![]() |
Gdzie kupić stare gry? - Wersja do druku +- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu) +-- Dział: Oldschool... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=21) +--- Dział: Konsole Stacjonarne (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=24) +--- Wątek: Gdzie kupić stare gry? (/showthread.php?tid=754) |
Gdzie kupić stare gry? - Dorczenzo - 09-01-2012 No właśnie, gdzie w Polsce można dostać stare gry? Wiem, że istnieją portale aukcyjne gdzie wybór tytułów jest bardzo duży. Ale co jeśli chcemy sprawdzić stan płyty/pudełka przed zakupem? W Katowicach w każdy weekend jest giełda komputerowa (ul Dworcowa), gdzie można kupić lub zamówić gry na PSX'a czy Dreamcast'a. Jest również sklep Games4You (skrót G4Y nie wygląda dobrze :p ), gdzie takie gry leżą normalnie na półkach. Kilka lat temu na różnych targach można było dostać jakieś perełki, chociaż trzeba było uważać na falę różnego rodzaju podróbek ![]() A poza granicami Polski - co z Anglią, Irlandią? Byliście kiedyś na pchlich targach lub mieliście do czynienia z "wyprzedażą staroci"? Zastanawiam się jak często jest tak, że ludzie sprzedają jakieś dobre, rzadkie stare gry nie znając tak naprawdę ich wartości. RE: Gdzie kupić stare gry? - Nightmare - 09-01-2012 We Wrocku jak kupowałem gacka (lata temu) w sklepie Black można było dostać masę staroci na retro konsole. Dziś już niestety stare gry, to PS2 :P Mam dość duże doświadczenie z giełdami, targami rupieci. W Holandii zawsze staram się zjawiać na jak największej ilości "rommelmarktów" (dosł. targi rupieci). Każdy szanujący holender wystawia przed dom wszystkie śmieci jakie ma i wtedy czuję się jak w raju. Można trafić na masę gier, konsol, które rodzice sprzedają, bo "dzieciaki już się wyprowadziły i nie zabrały". W ten sposob wyrwałem parę dobrych tytułów i dwie konsole za marne grosze. N64 z dwoma padami, 10 grami (chyba, bo później parę dokupiłem) i rumble packiem za 50 zł. Bezcen. Ale zdarzają się też objezdni handlarze. Wystawiają swój stragan, synka wysyłają by przeszukał śmieci i coś kupił, a potem wystawiają za wyższą cenę. Cwaniacy :P Polecam każdemu, kto przejeżdża przez Holandię, aby w razie możliwości pogrzebał w śmieciach ![]() RE: Gdzie kupić stare gry? - Dorczenzo - 09-01-2012 Gdzie takie znajdę w pobliżu Rotterdamu? ![]() RE: Gdzie kupić stare gry? - Nightmare - 09-01-2012 Wszędzie. Dosłownie. Wystarczy, że wpiszesz Rommelmarkt rotterdam w w google, to powinno ci pokazać odbywające się w samym mieście. Bierzesz mapę google, szukasz nazwy miasteczek koło Rotterdamu i powtarzasz poprzedni punkt. Najlepiej byłoby szukać w dziennikach (ale raczej papierowych), bo tam najczęściej są podane informacje. Najlepiej pójść na łowy w dzień królowej. Wtedy dosłownie każdy Holender wyrzuca z domu rupiecie za bezcen. Jest też druga opcja - kringloop. Taki trochę komis, tylko ogromniasty. Można tam wszystko znaleźć, starą elektronikę (a więc przy odrobinie szczęścia też gry i konsole) również. W samym Rotterdamie jest ich pewnie masa (sam byłem w kilku, ale tylko w jednym znalazłem parę gierek na NESa i... polskiego Pegasusa w pudle ![]() RE: Gdzie kupić stare gry? - Dorczenzo - 09-01-2012 Dzięki bardzo ![]() ![]() RE: Gdzie kupić stare gry? - Linek - 09-01-2012 A właśnie chciałem pisać, żeby w PL szukać takich targowisk, gdzie przyjeżdżają handlarze, którzy przywożą mnóstwo takich właśnie śmieci z Holandii i Niemiec. Można wyrwać ciekawe stare konsole i gry, ale też trafiają się ogarnięci sprzedawcy, którzy w miarę znają wartość tego, co tam wystawiają. Chociaż znaczna większość nie ma pojęcia, jaka jest tego wartość. Ja w ten sposób np. wyrwałem sprawnego Gamecube'a za 20zł, Gameboya Pocket za 5zł i inne ciekawostki ![]() Sprawdzaj też serwisy typu Gumtree - rzadko bo rzadko, ale czasami trafi się ktoś, kto myśli, ze sprzedaje jakiś bezwartościowy śmieć, a jest to np. Mega Drive w oryginalnym pudle, z zestawem gier. RE: Gdzie kupić stare gry? - Dark Archon - 10-01-2012 Ja też kupuję gadżety na takich "garażowych wyprzedażach" ![]() RE: Gdzie kupić stare gry? - Dorczenzo - 10-01-2012 Ok, czyli tak jak myślałem ![]() RE: Gdzie kupić stare gry? - Nightmare - 10-01-2012 W Anglii też są garażówki organizowane. Albo jakieś śmieciowe targi. Warto, byś się tam wybrał z dużym workiem i kupą drobniaków ![]() RE: Gdzie kupić stare gry? - Dark Archon - 10-01-2012 Najbardziej żałuję, że na jednej z wyprzedaży nie kupiłem PS1 z wbudowanym ekranem za 10 funtów ![]() ![]() RE: Gdzie kupić stare gry? - Dorczenzo - 10-01-2012 Spoko Archon, jak będę gdzieś widział to Ci kupię, haha ![]() RE: Gdzie kupić stare gry? - Linek - 11-01-2012 To fakt, ze strasznie kruchego plastiku je robili. Ale znajdź sobie może na allegro jakąś grę na PSX w okolicach 1-3zł i kup, dla pudełka. Ja w ten sposób wymieniłem kilka pudełek, które wstyd było stawiać na półce. @Archon Trzeba było mówić, ja w niedzielę widziałem taki ekranik za 10zł na targowisku ![]() RE: Gdzie kupić stare gry? - Dark Archon - 11-01-2012 (11-01-2012, 01:37)Linek napisał(a): @ArchonGdybyś znalazł taki w który można wpiąć PSX albo zwykle kable av, byłbym super wdzięczny i chętnie pokryję wszystkie koszta. ![]() RE: Gdzie kupić stare gry? - Berorn - 29-01-2012 Stare gry na Pc (z emulatorami) Można kupić na Gog.com, strona z Polskimi korzeniami. Można tam wyłapać naprawdę fajne tytuły, za nawet przyzwoite ceny. RE: Gdzie kupić stare gry? - boro - 31-01-2012 GOGa polecam całym sercem. dla mnie REWELACJA. kilka tytułów jest całkiem za free. RE: Gdzie kupić stare gry? - Damian - 31-01-2012 A dla mieszkańców Szczecina, Jest sklep z grami na nowym Turzynie RE: Gdzie kupić stare gry? - Amai988 - 02-04-2012 (09-01-2012, 20:08)Dorczenzo napisał(a): W Katowicach w każdy weekend jest giełda komputerowa (ul Dworcowa), gdzie można Sam tam chodze często :P czasem idzie coś upolować, tylko trza szukać ![]() RE: Gdzie kupić stare gry? - Dorczenzo - 02-04-2012 No widzisz, może kiedyś się spotkamy ![]() RE: Gdzie kupić stare gry? - Amai988 - 03-04-2012 Ja pewnie po urodzinach wskocze tam aby poszukać jakieś fajnej gierki na mój złom :P RE: Gdzie kupić stare gry? - Muchovsky - 03-04-2012 hm, a gdzie teraz będzie (i kiedy) najbliższa, mając na uwadze to w jakim stanie jest teraz dworzec ? RE: Gdzie kupić stare gry? - Dorczenzo - 04-04-2012 Giełda jest na Starym Dworcu, nie na tym nowym, który remontują/budują :p Znajduje się on na ulicy Dworcowej 4, naprzeciwko hotelu Monopol ![]() RE: Gdzie kupić stare gry? - Manga Ryu - 04-04-2012 Gdyby ktoś wybierał się do Francji, to jest tam taka organizacja Emmaus. Polega to na tym, że we wspólnotce mieszkają sobie ludzie i prowadzą sklep. Ludzie zwożą do nich to, co nie jest im już potrzebne, w tym elektronika, meble itd. Przywiozłem sobie stamtąd GameCuba. Mieli jeszcze PS2, PSXy, praktycznie wszystkiego po trochu, tyle, że niektórych rzeczy nawet nie zdążyłem zobaczyć, bo część jest od razu wyrzucana. Np. na moich oczach wyrzucono N64 z kilkoma grami, a mogłem łapać szybciej ![]() Tyle wiem o francuskich wyprzedażach, ale jest to info pewne- byłem w Emmausie na wolontariacie przez miesiąc. W Gdańsku jest Zielony Market (czy coś, na Przymorzu). I chyba się tam w jakiś weekend wybiorę- znajomy mówił, że ludzie sprzedają tam niezłe perełki- kupił całą dyskografię jakiegoś zespołu za bezcen. To może i konsole mają. RE: Gdzie kupić stare gry? - Celion4 - 04-04-2012 A w Poznaniu coś? RE: Gdzie kupić stare gry? - xxxxyyyy - 04-04-2012 W Łodzi koleś ma prawdziwe skarby dosłownie za grosze. Od psp fat przez ps2 fat do psx z wbudowanym ekranem lcd. Posiada też kilka sztuk pierwszego x'a i jednego dość mocno przeoranego z zewnatrz gacka. Do tego od cholery gier głownie ps2 ale i na gba ma całkiem niezły wybór. Posiada też filmy na umd co w naszym pieknym kraju jest dość niespotykane. RE: Gdzie kupić stare gry? - Dark Archon - 06-04-2012 Przydałby się jakiś namiar. ![]() |