Liczba postów: 98
Liczba wątków: 18
Reputacja:
14
Dobry wieczór. Kilkanaście tygodni temu zakupiłem nowy komputer i zainstalowałem na nim Win7. Podczas instalacji podzieliłem dysk (1TB) na partycje C (50GB), D (400GB), E (550GB). Po zainstalowaniu systemu, sterowników i aktualizacji na dysku C pozostało mi bardzo mało miejsca (ok. 5% wolnej przestrzeni). Moje pytanie brzmi czy jest możliwość przez system Windows dodać trochę wolnego miejsca do dysku C z dysków D lub E? Jeśli nie przez Windows to czy można jakimś programem? Dziękuję za pomoc
War. War Never Changes
Liczba postów: 294
Liczba wątków: 8
Reputacja:
120
Do tego co pisał archon, dam ci jeszcze jedną radę. Jeśli nie jest za późno najlepszym wyjściem byłoby założenie partycji D i E od nowa. W tym celu używasz menadżera dysków do usunięcia(UWAGA! Zabezpiecz dane z tych partycji bo usunięcie partycji jest równoważne z usunięcie danych znajdujących się na nich) partycji i założenia ich ponownie od nowa z wolnej przestrzeni po powiększeniu partycji C. To co opisałem pozwoli ci na szybszy dostęp do danych bo nie będą porozrzucane po całym dysku(jak zmniejszysz jedną partycję to wolna przestrzeń z niej pojawi się za partycją, co w efekcie spowoduje że partycja C będzie na dysku występować w 2-3 miejscach). :Nerd:
Liczba postów: 98
Liczba wątków: 18
Reputacja:
14
Z dysku D uciąłem prawie 100GB, jednak kiedy najechałem myszką na dysk C i kliknąłem PPM, opcja "Extend Volume" jest nieaktywna. W pomocy znalazłem "You can only shrink basic volumes that have no file system or use the NTFS file system"
War. War Never Changes