Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Newschool... › PC v
« Wstecz 1 ... 19 20 21 22 23 ... 41 Dalej »

Wakacyjny PC i uniwersalny monitor
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wakacyjny PC i uniwersalny monitor
Drakkainen Offline
Drakkainen
Liczba postów: 218
Liczba wątków: 16
Reputacja: 14
20-06-2014, 23:59
Witam! Przymierzam się powoli do kupna nowego komputera, bo na obecnym praktycznie nie da się grać przyzwoicie w nowsze gry (pominę, że w GTA IV ciężko jest grać, a w Empire: Total War się nie da). Chciałbym wiedzieć już na czym stoję i co jest najbardziej opłacalne. Drugą sprawą jest monitor do tegoż komputera i jednocześnie do Xboxa 360, który zostałby wtedy umieszczony na moim biurku.

Zacznę od monitora, mile widziany byłby u mnie jakiś większy model, lecz taki sobie odpuszczę na rzecz trochę mniejszego. Dlaczego? Chciałbym grać w 1366x766, ew. trochę większa rozdzielczość. Taka mała, gdyż chciałbym grać na maksymalnych detalach w najnowsze tytuły, a przy rozdzielczości 1920x1080 nie byłoby to możliwe ze względu na duży budżet. No chyba, że warto kupić telewizor 32" w mniejszej rozdzielczości (duży ekran, a powinno być płynnie, chociaż boję się o jakość obrazu). No i też warto pamiętać o odpowiednich wejściach do Xboxa, ewentualnie trzeba byłoby kupić przejściówkę odpowiednią.

Przejdźmy do samej jednostki centralnej. Składając ten komputer opierałem się przede wszystkim o konfigurator z CD-Action, więc nie jestem pewien czy dobrze dobrałem wszystkie części, i ktora z nich bardziej się opłaca (ew. czy coś pominąłem).
Procesor: Intel Core i5-4440 - 690zł
Karta graficzna: Gigabyte GeForce GTX 660 OC - 675zł, ewentualnie coś mocniejszego (GTX 760, R9 270x)
Płyta główna: Gigabyte GA-B85-HD3 - 289zł, ewentualnie ASRock Fatal1ty H87 Perfomance
Pamięć RAM: Kingston DDR3 (2 x 4GB, 1600 MHz CL9) - 300zł
Dysk HDD: Seagate 1TB (3,5", 7200obr./min, ST1000DM003) - 210zł
Napęd optyczny: LiteON IHAS122-04 - 65zł lub inny
Zasilacz: Thermaltake Litepower Black 600W - 190zł
Obudowa: Cooler Master N300 - 162zł, ewentualnie tańszy odpowiednik z dobrym chłodzeniem
Dysk SSD: mile widziany dla szybszego działania (wytłumaczy ktoś w jaki sposób one przyspieszają komputer?)

Do wydania na sam komputer mam mniej więcej około 2800zł. Jednak przy obranej przeze mnie rozdzielczości myślę, że złoży się komputer wystarczająco wydajny, lecz tańszy. W monitorach się nie orientuję, lecz myślę, że 700-800zł chyba wystarczy. Inaczej z telewizorem.
Pozdrawiam i liczę na pomocne rady Smiling
Szukaj
Odpowiedz
Fenton Offline
Shaggy
*
Liczba postów: 13
Liczba wątków: 0
Reputacja: 5
21-06-2014, 01:36
Co do dysków SSD to nie przyśpieszają one komputera tylko pracę systemu który jest na nich zainstalowany. Mają one także inne zalety np. cichsza praca (w porównaniu do dysków HDD) i brak wibracji.

