Liczba postów: 640
Liczba wątków: 51
Reputacja:
216
No właśnie, gdzie w Polsce można dostać stare gry? Wiem, że istnieją portale aukcyjne gdzie wybór tytułów jest bardzo duży. Ale co jeśli chcemy sprawdzić stan płyty/pudełka przed zakupem? W Katowicach w każdy weekend jest giełda komputerowa (ul Dworcowa), gdzie można kupić lub zamówić gry na PSX'a czy Dreamcast'a. Jest również sklep Games4You (skrót G4Y nie wygląda dobrze :p ), gdzie takie gry leżą normalnie na półkach. Kilka lat temu na różnych targach można było dostać jakieś perełki, chociaż trzeba było uważać na falę różnego rodzaju podróbek
A poza granicami Polski - co z Anglią, Irlandią? Byliście kiedyś na pchlich targach lub mieliście do czynienia z "wyprzedażą staroci"? Zastanawiam się jak często jest tak, że ludzie sprzedają jakieś dobre, rzadkie stare gry nie znając tak naprawdę ich wartości.
Liczba postów: 29
Liczba wątków: 3
Reputacja:
2
We Wrocku jak kupowałem gacka (lata temu) w sklepie Black można było dostać masę staroci na retro konsole. Dziś już niestety stare gry, to PS2 :P
Mam dość duże doświadczenie z giełdami, targami rupieci. W Holandii zawsze staram się zjawiać na jak największej ilości "rommelmarktów" (dosł. targi rupieci). Każdy szanujący holender wystawia przed dom wszystkie śmieci jakie ma i wtedy czuję się jak w raju. Można trafić na masę gier, konsol, które rodzice sprzedają, bo "dzieciaki już się wyprowadziły i nie zabrały". W ten sposob wyrwałem parę dobrych tytułów i dwie konsole za marne grosze. N64 z dwoma padami, 10 grami (chyba, bo później parę dokupiłem) i rumble packiem za 50 zł. Bezcen. Ale zdarzają się też objezdni handlarze. Wystawiają swój stragan, synka wysyłają by przeszukał śmieci i coś kupił, a potem wystawiają za wyższą cenę. Cwaniacy :P
Polecam każdemu, kto przejeżdża przez Holandię, aby w razie możliwości pogrzebał w śmieciach
Reputacja:
216
Gdzie takie znajdę w pobliżu Rotterdamu?
Reputacja:
2
Wszędzie. Dosłownie.
Wystarczy, że wpiszesz Rommelmarkt rotterdam w w google, to powinno ci pokazać odbywające się w samym mieście.
Bierzesz mapę google, szukasz nazwy miasteczek koło Rotterdamu i powtarzasz poprzedni punkt.
Najlepiej byłoby szukać w dziennikach (ale raczej papierowych), bo tam najczęściej są podane informacje. Najlepiej pójść na łowy w dzień królowej. Wtedy dosłownie każdy Holender wyrzuca z domu rupiecie za bezcen.
Jest też druga opcja - kringloop. Taki trochę komis, tylko ogromniasty. Można tam wszystko znaleźć, starą elektronikę (a więc przy odrobinie szczęścia też gry i konsole) również. W samym Rotterdamie jest ich pewnie masa (sam byłem w kilku, ale tylko w jednym znalazłem parę gierek na NESa i... polskiego Pegasusa w pudle  ).
Reputacja:
216
Dzięki bardzo  Zamierzam się tam wybrać niedługo i chyba wezmę ze sobą dużą walizkę, haha
Liczba postów: 9
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
A właśnie chciałem pisać, żeby w PL szukać takich targowisk, gdzie przyjeżdżają handlarze, którzy przywożą mnóstwo takich właśnie śmieci z Holandii i Niemiec. Można wyrwać ciekawe stare konsole i gry, ale też trafiają się ogarnięci sprzedawcy, którzy w miarę znają wartość tego, co tam wystawiają. Chociaż znaczna większość nie ma pojęcia, jaka jest tego wartość. Ja w ten sposób np. wyrwałem sprawnego Gamecube'a za 20zł, Gameboya Pocket za 5zł i inne ciekawostki
Sprawdzaj też serwisy typu Gumtree - rzadko bo rzadko, ale czasami trafi się ktoś, kto myśli, ze sprzedaje jakiś bezwartościowy śmieć, a jest to np. Mega Drive w oryginalnym pudle, z zestawem gier.
Liczba postów: 1 446
Liczba wątków: 159
Reputacja:
742
Ja też kupuję gadżety na takich "garażowych wyprzedażach"  Spora ciężkodostępna klasyczna część mojej kolekcji pochodzi z takich miejsc. Na eBayu liczą sobie za nie kupę kasy, na wyprzedaży ludzie rzadko mają świadomość co sprzedają. Zresztą, tam za wiele więcej i tak by nikt nie kupił.
Reputacja:
216
Ok, czyli tak jak myślałem  Właśnie o to mi chodziło - ludzie wyprzedający swoje "zabawki" nie mają pojęcia o ich wartości a ja mogę na tym skorzystać. W Polsce nie spotkałem się z takimi wyprzedażami, dlatego pytałem o Anglię/Irlandię. No nic, jak będę na miejscu to trzeba będzie czegoś poszukać.
