Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Newschool... › Multiplatform v
« Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

Borderlands - fabuła
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Borderlands - fabuła
Dhante Offline
Atari 2600
*
Liczba postów: 37
Liczba wątków: 11
Reputacja: 1
08-07-2014, 15:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-07-2014, 15:21 przez Dhante.)
Ostatnio dostałem grę Borderlands 2 w wersji GOTY.
Słyszałem o niej dużo dobrego, więc planuję w nią zagrać.

Niestety nigdy nie miałem okazji zagrać w część pierwszą, dlatego mam tutaj pytanie.
Przywiązuję dużą wagę do fabuły gier. Czy część I i II stanowią jedno storyline, czy zupełnie nie mają ze sobą nic wspólnego (przynajmniej fabularnie)? Nie wiem czy mogę spokojnie zacząć grać od "dwójki", czy jednak przed rozpoczęciem zabawy z nią koniecznie powinienem nadrobić część pierwszą.

Ewentualnie liczę na jakieś inne "za i przeciw" Smiling
www.ogrywamy.pl
Szukaj
Odpowiedz
Wojtex28 Offline
Ten od skrinów
Liczba postów: 316
Liczba wątków: 18
Reputacja: 223
08-07-2014, 15:36
Cóż, dużo grałem w jedynkę (ukończyłem ją ze 2 razy) a dwójkę zacząłem ledwo co i już mogę powiedzieć, że jakiejś szczególnej ciągłości fabularnej nie ma, bo po prostu jedynka fabuły za wiele w sobie nie miała. Dwójka to już inna historia, gdyż tam mamy kluczowego antagonistę i właśnie w dwójce można bardziej zagłębić się w fabule. Moim zdaniem - nie stracisz za wiele zaczynając od dwójki.

( Oczywiście jeżeli chcesz w 100% świat pandory przejście jedynki miałoby już jakiś sens, bo właśnie w pierwszej części poniekąd dowiadywaliśmy się czym jest Pandora, ale jak wspominałem wcześniej - nie jest to konieczne)
[Obrazek: 581915.png]
Szukaj
Odpowiedz
guy_fawkes Offline
SNES
Liczba postów: 363
Liczba wątków: 1
Reputacja: 63
08-07-2014, 23:18
Jedynka i dwójka są ze sobą powiązane dość mocno, co uwidacznia się z późniejszej fazie sequela. Tym niemniej fabuła części pierwszej jest znacznie biedniejsza, praktycznie pretekstowa.
[Obrazek: fs.png]
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Jasiek - ten prawdziwy Offline
Yeti. I świr. I gracz, przy okazji
**
Liczba postów: 65
Liczba wątków: 3
Reputacja: 4
09-07-2014, 09:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-07-2014, 09:07 przez Jasiek - ten prawdziwy.)
TL; DR Zacznij od jedynki, potem będziesz zacieszał co kilka kroków w dwójce.

Gry są ze sobą bardzo związane, postaciami, historiami, motywami...
W jedynce historia została opowiedziana dość biednie, bez specjalnego skupiania się na niej (chociaż nie przesadzałbym z określeniem "pretekstowa").
ALE jeżeli lubujesz się w wyszukiwaniu smaczków w stylu "O, był w poprzedniej części tu i tu" to polecam zacząć od jedynki.
I, IMHO, dwójka trudniejsza, więc zawsze możesz jedynkę potraktować jako trening. I przy okazji dokupić resztę DLC do Borderlands 2 (bo pewnie JAKIEŚ nie były dołączone do GOTY).
Jestem samozwańczym helpdeskiem!
[Obrazek: Jd0gNH]
Mój blog o grach, mile widziane komentarze, uwagi i propozycje tematów na wpisy Smiling
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Dhante Offline
Atari 2600
*
Liczba postów: 37
Liczba wątków: 11
Reputacja: 1
09-07-2014, 15:38
Dziękuję za odpowiedzi!
Smaczki są spoko, kupię w takim razie jedynkę i to właśnie od niej zacznę zabawę Smiling
www.ogrywamy.pl
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 10-06-2025, 00:07 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.