1. Sam zakupiłem nową, bo nadziałem się kiedyś na używanego N-gage. Ale internety mówią, że używane można śmiało brać. Ja od siebie radzę patrzeć na ilość rys na ekranie, bo Vita wyświetla piękny obraz, na którym widać wszystkie rysy!
2. Zamienników nie ma, tak jak ktoś już wcześniej pisał. Minimum 16gb. Sam mam 8gb i bardzo żałuję, bo mieszczę 2 duże gry i kilka pierdół. A chciałoby się wgrać jeszcze z dwie gry, jakiś film i może muzykę... 16gb powinno wystarczyć, chociaż sam wolałbym 32.
3. grania 5h ale zależnie od gry, jasności ekranu itp. A na czuwaniu może leżeć dłuugo. Ostatnio wyjechałem na 4 dni, zabrałem Vite naładowaną na full. Na wyjeździe pograłem jakąś godzinkę łącznie. Gdy wracałem bateria spadła jedną kreskę i grałem jeszcze z 3 godziny w LBP

4. przydatne akcesoria: słuchawki, wiadomo!
folia na przedni panel - tak jak pisałem, rysy bardzo szpecą piękny obraz, a dobrze naklejona dobra folia jest w sumie nie do zauważenia
pokrowiec - bo to handheld, w podróż się go bierze, ale do kieszeni jest za duży więc pewnie będzie latać gdzieś w plecaku, torbie itp

+ ja mam jeszcze sylikonową obudowę, której używam na co dzień. Chroni kanty przed upadkiem a dodatkowo zabezpiecza folie, żeby się nie odkleiła podczas grania

o taki: