Liczba postów: 1 446
Liczba wątków: 159
Reputacja:
742
![[Obrazek: RIZjK_bReLA.jpg]](http://arhn.eu/ytcrop/RIZjK_bReLA.jpg)
Atari VCS (znanemu później jako Atari 2600) zawdzięczamy jako gracze... w zasadzie wszystko. Gdyby nie agresywny podbój rynku być może nigdy gry komputerowe nie trafiłyby do domów, a konsola oznaczałaby tylko stolik albo didżejowski pulpit. W tym materiale oddajemy hołd tylko kilku z setek gier, które rozpoczęły manię na gry wideo.
By przeczytać cały artykuł, kliknij tutaj: Przegląd gier Atari 2600 #1
Liczba postów: 1
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Zajebiste
Liczba postów: 269
Liczba wątków: 6
Reputacja:
64
Keystone Kapers - moja ulubiona gra z podróby Atari u moich dziadków
Liczba postów: 6
Liczba wątków: 0
Reputacja:
2
Oj grało się na Rambo  U kuzyna, sam niestety nigdy Atari nie posiadałem. A wśród najczęściej ogrywanych gier oczywiście były te z materiału powyżej (prócz skarpetkowych wyścigów, tego nie pamętam). Oczywiście z River Raidem na czele.
No ale dodam jeszcze jedną grę do zestawienia. Sneak 'n Peek czyli gra w chowanego na Atari. Pamiętam jak zawsze jedna osoba musiała wyjść z pokoju, druga się chowała i wołała szukającego. Chowanie się za domem, za kanapą czy w innych miejscach, bardzo fajna zabawa
Liczba postów: 269
Reputacja:
64
To z grą w chowanego też pamiętam, ale nie wiedziałem jak się to nazywało. Dzięki karakan
Liczba postów: 291
Liczba wątków: 15
Reputacja:
187
Świetny materiał, czekam na więcej retro a Atari.
"szok jaki przeżyłem, dowiadując się że można sterować obrazkami na ekranie"- chodzi o to, że ekran przesuwał się razem z graczem, a nie tak jak np. w Pitfallu?
Reputacja:
742
(06-07-2014, 17:49)wasczarek napisał(a): "szok jaki przeżyłem, dowiadując się że można sterować obrazkami na ekranie"- chodzi o to, że ekran przesuwał się razem z graczem, a nie tak jak np. w Pitfallu?
Chodziło o to, że telewizję można było nie tylko oglądać, ale również w niej uczestniczyć. To była pierwsza gra wideo jaką mi pokazano.
Liczba postów: 103
Liczba wątków: 13
Reputacja:
13
Atari 2600 niestety nigdy nie widziałem nawet na żywo, ale za to w River Raida się grało - a przynajmniej w jego port na DOSa zrobiony przez Polaka, który dostałem na nabazgranej długopisem dyskietce. To były nostalgiczne czasy, o których zresztą przypomniałem sobie dzięki C64 na Pyrkonie i dzięki temu materiałowi.. I teraz, gdzie tylko dorwać tego River Raida? :/
Liczba postów: 0
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
06-07-2014, 21:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-07-2014, 21:38 przez mirkar99.)
Dobry Materiał
Dobry Materiał
Liczba postów: 1 595
Liczba wątków: 35
Reputacja:
86
świetna recenzja - uwielbiam oglądać takie retro materiały ze starszych konsol
ja osobiście zacząłem przygodę z grami najpierw na Commodore C64, a później na Pegazusie
Liczba postów: 48
Liczba wątków: 12
Reputacja:
25
Fajny materiał, w tę grę z żabami i pościgiem za złodziejem sam kiedyś grałem. Chętnie będę oglądał kolejne takie filmiki.
Liczba postów: 7
Liczba wątków: 2
Reputacja:
1
A już prawie miałem pretensje bo w River Raid oczywiście są czołgi, które wjeżdżają na most... ale widocznie nie w wersji na atari 2600. Ja mam jeszcze w domu Atari 65XE i tam te gry wyglądają ładniej i są bardziej ubogacone... w Pitfallu powinny być jeszcze potężne podziemia i plansze nie są takie "jedno ekranowe"  . Ale ja na wczytanie gry czekałem 10min  .
