Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Newschool... › PC v
« Wstecz 1 ... 14 15 16 17 18 ... 41 Dalej »

Zmiana woluminu dysku C
Wątek zamknięty 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Zmiana woluminu dysku C
JohnAbruzzi87 Offline
Master of Puppets
**
Liczba postów: 98
Liczba wątków: 18
Reputacja: 14
04-12-2014, 00:07
Dobry wieczór. Kilkanaście tygodni temu zakupiłem nowy komputer i zainstalowałem na nim Win7. Podczas instalacji podzieliłem dysk (1TB) na partycje C (50GB), D (400GB), E (550GB). Po zainstalowaniu systemu, sterowników i aktualizacji na dysku C pozostało mi bardzo mało miejsca (ok. 5% wolnej przestrzeni). Moje pytanie brzmi czy jest możliwość przez system Windows dodać trochę wolnego miejsca do dysku C z dysków D lub E? Jeśli nie przez Windows to czy można jakimś programem? Dziękuję za pomoc
[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcT7a8Z6sP71rCrUhWnXl_7...fd-BGkGxKQ]

War. War Never Changes
Szukaj
Dark Archon Offline
Sarcastic Mr. Know-It-All
Administrators
Liczba postów: 1 446
Liczba wątków: 159
Reputacja: 742
04-12-2014, 00:10
Możesz przez system. Zakładając, że korzystasz z klasycznego Panelu Sterowania, wejdź do opcji "Narzędzia Administratorskie" (Administrative Tools) (lub skorzystaj z komendy: %windir%\system32\compmgmt.msc /s )
i uruchom zakładkę zarządzanie dyskiem (Disk management). W większości przypadków (w zależności od formatu dysków, partycji itd.) powinny pozwolić się powiększyć lub pomniejszyć (jeśli jest na to dość miejsca). Smiling
Szukaj
Dekakura Offline
Lokalny animefag
Liczba postów: 294
Liczba wątków: 8
Reputacja: 120
04-12-2014, 00:21
Do tego co pisał archon, dam ci jeszcze jedną radę. Jeśli nie jest za późno najlepszym wyjściem byłoby założenie partycji D i E od nowa. W tym celu używasz menadżera dysków do usunięcia(UWAGA! Zabezpiecz dane z tych partycji bo usunięcie partycji jest równoważne z usunięcie danych znajdujących się na nich) partycji i założenia ich ponownie od nowa z wolnej przestrzeni po powiększeniu partycji C. To co opisałem pozwoli ci na szybszy dostęp do danych bo nie będą porozrzucane po całym dysku(jak zmniejszysz jedną partycję to wolna przestrzeń z niej pojawi się za partycją, co w efekcie spowoduje że partycja C będzie na dysku występować w 2-3 miejscach). :Nerd:
Szukaj
JohnAbruzzi87 Offline
Master of Puppets
**
04-12-2014, 00:24
Z dysku D uciąłem prawie 100GB, jednak kiedy najechałem myszką na dysk C i kliknąłem PPM, opcja "Extend Volume" jest nieaktywna. W pomocy znalazłem "You can only shrink basic volumes that have no file system or use the NTFS file system"

War. War Never Changes
Szukaj
Dekakura Offline
Lokalny animefag
Liczba postów: 294
Liczba wątków: 8
Reputacja: 120
04-12-2014, 00:31
Kliknij prawym na numer dysku(zaznaczone na screenie) i kliknij "Konwertuj na dysk dynamiczny". Następnie zrestartuj komputer i wtedy dodaj do dysku C.

[Obrazek: DYSK.png]
Szukaj
JohnAbruzzi87 Offline
Master of Puppets
**
04-12-2014, 00:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-2014, 10:24 przez Stivi.)
Wszystko działa. Usunąłem jedną partycję i dodałem do dysku C tyle ile potrzebowałem. Dziękuję za pomoc Smiling

//zamykam
Stivi

War. War Never Changes
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Wątek zamknięty 

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 11-05-2025, 20:02 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.