Liczba postów: 16
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Hej, poszukuje dobrego "silnika" podobnego do tego użytego w GTA 2.
Może macie jakiś propozycje, rady, strony odnośnie wyboru programów do tego przeznaczonych.
Liczba postów: 147
Liczba wątków: 28
Reputacja:
27
01-03-2013, 00:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-2013, 00:54 przez Dymek.)
Co zamierzasz na nim zrobić? Planujesz napisać drugie GTA ? Silników jest masa. Zacznijmy od tego jaki znasz język programowania?
Liczba postów: 1 446
Liczba wątków: 159
Reputacja:
742
01-03-2013, 01:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-2013, 01:19 przez Dark Archon.)
Mam wrażenie, że nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz, więc dla zdrowia psychicznego nas wszystkich, proszę, poniechaj.
PS. GTA2 zostało stworzone na autorskim silniku opartym o C++ kompilowanym w MSVC6. Tj. autorzy napisali go sobie od zera. Nie ściągnęli go znikąd, ani nie bawili się żadnym "game makerem".
Edit: Dymek, Haaf jest silnikiem do tworzenia gier 2D. GTA2 (i częściowo 1!) składało się z trójwymiarowych światów na które nakładano dwuwymiarowe sprite'y.
Reputacja:
27
W takim razie mój błąd, nie chciało mi się szukać dlatego zgadywałem, że jest to świat 2d. W takim wypadku proponuje naukę directx lub openGL.
Reputacja:
0
Archonie nie proszę o to by ktokolwiek robił za mnie silnik, ani inne cuda, grzecznie poprosiłem o to aby ktoś podzielił się ze mną swoją wiedzą od czego można zacząć. Nie miałbym zamiaru nikogo męczyć, ani nad wyraz torturować moją niewiedzą z tej oto dziedziny.
Projekt, który chcę zacząć jest po prostu dla zabawy, nauczenia się czegoś nowego i w żadnym razie nie "poniecham" go.
Wyprzedzając pytanie nie jestem w żadnym stopniu programistą.
Reputacja:
27
Jeżeli planujesz napisać grę, pierw zostań w choć małym stopniu programistą. Wtedy zrozumiesz dlaczego nie zaczyna się od klona GTA.
Liczba postów: 188
Liczba wątków: 53
Reputacja:
176
Co masz na myśli mówiąc, że nie jesteś w żadnym stopniu programistą? Jeśli nie masz bladego pojęcia o programowaniu, to na start weź się za podstawowe podstawy, choćby tego C++, a potem myśl o pisaniu gier. Nie ma co się rzucać za głęboko.
Liczba postów: 703
Liczba wątków: 387
Reputacja:
179
Symfonia C++, polecam na dobry początek.
Reputacja:
0
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, wyszedłem na gimbusa nieznającego się na programowaniu oraz nie znającego angielskiego. Sorry, że zawracałem wam głowy.
Liczba postów: 703
Liczba wątków: 387
Reputacja:
179
to mogę już zamknąć, czy chcecie sobie jeszcze porozmawiać?
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Game maker to prosty program do gier 2D bez potrzeba znania skryptow.
Liczba postów: 120
Liczba wątków: 27
Reputacja:
3
W unity możesz się pobawić.