O czym będzie kolejny materiał?
Szukaj
Odpowiedz
Envy11 Offline
Pong
*
Liczba postów: 20
Liczba wątków: 5
Dołączył: Dec 2012
Reputacja: 2
#7
31-05-2013, 15:41
Wygląda smacznie, lubię próbować nowości. Smiling Może w markecie kupię sobie jakąś podróbę Laughing Ocena piękna 2/10 Laughing
Szukaj
Odpowiedz
Revkage Offline
Revers Kagenate
*
Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Dołączył: Feb 2013
Reputacja: 0
#8
31-05-2013, 16:03
Obejrzałem i nagle zrobiłem się głodny. Trzeba przyznać bardzo przyjemny materiał.
Szukaj
Odpowiedz
Wojt Offline
Wiking
**
Liczba postów: 70
Liczba wątków: 5
Dołączył: May 2012
Reputacja: 114
#9
31-05-2013, 16:19
Brakowało mi trochę jakieś rysu historycznego (moje skrzywienie), albo czy haggis to taki "schabowy Szkocji" w sensie niedzielnego obiadku. Czy każda szkocka gospodyni musi umieć zrobić haggis Smiling.

Chociaż recenzja posiłku też fajna rzecz :P.
Szukaj
Odpowiedz
Dark Archon Offline
Sarcastic Mr. Know-It-All
Administrators
Liczba postów: 1 446
Liczba wątków: 159
Dołączył: Jan 2012
Reputacja: 742
#10
31-05-2013, 16:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-05-2013, 16:22 przez Dark Archon.)
(31-05-2013, 16:19)Wojt napisał(a): Czy każda szkocka gospodyni musi umieć zrobić haggis Smiling.

Ale Haggis sam w sobie to nie potrawa, tylko produkt spożywczy. Tak jak w dzisiejszych czasach nikt nie robi w domu kiełbasy, czy sera, tak nikt w domu nie robi Haggis.
Szukaj
Odpowiedz
Grodek Offline
Mistrz organizacji™
*****
Liczba postów: 517
Liczba wątków: 9
Dołączył: Jul 2012
Reputacja: 170
#11
31-05-2013, 16:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-05-2013, 16:32 przez Grodek.)
Ja nigdy w życiu nie jadłem ani Haggis ani kaszanki. Czy to będzie jakaś znacząca różnica jeśli zacznę od kaszanki albo od Haggis?
Szukaj
Odpowiedz
guy_fawkes Offline
SNES
****
Liczba postów: 363
Liczba wątków: 1
Dołączył: Jan 2013
Reputacja: 63
#12
31-05-2013, 18:04
Kaszankę akurat bardzo lubię, więc huggis też mi powinno smakować. Dzięki za rozjaśnienie w głowie. Smiling Jak spotkam gdzieś w Polsce do kupienia to na pewno spróbuję.
[Obrazek: fs.png]
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Cyborg Offline
Deal with it!
*
Liczba postów: 21
Liczba wątków: 2
Dołączył: Mar 2013
Reputacja: 1
#13
31-05-2013, 18:07
Kaszankę uwielbiam, dlatego gdy tylko będę w Szkocji z chęcią tego skosztuję. Jestem ciekaw smaku. Kaszankę z grilla mogę przyrządzać i jeść na kilogramy. Jestem ciekaw, czy to też dało by się serwować w podobny sposób tzn. na grillu.
Szukaj
Odpowiedz
andzej6na9 Offline
Banned
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Dołączył: May 2013
#14
02-06-2013, 11:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-06-2013, 11:55 przez andzej6na9.)
cieszę się, że się dobrze bawicie, ale czy nie śmieją się z Kjuzaka w szkole, że wystepuje w takim slabym i kiepskim programie na YT?

(31-05-2013, 16:21)Dark Archon napisał(a):
(31-05-2013, 16:19)Wojt napisał(a): Czy każda szkocka gospodyni musi umieć zrobić haggis Smiling.

Ale Haggis sam w sobie to nie potrawa, tylko produkt spożywczy. Tak jak w dzisiejszych czasach nikt nie robi w domu kiełbasy, czy sera, tak nikt w domu nie robi Haggis.

nie wiem skad swoje infromacje wziales, ale gadasz bzdury.
http://en.wikipedia.org/wiki/Haggis
http://polemi.co.uk/poradniki/kuchnia-w-...toria-1647

Pozdrawiam, albo i nie!
Szukaj
Odpowiedz
collins Offline
n00b
*
Liczba postów: 0
Liczba wątków: 0
Dołączył: Jan 2013
Reputacja: 0
#15
02-06-2013, 13:57
Dobrze to wygląda! Grinning
Szukaj
Odpowiedz
andzej6na9 Offline
Banned
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Dołączył: May 2013
#16
02-06-2013, 16:06
grem zawsze tak przynudza?
Szukaj
Odpowiedz
Kropcia Offline
Yoshi!
**
Liczba postów: 176
Liczba wątków: 2
Dołączył: Apr 2013
Reputacja: 155
#17
03-06-2013, 08:39
(31-05-2013, 16:21)Dark Archon napisał(a): Ale Haggis sam w sobie to nie potrawa, tylko produkt spożywczy. Tak jak w dzisiejszych czasach nikt nie robi w domu kiełbasy, czy sera, tak nikt w domu nie robi Haggis.

Archon jeśli chodzi Ci o szkockie gospodynie to pewnie masz rację. Co do polskich gospodyń, to w ogóle się z Tobą nie zgadzam Smiling
Jaka by nie była, w Kropie drzemie siła =]
Szukaj
Odpowiedz
Insajd Offline
Rycerz Nintendo <3
**
Liczba postów: 188
Liczba wątków: 53
Dołączył: Jan 2013
Reputacja: 176
#18
03-06-2013, 14:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-06-2013, 14:56 przez Insajd.)
Potwierdzam, mam dziadków na wsi i o ile oni tylko kury sobie hodują, bo to już nie ten wiek żeby się z innymi zwierzakami użerać, to wiele rodzin na wsi, mając do tego odpowiednie warunki, wytwarza sobie białe sery, masło, kiełbasy, kaszankę i takie inne. Zresztą babci często jej znajoma przynosi chociażby ser biały. Grinning
Szukaj
Odpowiedz
Cyborg Offline
Deal with it!
*
Liczba postów: 21
Liczba wątków: 2
Dołączył: Mar 2013
Reputacja: 1
#19
03-06-2013, 17:03
Jako tymczasowy mieszkaniec wsi też potwierdzam, że się Archon mylisz. Aktualnie moja babcia też hoduje kury przez co my sami mamy świeże jajka przy których te z marketu to nawet nie leżały. Co do kiełbas różnego rodzaju, to nadal wielu ludzi samemu np. wędzi szynkę. I nie mieszkam na jakimś zadupiu, gdzie telefon jest tylko na poczcie. Po prostu ludzie wolą zrobić sobie sami i zjeść ze smakiem, niż cały czas kupować ze sklepu i jeść jakieś regulatory kwasowości z śladowymi ilościami mięsa.
Szukaj
Odpowiedz
kamilm150 Offline
n00b
*
Liczba postów: 0
Liczba wątków: 0
Dołączył: May 2013
Reputacja: 0
#20
03-06-2013, 19:26
U mnie na wsi nadal robi się kiełbasę i kaszankę na ten przykład własnoręcznie.
Szukaj
Odpowiedz
Dark Archon Offline
Sarcastic Mr. Know-It-All
Administrators
Liczba postów: 1 446
Liczba wątków: 159
Dołączył: Jan 2012
Reputacja: 742
#21
04-06-2013, 13:12
Bardzo wam w takim razie zazdroszczę Childish Ja ostatni raz brałem udział w rodzinnym szykowaniu domowej kiełbasy ponad 20 lat temu.

Cieszę się więc, że mimo wszystko tradycja opiera się jeszcze miejscami współczesnym trendom.
Szukaj
Odpowiedz
pawello2000 Offline
n00b
*
Liczba postów: 0
Liczba wątków: 0
Dołączył: Jan 2013
Reputacja: 0
#22
09-06-2013, 13:34
Kaszanka mmm... pycha !
Szukaj
Odpowiedz
Javel Offline
Commodore 64
**
Liczba postów: 132
Liczba wątków: 9
Dołączył: Jan 2013
Reputacja: 0
#23
09-06-2013, 13:42
Jaką u ciebie się robi kaszankę pawello O.o
[Obrazek: fs_overall.png]
Szukaj
Odpowiedz
Sporeczek Offline
Pong
*
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 2
Dołączył: Sep 2012
Reputacja: 0
#24
16-06-2013, 02:59
To jest coś dziwnego dla mnie, bo po tłumaczeniu co to jest itp. myślę sobie, że ohydne, a po wyglądzie bym to zjadł w sumie. Pewnie nawet lepsze od kaszanki wg mnie by było, chodź nie wiem, bo nie jadłem tego.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
ktosiu100 Offline
Allschool
**
Liczba postów: 147
Liczba wątków: 14
Dołączył: Mar 2013
Reputacja: 14
#25
17-06-2013, 16:11
A ja sie muszę pochwalić, że wczoraj mój wujek przyniósł kiełbase własnej roboty Smiling
W porównaniu z takim produktem, ta ze sklepu to zwykły syf.

Haggisa chętnie bym zjadł gdyż lubię tego typu jedzenie.
[Obrazek: 76561198056146311.png]
^
|
|
|

Chętnie każdego przyjme


Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): 1 2 Dalej »


  • Pokaż wersję do druku


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 05-06-2025, 08:01 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.