Na obudowie nie ma co oszczędzać. Dobrze zaprojektowana obudowa zapewnia dobre odprowadzenie ciepłego powietrza. Z własnego doświadczenia polecam obudowy szczelne i posiadające filtry przeciwkurzowe.
Szukaj
Odpowiedz
Drakkainen Offline
Drakkainen
21-06-2014, 01:40
Czy więc do obecnego budżetu warto doliczyć koszty SSD? System takiego komputera powinien działać szybko i bez problemów, duża będzie różnica z takowym dyskiem?
Co do obudowy, to wiem, że jest istotnym elementem, może polecicie mi jakąś lepszą od wybranej przeze mnie?
Szukaj
Odpowiedz
Ame Offline
Fajer Stajl Fajerbol !!!
**
Liczba postów: 191
Liczba wątków: 6
Reputacja: 13
21-06-2014, 01:44
W tym budżecie nie kupowałbym SSD, lepiej zainwestować w inne części. Dysk SSD nie przyśpieszy działania gier.
[Obrazek: MLG%2BTop%2BNep.png]
Szukaj
Odpowiedz
WolandPL Offline
Profile achieved with Blast Processing™
**
Liczba postów: 87
Liczba wątków: 8
Reputacja: 15
22-06-2014, 17:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-06-2014, 17:59 przez WolandPL.)
Dokładnie. Dysk SSD przyspieszyłby tylko ładowanie się poziomów gier, lecz nawet to nie jest regułą, gdyż fatalnie zoptymalizowana gra zabije nawet dyski podłączane na PCI-Express - a poza tym nadal posiadają one zbyt małą pojemność, aby pomieścić kilka tytułów. Natomiast jeśli chodzi o system operacyjny - dysk SSD nawet budżetowy przyspieszy uruchamianie się całego kompa. Windows wstaje błyskawicznie (nie trzeba usypiać sprzętu) i nie ma tutaj syndromu "mielenia"; komputer jest gotowy do odpalenia czegokolwiek natychmiastowo po pokazaniu pulpitu.

A jeśli chcesz wiedzieć, dlaczego są szybsze od HDD? Ogólnikowo i łopatologicznie rzecz ujmując - tradycyjny dysk operuje na talerzach. Szybkość jego działania zależy głównie od tego, jakiej jakości jest głowica i jak szybko te talerze się obracają. Natomiast SSD jest beztalerzowy - działa mniej więcej jak pendrive na bardzo silnych sterydach. Dostęp do danych jest niemal natychmiastowy, zapis również. I tylko pojemność jest mała, a cena wysoka. Dysków takich również się nie defragmentuje - nie tylko nic to nie da na tego typu sprzęcie, lecz nawet czasem pogarsza sytuację (one tego nie lubią).

Polecam zestawy komputerowe na tej stronce - co miesiąc świeżaki, a sami kolesie składają sprzęty od kilku lat i rzadko się mylą (choć wziąłbym mocniejszy zasilacz, te wybrane przez nich zawsze trafiają w sweet spot): http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe...?page=0,10
Szukaj
Odpowiedz
Emilu Offline
Ten co jest i tyle o nim wiedzą
**
Liczba postów: 71
Liczba wątków: 2
Reputacja: 2
24-06-2014, 00:55
Myślę, że takim monitorem będzie Samsung TC570.
Zawiera dwa porty HDMI dzięki czemu podłączysz do komputera i do konsoli (ewentualnie dekodera)
 /-|=====|-\   - yanush obrazków 
Szukaj
Odpowiedz
Krzaku Offline
There is no spoon.
**
Liczba postów: 85
Liczba wątków: 10
Reputacja: 28
24-06-2014, 12:43
Jeżeli komputera chcesz używać do czynności poza graniem to jak najbardziej polecam dysk ssd. Nie musisz instalować na nim gier. Jeżeli postawisz na nim system + programy których używasz najcześciej to poczujesz różnice w czasie uruchamiania i gotowości oraz w czasach dostepowych do plików. Z ssd jestem na tak.

W ostatnich testach wypadał dobrze topowy monitor benq ( 23" full hd, najcześciej biały). Na dobre opcje "dla graczy" i w porządku marametry. Xboxa podłączysz przez hdmi a glosniki do niego przez wbudowane gniazdo jack w monitorze ( lub przez przejściówkę bezp z x-a jeżeli potrzebujesz złącza optycznego).
Szukaj
Odpowiedz
Drakkainen Offline
Drakkainen
24-06-2014, 12:56
http://www.morele.net/inventory/info/JT2eZC/ A co uważacie na temat takiej specyfikacji?
Szukaj
Odpowiedz
HackBoy Offline
BANNED
Liczba postów: 370
Liczba wątków: 65
Reputacja: 77
24-06-2014, 13:30
Według mnie w ogóle lepiej byłoby zainwestować w 2 dyski 500gb niż w pojedynczy terabajtowy. Wtedy jeden z dysków masz przeznaczony np. na system i programy a drugi na gry.
"Nie ważne na czym grasz... ważne, że grasz"
[Obrazek: 2efkgah.jpg]
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 10-05-2025, 18:50 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.