Liczba postów: 9
Liczba wątków: 4
Reputacja:
1
Dzięki temu materiałowi dowiedzialem się że gra w mojej kolekcji "pitfall 3d" na Ps1 mial swojego przodka
Świetny przegladd
Liczba postów: 65
Liczba wątków: 3
Reputacja:
4
RIVER RAID 
Bogowie, grałem w to na kompie na którym śmigał MS-DOS. Tyle godzin... Więcej niż mam teraz w Diablo 3
Aż poszukam i ustawię, pewnie trochę zabawy będzie, ale... czuje, że będzie fajnie
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Z całej czwórki doskonale pamiętam pozycje od Activision. 'Pitfall' , 'Keystone Kapers' oraz 'River Raid' męczyłem namiętnie przy radosnych komentarzach młodszego bracika - to były piękne czasy  . Doskonale pamiętam że joysticki padały jeden po drugim - co akurat trudne nie było :P. Co do 'Slot Racers' to jakoś niespecjalnie zapadło w mej pamięci...
Nie mniej jednak jestem Ci Archon wdzięczny za tą retro podróż. Miło było sobie powspominać. Już nie mogę się doczekać kolejnego przeglądu gier z Atari (jak i innych pradawnych sprzętów  ). Bo jak mniemam na jednym odcinku nie skończysz  .
Ps. Taka ciekawostka odnośnie 'River Raid' (dla tych co nie wiedzą/nie pamiętają). Gra umieszczona została na liście zakazanych w Niemczech w latach 80 ubiegłego wieku i dopiero w 2002 roku z tej listy została usunięta. Niemcy są jednak dziwni, co nie?
Reputacja:
742
Cała przyjemność po mojej stronie!
Liczba postów: 753
Liczba wątków: 113
Reputacja:
419
07-07-2014, 22:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-07-2014, 22:48 przez Link.)
Jestem w szoku, żałuję, że dopiero dziś znalazłem chwilę by obejrzeć ten materiał. Moja przygoda z grami zaczęła się właśnie od Atari 2600 jakoś w roku 1993-1994 kiedy to miałem 4-5 lat, mój tata zamienił się z wujkiem za motorynkę na maszynkę Atari  Zaiste, bo swoją karierę gracza zawsze liczyłem od czasu pojawienia się w domu Commodore 64 - a okazuje się, że komandor pod moją strzechą wylądował kilka lat po atarynce (również dzięki mojemu tacie) kurcze, to chyba dzięki temu gościowi  zawdzięczam to, że dziś gram, i zwiedzanie wirtualnych światów stało się moją życiową pasją.
Ograłem 3 gry z tego filmu (mam braki w turbo-skarpetach) i o ile takie perełki jak Pitfall czy River Raid oczywiście pamiętałem tak już przy "Keystone Kapers" zaliczyłem opad szczeny, bo zagrywałem się nieziemsko przy tym tytule, a zapomniałem o nim na dobre 20 lat, Archon, właśnie wylałeś ogromne wiadro z olbrzymią dawką nostalgii! Czekam na część drugą i kolejne filmu
Muszę pobiegać po YT i poszukać gier w które zagrywałem się lata temu, zapewne takich perełek jak wspomniani wyżej "Policjanci i złodzieje" jest o wiele więcej. Dzięki za świetny materiał.
Liczba postów: 38
Reputacja:
2
Piękne retro, dzięki niemu mam okazję poznać niektóre tytuły w które grałem kiedyś, nawet nie pamiętam czy na mojej podróbce były jakieś tytuły wypisane.
Za to pamiętam swoją pierwszą grę,było to River Raid i ilekroć ją widzę podobnie jak Archon wracam pamięciom( na tyle ile można  ) do tych czasów To właśnie kiedyś dla tej gry pewnie kupię jakąś Atarynkę, bo z tego co widziałem w flashbackach jej nie ma.
Tylko jedno pytanie, kiedy można się spodziewać ciągu dalszego?
|