Reputacja:
2
W Anglii też są garażówki organizowane. Albo jakieś śmieciowe targi. Warto, byś się tam wybrał z dużym workiem i kupą drobniaków
Reputacja:
742
Najbardziej żałuję, że na jednej z wyprzedaży nie kupiłem PS1 z wbudowanym ekranem za 10 funtów  Od miesięcy poszukuję takiego ekranu za znośne pieniądze i nic. grrrr
Reputacja:
216
Spoko Archon, jak będę gdzieś widział to Ci kupię, haha  Mi dzisiaj przyszła gra na PSX z Allegro w tak połamanym pudełku że masakra... A pustych chyba nie da się nigdzie kupić, one niestety miały to do siebie że bardzo szybko się niszczyły.
Liczba postów: 9
Reputacja:
0
To fakt, ze strasznie kruchego plastiku je robili. Ale znajdź sobie może na allegro jakąś grę na PSX w okolicach 1-3zł i kup, dla pudełka. Ja w ten sposób wymieniłem kilka pudełek, które wstyd było stawiać na półce.
@Archon
Trzeba było mówić, ja w niedzielę widziałem taki ekranik za 10zł na targowisku  Jak jeszcze będzie w przyszły weekend, to kupię i mogę Ci przesłać. A jeśli do tego czasu sobie załatwisz - zostawię dla siebie, chociaż wędrować z PSX-em nie potrzebuję, wystarczy mi równie wielkie PSP, które rozrywa kieszenie.
Reputacja:
742
(11-01-2012, 01:37)Linek napisał(a): @Archon
Trzeba było mówić, ja w niedzielę widziałem taki ekranik za 10zł na targowisku Jak jeszcze będzie w przyszły weekend, to kupię i mogę Ci przesłać. A jeśli do tego czasu sobie załatwisz - zostawię dla siebie, chociaż wędrować z PSX-em nie potrzebuję, wystarczy mi równie wielkie PSP, które rozrywa kieszenie. Gdybyś znalazł taki w który można wpiąć PSX albo zwykle kable av, byłbym super wdzięczny i chętnie pokryję wszystkie koszta.
Liczba postów: 260
Liczba wątków: 6
Reputacja:
43
Stare gry na Pc (z emulatorami) Można kupić na Gog.com, strona z Polskimi korzeniami. Można tam wyłapać naprawdę fajne tytuły, za nawet przyzwoite ceny.
420
Liczba postów: 8
Reputacja:
0
GOGa polecam całym sercem. dla mnie REWELACJA.
kilka tytułów jest całkiem za free.
Liczba postów: 1
Reputacja:
1
A dla mieszkańców Szczecina, Jest sklep z grami na nowym Turzynie
Liczba postów: 35
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
(09-01-2012, 20:08)Dorczenzo napisał(a): W Katowicach w każdy weekend jest giełda komputerowa (ul Dworcowa), gdzie można
Sam tam chodze często :P czasem idzie coś upolować, tylko trza szukać
Reputacja:
216
No widzisz, może kiedyś się spotkamy
Liczba postów: 35
Reputacja:
0
Ja pewnie po urodzinach wskocze tam aby poszukać jakieś fajnej gierki na mój złom :P
Liczba postów: 3
Reputacja:
38
hm, a gdzie teraz będzie (i kiedy) najbliższa, mając na uwadze to w jakim stanie jest teraz dworzec ?
Reputacja:
216
Giełda jest na Starym Dworcu, nie na tym nowym, który remontują/budują :p Znajduje się on na ulicy Dworcowej 4, naprzeciwko hotelu Monopol  A odbywa się co weekend z tego co wiem, jakoś od 9 do 12.
Liczba postów: 225
Liczba wątków: 9
Reputacja:
39
Gdyby ktoś wybierał się do Francji, to jest tam taka organizacja Emmaus. Polega to na tym, że we wspólnotce mieszkają sobie ludzie i prowadzą sklep. Ludzie zwożą do nich to, co nie jest im już potrzebne, w tym elektronika, meble itd. Przywiozłem sobie stamtąd GameCuba. Mieli jeszcze PS2, PSXy, praktycznie wszystkiego po trochu, tyle, że niektórych rzeczy nawet nie zdążyłem zobaczyć, bo część jest od razu wyrzucana. Np. na moich oczach wyrzucono N64 z kilkoma grami, a mogłem łapać szybciej 
Tyle wiem o francuskich wyprzedażach, ale jest to info pewne- byłem w Emmausie na wolontariacie przez miesiąc.
W Gdańsku jest Zielony Market (czy coś, na Przymorzu). I chyba się tam w jakiś weekend wybiorę- znajomy mówił, że ludzie sprzedają tam niezłe perełki- kupił całą dyskografię jakiegoś zespołu za bezcen. To może i konsole mają.
Liczba postów: 85
Reputacja:
0
Liczba postów: 34
Reputacja:
0
W Łodzi koleś ma prawdziwe skarby dosłownie za grosze. Od psp fat przez ps2 fat do psx z wbudowanym ekranem lcd. Posiada też kilka sztuk pierwszego x'a i jednego dość mocno przeoranego z zewnatrz gacka. Do tego od cholery gier głownie ps2 ale i na gba ma całkiem niezły wybór. Posiada też filmy na umd co w naszym pieknym kraju jest dość niespotykane.
Reputacja:
742
Przydałby się jakiś namiar.  Adres albo chociaż nazwa sklepu + okolica.
|